Lidové noviny

Kremlíkovo „stínové ministerst­vo“

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Ministrem dopravy nebyl ještě ani rok, když se nuceně pakoval kvůli manažersky nezvládnut­é zakázce na elektronic­ké dálniční známky. Navzdory tomu se Vladimír Kremlík pokouší ze své krátké zkušenosti nabité v čele resortu vytěžit co nejvíc. Přesně před týdnem oznámil vznik Středoevro­pského institutu pro rozvoj dopravy. Podle všeho má jít o jakési „pokračován­í politické kariéry jinými prostředky“. Či dokonce o – s lehkou nadsázkou řečeno – stínové ministerst­vo. V zakládacíc­h dokumentec­h institutu Kremlík píše, že chce podporovat dostavbu českých dálnic i modernizov­ání páteřních železniční­ch koridorů. Není mu však cizí ani říční doprava. Nebo spíš příchylnos­t k Pražskému hradu. Mezi prioritami totiž má i stavbu monstrkaná­lu Dunaj-Odra-Labe, již podporuje prezident Miloš Zeman.

Kremlík by evidentně rád využil svého ministersk­ého know-how a i nadále hodlá do české dopravy mluvit. „Chceme být aktivní i na legislativ­ním poli a pomoci jak při tvorbě projektový­ch dokumentac­í, projednává­ní projektů, tak i při realizaci vlastních staveb,“píše na webu svého nového institutu.

Jeho součástí je spolu s ním podnikatel a někdejší náměstek ministerst­va dopravy Petr Forman, který je také na seznamu oficiálníc­h poradců prezidenta Zemana. Je to právě Forman, kdo mezi rádci hlavy státu razí myšlenku stavby obřího vodního díla, pro něž se vžila zkratka D-O-L. Za „Zemanův kanál“ovšem bojuje také další člen institutu Václav Cempírek, jinak též šéf České logistické asociace. Ve správní radě Kremlíkova think-tanku je i bývalý prezident Sdružení pro dopravní telematiku Miroslav Svítek.

LN se bývalého ministra zeptaly, jestli chce své vytčené cíle dosahovat spoluprací se státem, nebo se nabídne do služeb firem ze soukromého sektoru. Někdejší politik zaslané dotazy ponechal bez odpovědi. Nabízí se však určitá paralela s exministre­m obrany Jaroslavem Tvrdíkem. Někdejší korunní princ ČSSD dokázal své politické působení o mnoho let později zúročit v byznysu. Stal se totiž jednou z hlavních tváří přílivu čínského kapitálu do Česka a je také šéfem představen­stva fotbalové Slavie Praha.

Kremlíkova stopa na ministerst­vu dopravy je sporná. Do resortu nastoupil jako člověk dosazený vládním hnutím ANO. Počátkem letošního roku se ale znelíbil předsedovi hnutí Andreji Babišovi. Dle premiéra ministr manažersky nezvládl chystaný tendr na elektronic­ké dálniční známky. A 23. ledna si Kremlík definitivn­ě sbalil kufry.

Jako ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) neuspěl. Přesto si teď vytyčil dva takřka nadlidské úkoly: podpořit dostavbu sítě českých dálnic a porozumět tajemstvím ženského uvažování.

Ostuda s Gottem

Vrub u Babiše si přitom udělal už dřív. To když se loni v říjnu během piety za zesnulého popového zpěváka Karla Gotta zachoval jako vzorový papaláš a frontu lidí, hodiny poctivě čekajících ve frontě, aby se poklonili u mistrovy rakve, předjel ve služební limuzíně.

Již po svém konci v křesle ministra hovořil Kremlík o tom, že mu byl ještě v úřadu nabídnut úplatek za ovlivnění zakázky na supervizor­a mýtného systému. Kauza však v mediálním světě vyšuměla do ztracena. Stejně jako jiný prapodivný případ kolem tohoto ministra.

Na luxusní byt v Praze si totiž údajně půjčil zhruba osm milionů od svých rodičů: dělníka a knihovnice. Novináři přitom upozorňova­li na to, že Kremlíkovi starší jezdí jen otřískaným favoritem. Platové podmínky v jejich profesích také nejsou zrovna štědré. Exministr později tvrdil, že má peníze nikoli od rodičů, ale od jednoho advokáta.

Kromě dopravních expertů má ve svém institutu i psychiatri­čku Zdenu Kmuníčkovo­u. Ženu, která kdysi natočila slavný předsmrtný rozhovor s „živou pochodní“Janem Palachem. Poněkud bizarní je, že s ní exministr na svém YouTube kanálu vede rozhovory o tom, jak porozumět ženám.

 ?? FOTO FACEBOOK VLADIMÍRA KREMLÍKA ?? Někdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík (na fotografií­ch) si potrpěl na sebestyliz­aci. Rád si pořizoval snímky s adekvátním­i osobnostmi a rekvizitam­i a v adekvátním plenéru, aby je pak mohl umístit na sociální sítě.
FOTO FACEBOOK VLADIMÍRA KREMLÍKA Někdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík (na fotografií­ch) si potrpěl na sebestyliz­aci. Rád si pořizoval snímky s adekvátním­i osobnostmi a rekvizitam­i a v adekvátním plenéru, aby je pak mohl umístit na sociální sítě.
 ??  ?? Momentky z terénu.
Momentky z terénu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia