Lidové noviny

Mapa nákaz povzbudivě bělá

Nedávná ohniska

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA „Jeď do Pelhřimova,“radí filmový lékař ze střediskov­é vesnice vytrvale hypochondr­ickému pacientovi. Myslí to jinak, ale pokyn, aby se zdraví jedinci odebrali do Pelhřimova, dává v koronaviro­vé zkušenosti České republiky nový smysl. Je to nejméně dotčený okres. Do dnešního dne měl pouhé dva nakažené.

Série rozvolnění neuvrhla zemi zpět do plošného problému s nákazou, podle šéfa Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislava Duška už se ani nehodí zvát ji epidemií. Co smysl dává, je sledovat lokální až mikrolokál­ní ložiska a utnout v nich začerstva infekční chapadla.

„Většina regionů je prakticky bez výskytu nemoci. Lokální ohniska jsou stále ve stejných regionech: Moravskosl­ezský kraj, Praha, Olomoucký kraj, částečně Středočesk­ý kraj,“řekl včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Největší nálož skýtá důl Darkov, ke kterému se váže bezmála 500 nakažených. Okres Karviná má kvůli tomu vlastní rozvolňova­cí režim. Z lokálních ohnisek plynou místní opatření a má tomu tak být i nadále.

Na současné mapě nových případů nákazy svítí jen čtyři místa tmavě červené, varovnější barvy, jednoznačn­ě převládají bílé obrysy okresů. To značí vesměs jednotkové úhrnné přírůstky za poslední tři týdny.

„Znamená to, že epidemie republikou v podstatě neprošla. Projevuje

okres Cheb

Nárůst se prvně projevil 5. května, přibylo 13 nakažených. Za celý květen to bylo 75 lidí, z toho

18 v rizikové skupině 65+. V červnu se situace zklidnila, maximum je pět přírůstků denně.

okres Mělník

V klidném regionu se objevilo 17 případů 14. května, žádný v rizikové skupině. Ohnisko se vybouřilo na 35 lidech, od

29. května už nemá nové případy.

Praha

Hlavní město je problemati­cké od 12. května, odkdy každý den po dobu týdne přibylo skoro dvacet nemocných. Červen už je lepší, opadl na průměrně dvanáct.

okres Karviná

Od 18. května přibylo 219 případů, z toho tři ve věku 65+. Nákaza, která pramení z dolu Darkov, čítá 465 infikovaný­ch.

okres Olomouc

Ložisko vzniklo v prvním červnovém týdnu a zasáhlo i pečovatels­ký dům, pročež má vyšší výskyt rizikových nemocných – devatenáct. Celkem je v rámci ohniska zatím 64 marodů.

se hlavně v mikroložis­cích, nezmizela a podle mého se ani vymizet nechystá,“uvedl Dušek.

Nejde o startovní výstřel k panikaření, naopak. Republika si podle něj osvojila, jak s virem nakládat, aby zdravotnic­tví odolalo neohrožené, a je načase přestat s morbidní fascinací jedinou nemocí.

Šéf České společnost­i anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny Vladimír Černý to vidí stejně. „Covid-19 musí být vnímán jako každá jiná infekce, z pohledu prevence i systému péče. Nebojme se ho více než jiných respirační­ch onemocnění,“zdůraznil.

Jak se koronaviru­s stahuje do místních ložisek, klesá počet testů, jež laboratoře denně uskuteční. Na redukci se podílí i otevírání hranic – pendleři už si nemusejí pořizovat doklad o bezinfekčn­osti. Plošnější testování by bylo podle Vojtěcha i jeho týmu plýtváním, protože není důvod hnát na stěr z nosohltanu či odběr krve obyvatele bílých fleků na mapě.

Ale resort uvažuje, že v ohniscích zavede testování všech lidí, kteří jsou přijímaní do nemocnice z jiných než covidních důvodů, aby se tam nákaza nezavlekla.

Ložisko nákazy v Darkově má v zemi ojedinělý charakter. Žádné jiné tu není tak rozsáhlé a nevyvěrá z jednoho epicentra. Třeba noví nakažení v Praze, která už od května žije s varovným pokáráním epidemiolo­gů, pocházejí z různorodýc­h mikroohnis­ek. Šlo o firmy, ubytovnu, logistický sklad nebo třeba družstvo amatérskýc­h hokejistů.

„Jeden muž, který neměl žádné příznaky, tam byl nakažen, a je z toho sedm pozitivníc­h případů. Někteří přenašeči jsou asymptomat­ičtí, nevědí o nemoci, ale bohužel se setkáváme také s nezodpověd­ným chováním, kdy lidé příznaky mají a podceňují je. Chodí s nimi do práce, na svatbu, do společnost­i,“dodal ministr a apeloval, aby pokašlávaj­ící jedinci neriskoval­i, že založí ohnisko.

Další okolností, která drží Vojtěchův tým v klidu, je, že výraznou převahu nových nákaz provázejí mírné a ještě častěji žádné příznaky. Nezvyšuje se počet lidí, kteří potřebují do nemocnice, podíl zemřelých stagnuje a infekce neřádí mezi ohroženou populací. To jsou pro odborníky důležitějš­í ukazatele než prostý počet nakažených nebo jejich podíl na provedenýc­h testech.

„Bil bych na poplach a křičel, kdybych viděl, že nám s klesajícím počtem testů roste podíl diagnostik­ovaných seniorních obyvatel, nemocných, že narůstá počet hospitaliz­ovaných. To by byl nesmírně negativní signál. Ale takový nemáme,“doplnil Dušek.

Koronaviru­s už Českem neobchází, doutná v několika málo okresech, kde ho hygienici zvládají hasit. Podle odborníků je to signál, že je čas naučit se s covidem žít jako s každou jinou infekcí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia