Lidové noviny

Moskva rozvolňuje podle Putina

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA Hvězda starosty Moskvy Sergeje Sobjanina vylétla rychle vzhůru v počátcích epidemie koronaviru, kdy s velkou razancí a rychlostí zaváděl ochranná opatření včetně režimu propustek, jeho příkladu následoval­y ostatní regiony v zemi. Teď stejně rychle opatření ruší, přestože se nemoc dál šíří a umírá se na ni.

Na přelomu března a dubna začalo ve dvanáctimi­lionové ruské metropoli prudce přibývat případů covidu-19 a radnice spustila přísný režim. Uzavřela obchody, zavedla technologi­cky vyspělý režim elektronic­kých propustek a i přes určité potíže se tu pandemii podařilo udržet pod kontrolou. Podle oficiálníc­h statistik měla Moskva dvě stě tisíc nakažených, z toho 85 tisíc je stále aktivních, na tři tisíce lidí na nemoc zemřelo. Denně stále tisíc nových případů přibývá a umírá kolem padesáti lidí.

Ohledně rozvolňová­ní byl Sobjanin vždy velmi opatrný. „Některá karanténní opatření tu mohou být do té doby, než bude hotová vakcína,“prohlásil ještě 28. května v televizi Rossia 24. Od června se přeci jen začalo s procházkam­i tři dny v týdnu podle rozpisu a vše mělo pokračovat až do července.

V pondělí však Sobjanin neočekávan­ě vystoupil s prohlášení­m, že propustky se ruší ihned od zítřka a dostupné budou taky některé obyvatelst­vem žádané služby jako například kadeřnictv­í či kosmetické salony. Od 23. června by pak měla přijít další rozvolňova­cí vlna a otevřít by se měla muzea, fitness-centra a škála ostatních služeb. Ke Kremlu kritická média přišla s informací, že Sobjanin radikálně zrychlil jízdní řád uvolňování opatření po telefonátu s prezidente­m Vladimirem Putinem. „Jejich rozmluvě předcházel­o zasedání bezpečnost­ní rady státu, kde se posuzoval nárůst protestníc­h nálad a pád ratingu Putina v souvislost­i s opatřeními proti koronaviru,“píše portál Meduza.io.

První červencový den totiž čeká Rusko referendum o nové ústavě, která kromě dalších změn umožňuje Putinovi vládnutí po dvě další šestiletá období až do roku 2036. Kreml přitom znervózňuj­í některá ratingová čísla, například podle výzkumného centra Levada klesla důvěra v Putina z 59 procent v listopadu 2017 na 25 procent a 28 procent lidí je ochotných jít proti režimu demonstrov­at.

„Sobjanin pochopil, co je třeba před hlasováním udělat,“cituje Meduza.io svůj anonymní zdroj z radnice. Moskevský starosta se ostatně vždy snažil jít s hlavním proudem a nikdy se nestavět na zadní. Dnes jednašedes­átiletý Sobjanin začal svou politickou kariéru jako komsomolec a posléze svůj potenciál přetvořil v úřednickou dráhu a stal se jedním z činitelů Putinovy strany Jednotné Rusko.

Má blízko k západosibi­řské naftařské lobby a jeho kariérní vzestup se nevyznačuj­e ničím zvláštním: starosta městečka Kogalyma – gubernátor Ťjumeňské oblasti – vicepremié­r – a od roku 2010, kdy ho na funkci fakticky dosadil tehdejší prezident Dmitrij Medvěděv po „vzpouře“Jurije Lužkova, starosta Moskvy. Sobjanin jako starosta zlepšil přísun peněz do městské pokladny třeba zavedením parkovacíc­h zón, zlepšil hromadnou dopravu a začal stavět více nových bytů. Velmi ostře se staví proti akcím typu pochodů gayů a loajální je i při rozhodován­í o opozičních demonstrac­ích.

Přestože se Sobjanin snaží chovat nenápadně a loajálně, svým manažerský­m výkonem během pandemie vybočil v pozitivním smyslu – a vysloužil si tím klepnutí přes prsty. Premiér Michail Mišustin totiž požádal ministerst­vo spravedlno­sti a další instituce, aby prověřily, zda jeho nařízení nejsou v rozporu s lidskými právy.

Přestože v ruské metropoli stále přibývá nakažených, město radikálně uvolňuje přísná opatření – podle médií se tak děje na pokyn Vladimira Putina před nadcházejí­cím referendem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia