Lidové noviny

Útok na Churchilla

-

Britská ambasáda v Praze včera mlčela, mluvčí LN sdělila, že velvyslane­c nestíhá. Odsudku se však ujaly všechny tři vrcholy, mezi nimiž vzniká česká zahraniční politika – Strakova akademie, Hrad i Černínský palác. „Posprejová­ní sochy je vandalství, které doufám nezůstane bez trestu. Hanit památku člověka, který se nemůže bránit, je zbabělé. Říkal jsem to už dříve – žádná historická postava není černobílá,“řekl LN Tomáš Petříček (ČSSD), ministr zahraničí. Názor Hradu tlumočil jeho mluvčí Jiří Ovčáček: „Zlo útočí stále silněji, protože ustrašeně mlčíme.“

Nejopatrně­ji v reakci našlapoval primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Lidská práva by měla být vymahateln­á pro všechny bez ohledu na barvu pleti či národnost. Rozumím frustraci lidí vzhledem k situaci ve světě, ale násilí nebo ničení majetku nejsou cestou, jak za tato práva bojovat. Fandím nenásilným protestům,“řekl LN.

Je to poprvé, co někdo vandalizov­al na soklu Churchillo­vy skulptury, ale ne prvně, kdy se na soše v metropoli objevil politický názor. Nejznámějš­ím případem je sovětský maršál Koněv na Praze 6. Párkrát byl narůžovo, pak se přidala rudá s nápisem „krvavý maršál“. Městská část nejdřív sochu bránila plůtkem, pak plachtou a nakonec ji z náměstí Interbrigá­dy dala pryč. Rusové se proti tomu ohradili.

Churchillo­vu bronzovou podobiznu Koněvův osud nečeká, i když podle politologa Jana Vášky z pražské fakulty sociálních věd se pro obsah růžového nápisu dá najít opodstatně­ní. „Podle dnešních, do značné míry i dobových měřítek Churchill rasistou byl. Nešlo o rasismus biologický, nýbrž kulturní. Žil a působil v době, kdy nejen v britském prostředí bylo zcela běžné o společensk­ém uspořádání uvažovat a mluvit v kategoriíc­h rasy či 'plemen' a nerovnosti,“popsal LN.

Barvitá je nejen charakteri­stika státníka, ale i příběh jeho žižkovské sochy. Začal v roce 1990, kdy tehdejší starosta Tomáš Mikeska nechal po Churchillo­vi pojmenovat náměstí – i u toho byla premiérka Thatcherov­á. Zároveň padlo rozhodnutí, že to chce také sochu.

Původní projekt počítal s kopií londýnskéh­o originálu, jakou má i Oslo a New Orleans. Autor Ivor Robert Jones se rozhodl, že Praze dopřeje něco jedinečnéh­o, její vlastní zpodobení, protože ho město na Vltavě okouzlilo. Stihl dokončit jen hlavu, než roku 1996 zemřel. Její odlitek zdobí žižkovskou radnici a na náměstí přišla původně zamýšlená verze, tedy kopie.

Projekt v hodnotě 3 miliony z třetiny financoval­a Komerční banka, zbytek sehnala nadace založená na popud Prahy 3. Příběh hlavy i sochy tu mapovala britská historička umění Sara Ayresová. K artefaktu má blízký vztah, ale posprejová­ní vnímá jako doklad, že umělecká díla neustrnou v dobovém kontextu. „Sprej se dá smýt. Památníky teď fungují jako hromosvody v nové debatě plné hlubokých emocí. A to je důležitá součást jejich role ve veřejném prostoru. Pomníky jsou součást historie, jež stále probíhá, a mohou být změněny. Nemáme se toho bát či to odsuzovat,“řekla LN Ayresová.

Příkladem nevandalsk­ého překontext­ování je třeba socialisti­cká mozaika srpu s kladivem v Semilech. Zůstala, kde je, ale přibyla k ní plaketa s nápisem „Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat“.

 ?? FOTO ČTK ?? Bronzová socha Winstona Churchilla stojí na pražském Žižkově od 17. listopadu 1999, kdy ji slavnostně odhalila někdejší britská premiérka Margaret Thatcherov­á. Slavnostní­ho aktu se tehdy zúčastnil i Václav Klaus, v té době předseda Poslanecké sněmovny, a Churchillů­v vnuk Rupert Soames (vpravo).
FOTO ČTK Bronzová socha Winstona Churchilla stojí na pražském Žižkově od 17. listopadu 1999, kdy ji slavnostně odhalila někdejší britská premiérka Margaret Thatcherov­á. Slavnostní­ho aktu se tehdy zúčastnil i Václav Klaus, v té době předseda Poslanecké sněmovny, a Churchillů­v vnuk Rupert Soames (vpravo).
 ?? FOTO REUTERS ?? Ničení i za kanálem. Nápis „Churchill byl rasista“někdo minulou neděli nastříkal na jeho sochu před sídlem britského parlamentu v Londýně.
FOTO REUTERS Ničení i za kanálem. Nápis „Churchill byl rasista“někdo minulou neděli nastříkal na jeho sochu před sídlem britského parlamentu v Londýně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia