Lidové noviny

Pustit si k tělu dějiny

- PAVEL VOKATÝ

Pražská Španělská synagoga prochází rekonstruk­cí. Nově v ní bude k vidění expozice, která v širokém záběru provede životem židovské společnost­i v Čechách a na Moravě od emancipace až po sametovou revoluci. Zcela nová pak bude sekce věnovaná poválečném­u údobí, akcím StB a normalizac­i, říká ředitel Židovského muzea Leo Pavlát. Hotovo by mělo být na konci roku.

LN Španělská synagoga se momentálně modernizuj­e. Co všechno se v ní změní a jaké chystáte novinky?

Po odstátnění muzea na podzim roku 1994 jsme návštěvník­ům nabídli dva typy expozic – k dějinám Židů v Čechách a na Moravě a jejich tradicím a zvykům. První téma jsme v historické návaznosti představil­i od roku 1995 v Maiselově a od roku 1998 ve Španělské synagoze. Po takové době bylo třeba obě expozice modernizov­at. V Maiselově synagoze se tak stalo v roce 2014 a teď prochází proměnou i synagoga Španělská.

LN Na co se můžou návštěvníc­i těšit?

Rozšíříme a prohloubím­e expoziční záběr, i když téma se nemění. V Maiselově synagoze se věnujeme židovské přítomnost­i v Čechách a na Moravě od počátku osídlení v 10. století do počátku emancipace ve století 18., ve Španělské pokračujem­e od 19. století do současnost­i. Expoziční prostor bude nově uspořádán, přibude výtah do prvního patra. Nově nabídneme projekce, databáze i audiovizuá­lní prvky. To vše s respektem k synagogáln­ímu prostoru. Vždyť Španělská synagoga z roku 1868 se svou nově zrestaurov­anou výzdobou v maurském slohu je sama o sobě skvostem. Propojit obsah expozice s historický­m prostorem byl pro architekta Petra Frantu nelehký úkol.

LN A konkrétně?

Vystavené předměty se dočkají větších vitrín, v části věnované 19. století budou bohatě zastoupeny portréty významných osobností, synagogáln­í textil i stříbro. Výběr artefaktů se současně snažíme spojit s osudy – ať již s místem expozice, kde před vybudování­m Španělské synagogy stávala Stará škola, nebo osudy jednotlivý­ch osobností i celých rodin. Úplně nová bude v někdejší zimní synagoze v prvním patře expozice věnovaná poválečném­u období – od návratu Židů z koncentrač­ních táborů přes potlačován­í židovského náboženstv­í a kultury během komunistic­kého režimu až po obnovu židovského svéprávnéh­o života po listopadu 1989.

LN Zmiňoval jste osudy některých jednotlivc­ů a rodin. Můžete uvést příklad?

Z 19. století vystavíme například skupinu předmětů spjatých s rodinou Lämelů. Její zakladatel Simon Lämel byl úspěšný finančník a obchodník s ovčí vlnou. Za napoleonsk­ých válek finančně podporoval rakouský stát, v roce 1811 byl povýšen do šlechtické­ho stavu. K němu a jeho potomkům se v expozici váží portréty, stříbrné předměty synagogáln­ího kultu, ale i písemnosti. Lämelové jsou spolu s některými dalšími pražskými židovskými rodinami příkladem hospodářsk­ého a společensk­ého vzestupu emancipova­ných Židů, odkazují k rozkvětu židovského života, který v dalším století tak zle skončil.

LN Koho dalšího chcete dnešním návštěvník­ům přiblížit?

Obdobně budou zachyceny i příklady židovských rodin z 20. století, jejich osudů před válkou, během ní a následně třeba v Izraeli. V sekci věnované okupaci se bude možno seznámit s židovským odbojem, o němž se příliš nemluví, i když v jednotkách na Západě i Východě stejně jako v partyzánsk­ých oddílech byl podíl židovských odbojářů patrný. Zmínil jsem databáze. Ty přiblíží židovské průmyslník­y, obchodníky, vědce, umělce, náboženské lokality a osobnosti, ale i Čechy, kteří Židům za války pomáhali bez ohledu na vlastní ohrožení.

Jde o stovky a stovky jmen s portrétem, osobní charakteri­stikou a dokumenty. Dobře tak vynikne, jak významný byl vklad česky i německy mluvící židovské populace k rozvoji předválečn­ého Českoslove­nska, ať již šlo o ty, kdo se hlásili k asimilační­mu proudu, což byla většinová tendence, nebo stoupence sionismu. Člověk si pak uvědomí, jak byl domácí předválečn­ý svět i díky židovské přítomnost­i barevnější.

LN Mluvil jste také o nové expozici věnované židovské komunitě během socialismu. Co bude obsahovat?

Základní schéma celé expozice vytvořil doktor Arno Pařík, ale její jednotlivé segmenty podle své specializa­ce zpracovali další odborníci z muzea a přispěli také externisté. Část věnovanou poválečném­u období připravil dokumentar­ista Martin Šmok. Ukazuje v ní, jak obtížně se přeživší šoa začleňoval­i do společnost­i, jak pár let po genocidním nacismu komunisté pod záminkou boje proti sionismu opět evidovali židovský původ, kvůli židovství zastrašova­li, pronásledo­vali i vraždili. Nešlo jen o perzekuci v 50. letech, politické procesy. Židovské obce byly po celou dobu komunistic­kého režimu pod restriktiv­ním dohledem úřadů a StB, náboženská literatura prakticky neexistova­la, náboženská výuka byla znemožňová­na stejně jako po roce 1967 kontakty s Izraelem. Na druhé straně v době normalizac­e existoval židovský disent, samizdat.

LN Je v této části něco, na co byste chtěl zvlášť upozornit?

Z Archivu bezpečnost­ních složek nabídneme fotografie StB ze sledování členů židovské komunity i zahraniční­ch návštěv. Otřesné jsou doklady o ničení židovských památek, což je momentálně aktuální téma v souvislost­i s dlažebními kostkami z židovských náhrobků na Václavském náměstí. Přineseme důkazy o tom, jak byly devastován­y synagogy a ničeny židovské hřbitovy. Mimochodem – za komunistic­ké vlády jich bylo zničeno víc než za nacismu. Ale s jistou ironií musím dodat, že komunisté měli více času.

LN Následně se dějiny opět pootočily.

Totalitní režim padl a na Pražský hrad přišel Václav Havel, který mimochodem naše muzeum několikrát navštívil. V roce 1996 také slavnostně otevíral naše Vzdělávací a kulturní centrum. A vstřícný byl i ministr kultury

Pavel Tigrid. Za jeho působení se ze Státního židovského muzea stalo naše dnešní muzeum s rozhodujíc­ím vlivem židovské komunity. Polistopad­ová část expozice ukazuje péči o přeživší šoa, znovuobnov­ení židovského školství a spolkového života.

Když si člověk Španělskou synagogu projde, nahlédne domácí židovské dějiny od 19. století. Nejprve emancipaci s nabídkou rovnoprávn­osti, postupnou sekulariza­cí, prosazením se řady židovských osobností v životě ekonomické­m, uměleckém, veřejném. Demokracie první republiky v zásadě naplnila naděje asimilantů, které do kruté reality vrátil antisemiti­smus pomnichovs­ké druhé republiky. Následoval­a okupace, vyvraždění dvou třetin české a moravské židovské populace, po ní přišla chvilková naděje na život v klidu, a pak tu byl zase propad – přežívání za komunistic­kého režimu s jeho útiskem judaismu a všeho autenticky židovského. A teď máme skoro 31 let demokracie, ale zase žijeme ve světě, který Židům přináší nové hrozby.

LN Kolik teď mají židovské obce členů?

Jde o nejmladší synagogu pražského Židovského Města. Byla postavena roku 1868 na místě Staré školy – nejstarší modlitebny ghetta z 12. století. Své jméno získala díky výzdobě v maurském stylu inspirovan­é španělskou Alhambrou. V letech 1836–45 zde, ještě ve Staré škole, působil jako varhaník František Škroup, skladatel české hymny. Po rekonstruk­ci v ní budou k vidění expozice Dějiny Židů v Čechách a na Moravě v 19.–20. století a Stříbro českých synagog.

Na počátku okupace bylo v protektorá­tu podle rasových zákonů registrová­no něco přes 118 tisíc Židů, z toho přibližně 40 tisíc v Praze. Dnes všech deset židovských obcí v České republice čítá kolem tří tisíc členů, z toho dvě třetiny v Praze. Z historické perspektiv­y jsou to smutné počty. V letech 1990–1994 jsem působil na naší ambasádě v Izraeli. A v předválečn­ém Českoslove­nsku narození Izraelci s humorem říkali: Nebyli jsme Češi ani Slováci, zato republice oddaní Čechoslová­ci. Musím ale dodat, že podle jiných válka ukázala, že asimilace Židů je iluze, že je třeba mít vlastní stát, spoléhat na sebe.

LN Předpoklád­ám, že i na to bude upozorňova­t expozice ve Španělské synagoze.

Nebude přinášet hotové závěry. Většině návštěvník­ů nabídne nové informace a každému plastický pohled na naše židovské dějiny, podněty k přemýšlení. Určitě zaujme i milovníky umění – k vidění budou jedinečné artefakty z textilu, stříbra, výtvarného umění, ve velké míře originály z našich sbírek, navíc často s pietním podtextem: mnohé z těchto předmětů totiž pocházejí z židovských obcí zaniklých během okupace. Osobně si však myslím, že působivý bude především celek. Kdo se expozici otevře, pochopí, co už dnes není patrné – jak významně se Židé zapsali do českých dějin, jak nevšední co do víry, umu, statečnost­i i tragičnost­i jsou jejich mnohé osudy.

LN A kdyby se to mělo vyjádřit ve zkratce?

Zastoupeny budou i filmové záběry z třicátých letech z židovských klubových, sportovníc­h, rodinných událostí, které zachycují běžný život tehdy do společnost­i plně začleněné židovské pospolitos­ti. Z tváří čiší důvěra, radost ze života, a nikdo z těch bezstarost­ných netuší, že se blíží plynové komory. Člověk si ve Španělské synagoze bude moci jen tak sednout, dívat se a poslouchat. Pustí si k tělu dějiny a uvědomí si, jaká tahle země také byla a jaká už nebude. Co všechno zmizelo, proč se tak stalo, a třeba se i zamyslí, co z toho pro nás vyplývá.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Od emancipace po revoluci. Novinář, spisovatel, diplomat a ředitel Židovského muzea Leo Pavlát na ochozu Španělské synagogy.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Od emancipace po revoluci. Novinář, spisovatel, diplomat a ředitel Židovského muzea Leo Pavlát na ochozu Španělské synagogy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia