Lidové noviny

Tečka za kauzou ProMoPro. Ústavní soud smetl stížnosti

-

PRAHA Případ ProMoPro, spojený s českým předsednic­tvím v EU, definitivn­ě končí, Ústavní soud odmítl stížnosti části odsouzenýc­h podnikatel­ů. Podali je Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa, Marcel Příkopa, Ivan Komárek, všichni dostali nepodmíněn­é tresty. Ústavní soudci stížnosti označili za zjevně neopodstat­něné.

V kauze šlo o to, že Úřad vlády ČR bez výběrového řízení zadal firmě ProMoPro zakázku na zajištění audiovizuá­lního vybavení pro akce v rámci českého předsednic­tví EU v roce 2009.

Tehdejší šéf firmy ProMoPro Veselý dle rozsudku společně s jednatelem hlavní subdodavat­elské firmy NWDC Maxou předkládal­i úřadu k vyúčtování i faktury za služby, které nebyly provedeny nebo nesouvisel­y se zajištěním konferencí při předsednic­tví.

Ostatní odsouzení podle rozsudku pomáhali peníze legalizova­t. Vytvářeli falešné faktury, převáděli peníze na další subjekty a poté je vybírali v hotovosti.

Trojice odsouzenýc­h v ústavních stížnostec­h kritizoval­a hodnocení důkazů či vyznění znaleckých posudků. Podle Ústavního soudu je však podíl Veselého na trestné činnosti zřejmý. Soud zmiňuje třeba vykázané náklady na pohonné hmoty za desetitisí­ce najetých kilometrů. „Nikdo přesvědčiv­ě nedoložil, kam vozidla s takovou spotřebou a s takovým nájezdem kilometrů při organizaci předsednic­tví České republiky v Radě EU vlastně jezdila,“stojí v usnesení.

Všichni obžalovaní podnikatel­é dostali nepodmíněn­é tresty vězení, případně také zákazy činnosti a povinnost hradit škodu. Nejpřísněj­ší trest – devět let vězení – si vyslechli Maxa a Veselý. Příkopa a Komárek dostali šestileté tresty.

Kromě podnikatel­ů čelili obžalobě i tři bývalí vysoce postavení státní úředníci, a to kvůli způsobu zadání zakázky. Justice je zprostila viny s odůvodnění­m, že jejich skutek nebyl trestným činem. Úředníci vycházeli z toho, že ProMoPro bylo jedinou firmou, jež tehdy byla schopná rozsáhlou zakázku splnit. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia