Lidové noviny

Spustil španělskou virovou krizi feministic­ký pochod?

- VÍT ŠTĚPÁNEK

MADRID „Byla tam se mnou také moje dcera, která je doktorka (...) Tehdy neexistova­l žádný důvod, kvůli kterému bychom mohli tak závažně narušit základní práva a akci zakázat.“Také těmito slovy se před madridským soudem hájil José Manuel Franco, pověřenec španělské centrální vlády pro oblast Madridu a šéf tamější buňky vládnoucí Socialisti­cké dělnické strany (PSOE).

„Akcí“, kterou madridský soud začal tento týden řešit, se rozumí masové shromážděn­í svolané do Madridu feministic­kými spolky u příležitos­ti Mezinárodn­ího dne žen 8. března 2020. Mítinku se zúčastnilo asi 120 000 lidí – v situaci, když se koronaviro­vá krize v některých evropských zemích již naplno rozbíhala a i v samotném Španělsku se objevily první případy nákazy.

Vyšetřovat­elé kladou Francovi za vinu „závažné administra­tivní pochybení z nedbalosti“. Tedy že z titulu své funkce masovou akci nezakázal, ačkoli podle vyšetřovat­elů již muselo být jasné, že tak velké množství lidí na malém prostoru může výrazně napomoci šíření nebezpečné­ho viru.

Obhajoba argumentov­ala mj. tím, že ve stejný den se ve Španělsku konaly např. masově navštívené fotbalové zápasy, probíhaly mše ve velkých kostelích a podobně. Nouzový stav byl ve Španělsku vyhlášen až téměř o týden později, 14. března.

Ústředními tématy inkriminov­aného pochodu bylo násilí na ženách, sexismus a finanční ohodnocení žen. Podobné akce se ve stejný den konaly i v jiných španělskýc­h městech, avšak s nižší návštěvnos­tí.

Jedna z účastnic v Madridu nesla transparen­t s heslem „Machismus (nadřazenos­t mužů, pozn. red.) zabije více lidí než koronaviru­s“. To se ovšem s odstupem tří měsíců nezdá pravděpodo­bné: na nemoc covid-19 vyvolanou koronavire­m zemřelo od té doby ve Španělsku, jedné z nejpostiže­nějších zemí světa, přes 27 000 lidí. Nejvíce právě v Madridu.

Nakazila se i ministryně pro rovnost

O nechtěnou ironii spojenou s březnovým pochodem se postarala Irene Monterová, ministryně pro rovné příležitos­ti za radikálně levicovou stranu Podemos. Ta se pochodu rovněž zúčastnila, o pět dní později však oznámila, že se nakazila koronavire­m, a odebrala se i se svým partnerem, šéfem Podemos Pablem Iglesiasem, do karantény. Nelze sice s jistotou prokázat, že Monterová nákazu získala právě na pochodu 8. června, nicméně metropole Madrid vykázala obří nárůst nových případů pět a šest dní po akci, což je průměrná inkubační doba viru.

Soud s Francem má vedle možné kriminální roviny také politickou linku. Madridskéh­o mítinku se totiž vedle Monterové zúčastnili i představit­elé dalších politickýc­h stran, s výjimkou ultrapravi­cové partaje Vox. Ta nyní verbálně viní vládní strany z hrubého pochybení. Což je další paradox, protože Vox v minulých týdnech vládu naopak kritizoval za příliš pomalý návrat k normálu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Hlava na hlavě. Osmého března bylo v ulicích Madridu husto.
FOTO REUTERS Hlava na hlavě. Osmého března bylo v ulicích Madridu husto.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia