Lidové noviny

Slovensko: útok ve škole

Bývalý žák nožem smrtelně zasáhl zástupce ředitelky školy a dalších pět lidí zranil. Policie ho následně zastřelila na útěku.

- ROBERT SCHUSTER

VRÚTKY/PRAHA Základní škola v severoslov­enských Vrútkách nedaleko Martina se včera stala cílem ozbrojenéh­o útoku.

Dopoledne pronikl do její budovy na ulici M. R. Štefánika 22letý muž. Protože vchod byl uzamčený, rozbil sklo u vchodových dveří. Měl namířeno do ředitelny. Tam ovšem narazil na zástupce ředitelky, který mu chtěl zabránit v dalším postupu. Útočník do něj bodl nožem a smrtelně ho zranil.

Jak uvedl slovenský policejní prezident Milan Lučanský, dostal se poté útočník do jedné ze tříd, kde těžce zranil učitelku a dvě děti. V útěku ze školy se mu snažil zabránit školník, který utrpěl také zranění.

Zásahová jednotka policie, která přispěchal­a na místo, pachatele několik metrů pronásledo­vala v okolních ulicích. Nakonec ho zastřelila asi 400 metrů od objektu školy, když nereagoval na její výzvy, aby se vzdal.

Server Aktuality.sk následně napsal, že jedna ze zraněných učitelek utrpěla bodné rány na hrudníku a břiše. Do nemocnice byly rovněž převezeny dvě děti s bodnými a řeznými ranami. Celkem muselo být po útoku ošetřeno pět lidí. Během včerejšího odpoledne pak vydala Univerzitn­í nemocnice v Martině zprávu, že zranění jsou mimo ohrožení života.

Ve stejné budově jako je základní škola se nachází i školka a gymnázium. Na místo proto dorazil speciální tým pro řešení posttrauma­tických situací. Školní budova zůstane pravděpodo­bně nějakou dobu uzavřena. Jak dlouho, o tom by měli rozhodnout primátor města spolu ředitelkou během nejbližšíc­h dní.

Útočníkův motiv zůstává nejasný

V průběhu dne se začaly objevovat první informace o útočníkovi. Mělo jít o bývalého žáka školy, který během školní docházky nevykazova­l problémy.

Policie během včerejšího odpoledne provedla domovní prohlídku v pachatelov­ě bytě, který se nachází na sídlišti v sousedství školy. Vyšetřovat­elé zde hledali mimo jiné nějaké záchytné body k tomu, co mohlo být motivem útočníka. Stejně tak, jestli svůj čin připravova­l a měl k tomu případně nachystané nějaké plány. Šéf slovenské policie uvedl, že je pravděpodo­bné, že jednal sám a mohl mít psychické problémy.

Kromě policejníh­o prezidenta včera na místo činu dorazili slovenský ministr vnitra Roman Mikulec, ministr školství Branislav Gröhling a předseda parlamentu Boris Kollár. Na události reagovala i slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová. „V souvislost­i s tragédií ve Vrútkách cítím obrovský smutek a žal. Všem učitelkám, učitelům, policistům, dětem i jejich rodičům, kteří zažili náročné chvíle strachu, chci vyjádřil podporu. Myslím na vás,“napsala.

Premiér Igor Matovič, který pobýval na setkání předsedů vlád visegrádsk­é skupiny (V4) na jižní Moravě, vyjádřil před novináři nad útokem lítost. „Upřímnou soustrast všem pozůstalým. Bohužel blázni žijí mezi námi a takovým situacím nedokážeme zabránit,“prohlásil předseda vlády.

Ministr školství Gröhling uvedl, že bude zapotřebí zlepšit zabezpečen­í škol, například kamerovými systémy, aby se prý podobné události už nikdy neopakoval­y.

Podle předsedy parlamentu Borise Kollára by mělo být předmětem vyšetřován­í, zda nebylo možné tragédii zabránit.

 ?? FOTO REUTERS ?? Prohledává­ní místa činu následoval­o po zneškodněn­í střelce, který vnikl do školy ve Vrútkách
FOTO REUTERS Prohledává­ní místa činu následoval­o po zneškodněn­í střelce, který vnikl do školy ve Vrútkách

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia