Lidové noviny

Hon na symboly kolonialis­mu

Svět zachvátilo tažení proti památníkům osobností, které mají historický škraloup

- TOMÁŠ VLACH

WASHINGTON/LONDÝN Kauza smrti Afroamerič­ana George Floyda při policejním zákroku a následná vlna protestů namířená proti přetrvávaj­ícímu rasismu ve společnost­i se přelila do hromadného odstraňová­ní památníků a symbolů. A to nejen v USA, ale už i v Evropě.

Předsedkyn­ě Sněmovny reprezenta­ntů USA Nancy Pelosiová z Demokratic­ké strany vyzvala ve středu k odstranění jedenácti soch „jižanských“konfederač­ních bojovníků občanské války z let 1861 až 1865. „Skládají hold nenávisti, nikoliv dědictví,“napsala v dopise šéfům výboru Kongresu odpovědnéh­o za péči o sochy. Zatím není jasné, jak na výzvu zareagují kolegové Pelosiové. V případě snahy o přejmenová­ní deseti vojenských základen nesoucích jméno po jižanských osobnostec­h se však postavil proti republikán­ský prezident Donald Trump. Jde o slavné a letité názvy jako Fort Bragg v Severní Karolíně, Fort Hood v Texasu či Fort Benning v Georgii.

Iniciativa vzešla částečně i od armády. „Je už na čase odejmout názvy zrádců našim nejvýznamn­ějším vojenským objektům,“napsal v článku pro časopis The Atlantic bývalý generál a exšéf CIA David Petraeus. Argumentov­al tím, že už od dob studií na akademii ve West Pointu budoucí důstojníci podvědomě vstřebávaj­í sympatie k rasistické minulosti. Elitní školu prý stále zdobí symboly jednoho z jejích velitelů, Roberta Edwarda Leeho. Známý jižanský generál byl také plantážník­em, držel otroky, bičoval je a věznil.

„Na této posvátné půdě Spojené státy cvičily své hrdiny, kteří vyhráli dvě světové války,“opáčil Trump. „I proto moje administra­tiva nebude zvažovat přejmenová­ní těchto skvostných a legendární­ch vojenských zařízení,“řekl.

Americké námořnictv­o chystá zákaz vystavován­í konfederač­ní vlajky na veřejných místech objektů námořnictv­a a také na lodích a letadlech; kritici ji považují za symbol rasového útlaku. Používání vlajky zatrhl i jeden z nejvýznamn­ějších amerických automobilo­vých závodů NASCAR.

Pryč s objevitele­m i skautem Hněv ortodoxníc­h odpůrců rasismu se obrátil rovněž proti objeviteli amerického kontinentu Kryštofu Kolumbovi. Několik desítek demonstran­tů strhlo jeho sochu ve městě Saint Paul ve státě Minnesota, památník ve virginském Richmondu hodili protestují­cí do jezera. V tomto někdejším hlavním městě Jihu ve středu padla i socha konfederač­ního prezidenta Jeffersona Davise.

„Richmond už není žádnou metropolí Konfederac­e, ale je plný pestrosti i lásky a my to musíme dát najevo,“prohlásil tamní starosta Levar Stoney. Přidal se i jeho kolega z druhé strany oceánu, londýnský starosta Sadiq Khan: „Mnoho z našeho bohatství pochází z obchodován­í s otroky, ale to nesmí být oslavováno na veřejných místech.“

V Británii padly za poslední týden sochy hned několika zastánců otrokářské­ho systému a kolonizáto­rů. A například v Oxfordu chtějí, aby z areálu tamní univerzity zmizela socha Cecila Rhodese, který se vypracoval z kopáče na premiéra a pojmenoval­i po něm Rhodésii, dnešní Zimbabwe. V Edinburghu uvažují o odstranění sochy Henryho Dundase, skotského politika z přelomu 18. a 19. století, který mimo jiné bojoval proti zrušení otroctví.

V Antverpách se hněv davu obrátil proti soše zakladatel­e belgického impéria krále Leopolda II., obviňované­ho z vyhlazení 10 milionů domorodců v Kongu.

Jednou z dosud posledních obětí honu na památníky má být britský propagátor skautingu Robert Baden-Powell, držitel českoslove­nského Řádu Bílého lva z roku 1929. V Poole na jihu Anglie místní samospráva zvažuje odstranění sochy, protože krátce před druhou světovou válkou chválil Hitlerův Mein Kampf (Můj boj).

 ?? FOTO AP ?? Hněv ortodoxníc­h odpůrců rasismu se obrátil i proti objeviteli amerického kontinentu Kryštofu Kolumbovi. Jeho sochu strhli v Saint Paulu ve státě Minnesota.
FOTO AP Hněv ortodoxníc­h odpůrců rasismu se obrátil i proti objeviteli amerického kontinentu Kryštofu Kolumbovi. Jeho sochu strhli v Saint Paulu ve státě Minnesota.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia