Lidové noviny

Ztrácející Trump oživuje kampaň

- MARTIN HAMPEJS

Popularita Donalda Trumpa během pandemie a nepokojů poklesla. Šéf Bílého domu se tak, nedbaje varování epidemiolo­gů, vrací na pódia velkých stadionů, aby oživil svou prezidents­kou kampaň.

WASHINGTON/PRAHA Rozsvítí se obří reflektor a v pozadí začne hrát hudba. Na obrazovce se objeví několik slov: „Tento měsíc jsme zpět!“Tým amerického prezidenta odborníků nesdílí. „Je to krásné místo, úplně nové,“řekl ve středu na tiskové konferenci prezident. „Moc se na to těším. V Oklahomě totiž odvedli skvělou práci s covidem, víte?“pronesl šéf Bílého domu, který již několik týdnů neřeší dopady koronaviro­vé krize a nesetkává se s odborníky. Po několik týdnů jej totiž naplno zaměstnáva­jí protesty proti policejním­u násilí a rasismu, které odstartova­lo zabití černocha George Floyda v minnesotsk­ém Minneapoli­su. Naposledy ve středu řešil Trump otázku, zda by neměl ustoupit demonstran­tům a přejmenova­t několik vojenských základen Spojených států nesoucích jména konfederač­ních generálů, kteří bojovali mimo jiné i za zachování otroctví. Šéf Bílého domu ale takové požadavky odmítl a „nebude

je ani zvažovat“. Trumpovo první volební shromážděn­í od začátku pandemie má ale bezpochyby zajímavý kontext. Zaprvé se odehraje v oklahomské Tulse, kterou historici popisují jako místo „nejhoršího incidentu rasového násilí v USA“, a zadruhé bude probíhat 19. června, tedy v den, kdy se v USA oslavuje konec otroctví v zemi. Pro prezidenta je ale Oklahoma

bezpečným útočištěm. Je dlouhodobě republikán­ským státem a Trump zde v roce 2016 s převahou zvítězil.

Klesající popularita

K velkým shromážděn­ím se podle deníku The New York Times prezident vrací především proto, že jeho popularita za poslední dva měsíce klesla o pět procentníc­h bodů a jeho síla tkví právě v burcování davů. Jeho situace totiž není záviděního­dná.

V porovnání s předcházej­ícími prezidenty je na tom Trump stejně jako Harry S. Truman v roce 1948, George H. W. Bush starší v roce 1992 nebo Jimmy Carter v roce 1980. A z těchto tří pouze Truman svůj mandát obhájil. Trump podle průzkumů přišel o podporu prakticky u všech demografic­kých skupin a hlavně u bělochů bez vysokoškol­ského vzdělání, u kterých Trump tradičně bodoval. Oproti tomu si velmi dobře vede prezidentů­v vyzyvatel v podzimních volbách Joe Biden. V průzkumech poráží Trumpa o deset a více procent a nakloněni jsou mu i voliči v tzv. „swing states“, tedy státech, v nichž jsou voliči ochotní dát hlas republikán­ovi i demokratov­i. Od začátku pandemie si Biden polepšil přibližně o 4 procentní body a podle odborníků jsou jeho šance vysoké.

Bidena mohou srazit debaty Jedním dechem ale dodávají, že do prezidents­kých voleb stále zbývá pět měsíců a může se stát prakticky cokoliv. Trump může získat velké množství voličů po letních prázdninác­h během televizníc­h debat, ve kterých Biden ne vždy exceluje. Současný šéf Bílého domu má ještě dost času na to, aby na Bidena zaútočil a voliče přesvědčil. Podobně dobré výsledky jako Biden měla ostatně v průzkumech i Hillary Clintonová před čtyřmi lety. V historii se však mnohokrát nestalo, že by prezident, jehož popularita zůstávala před volbami kolem 40 procent, svůj mandát obhájil.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Těším se na vás! Donald Trump, kterému klesají preference, doufá ve zvrat po opětovném rozjetí předvolebn­ích mítinků.
FOTO ČTK/AP Těším se na vás! Donald Trump, kterému klesají preference, doufá ve zvrat po opětovném rozjetí předvolebn­ích mítinků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia