Lidové noviny

V4: Rozpočet EU musí být spravedliv­ý

- LEDNICE, Břeclavsko

Jak nastavit pravidla čerpání peněz z fondu obnovy evropské ekonomiky, již zpustošil koronavir? Premiéři zemí visegrádsk­é skupiny na summitu v Lednici koordinova­li pozici před zásadním jednáním Evropské rady.

Premiér Andrej Babiš (ANO) očekává ještě dlouhou debatu o podobě evropského fondu obnovy po pandemii koronaviru. „Hlavním kritériem pro rozdělení zhruba 750 miliard eur, v přepočtu 20 bilionů korun, by měl být propad hrubého domácího produktu jednotlivý­ch zemí,“řekl včera po summitu visegrádsk­é čtyřky (V4) v Lednici na Břeclavsku. Po setkání se svými protějšky ze Slovenska, Polska a Maďarska také podotkl, že u víceletého finančního rámce EU na roky 2021 až 2027 se země V4 shodují, že chudší země nemohou doplácet na ty bohatší.

Největšími příjemci pomoci by měly být epidemií nejvíc zasažené země Itálie a Španělsko. Třetí v pořadí by mělo být Polsko, které by mělo dostat 64 miliard eur. Maďarsku by mělo připadnout patnáct miliard a Slovensku osm miliard eur. Klíčové jednání Evropské rady složené z premiérů a prezidentů členských států EU se uskuteční za týden.

Podle Babiše je brzy na debaty, jak se mezi členské státy rozdělí peníze z fondu obnovy, protože zatím není jasné, nakolik budou ekonomiky členských států EU zasaženy pandemií. „Za sebe myslím, že hlavním kritériem by měl být propad HDP, to se musí vyhodnotit až začátkem příštího roku,“řekl včera český ministersk­ý předseda.

Babiš také upozornil, že dosud není vyjasněna řada otázek spojených s fondem, včetně podmínek, za kterých by si měla EU půjčit na finančních trzích peníze pro jeho naplnění.

O tom, zda je shoda na celkovém postoji k fondu, však český premiér ani jeho kolegové nic neuvedli. Zatímco Polsko a Slovensko v minulosti vyjadřoval­y podporu pro návrh podoby fondu, Česko a Maďarsko se k němu stavěly zdrženlivě­ji. Babiš včera pouze řekl, že se země V4 shodují na tom, že pro čerpání peněz z fondu by měla být stanovena delší doba než plánované čtyři roky. Mluvil o sedmiletém období, jako je tomu u finančního rámce.

Slovenský premiér Igor Matovič zopakoval, že Bratislava je s návrhem podoby fondu spokojená. Při dalších vyjednáván­ích o rozdělení peněz chce ale ukázat solidaritu s ostatními zeměmi V4.

Koro-premiant? Slovensko Český premiér se vrátil také k evropským jednáním o podobě finančního rámce na další roky. Zdůraznil shodu zemí V4 na tom, že rozpočet musí být nastavený spravedliv­ě a chudší země nesmějí doplácet na ty bohatší. S polským premiérem Mateuszem Morawiecký­m se shodl, že si přejí pružnější čerpání evropských peněz členskými státy a na tom, že podpora je potřeba hlavně na projekty dopravní infrastruk­tury. Babiš a Morawiecki také uvedli, že by při rozdělován­í peněz z finančního rámce mělo být zohledněno i to, kolik dividend z chudších zemí EU odchází do těch bohatších.

Řeč premiérů se v Lednici stočila i na koronaviro­vou krizi, V4 podle českého premiéra ukázala svou užitečnost – čtyři členské státy dle něj zatím zvládly boj s covidem-19 velice dobře z hlediska ztrát na životech. „Nejlépe je na tom Slovensko, ale my ostatní jsme to myslím zvládli také velice dobře,“uvedl. Slovenské úřady aktuálně informují o 28 obětech mezi infikovaný­mi, v ČR s nemocí covid-19 dosud zemřelo 328 nakažených. Krize podle Babiše zatím není u konce. „Z epidemiolo­gického hlediska máme dobré výsledky, ale těžké období nás čeká. Když vidíme čísla z hlediska exportu, propadu HDP, tak to máme všechno teď před sebou. Nemůžeme teď hodnotit, jak to všechno dopadne,“poznamenal. dom, čtk

 ?? FOTO MAFA – A. VAVRÍKOVÁ ?? Setkání na zámku. Novogotick­ý skvost v Lednici hostil summit premiérů visegrádsk­é skupiny. V interiéru zámku, který je v rámci valticko-lednického areálu zapsaný na seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO, se sešli (zleva) Igor Matovič, Mateusz Morawiecki, Andrej Babiš a Viktor Orbán.
FOTO MAFA – A. VAVRÍKOVÁ Setkání na zámku. Novogotick­ý skvost v Lednici hostil summit premiérů visegrádsk­é skupiny. V interiéru zámku, který je v rámci valticko-lednického areálu zapsaný na seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO, se sešli (zleva) Igor Matovič, Mateusz Morawiecki, Andrej Babiš a Viktor Orbán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia