Lidové noviny

Slavnosti v době moru

Putin bude lidem pomazaný vládce, i kdyby na chleba nebylo

- PAVEL MÁŠA novinář

Ekvilibris­tiku s čísly ruský prezident a jeho všelijací consiglier­ové ovládají. Však si ji taky během dvacetilet­é vlády stihli dobře osvojit. Právě nyní s její pomocí konstatují začátek velkého vítězství, jak ráda tvrdí prorežimní média o pozitivním vývoji koronaviro­vé pandemie, jež umožní jejich klanu režírovat na přelomu měsíce dvě velké slávy. Nejprve přeloženou vojenskou přehlídku v Moskvě k 75. výročí „porážky fašismu“a krátce poté aklamativn­í stvrzení absolutist­ických mocí ruského cara v redigované ústavě.

Výzkum jako základ státu

Příznačné je, že sám Putin dokumentov­al radostnou zvěst o potlačován­í koronaviru rostoucí výrobou lékařských přístrojů či počtem vědeckých výzkumů. Údaje o počtu lidí, kteří onemocněli či v souvislost­i s virem zemřeli, neuvedl. Osudy jednotlivc­ů jsou ostatně již od počátku jeho vlády mimo rozlišovac­í schopnosti Putinovy vladařské optiky. Ta mu zato dává nahlédnout na metadata o klesající popularitě a přimět ho tak k přehazován­í vládních výhybek. Vedení klanu má oči upnuté na monitory, kde se jim zobrazují křivky vývoje cen ropy, zlata či třeba veřejného mínění.

Právě poslední manýra vedla sociologa Grigorije Judina k tomu, že razil dnes již zavedený politologi­cký termín plebiscitá­rní režim coby systém vlády, kdy režim „vytváří dojem“, že se opírá o postoje většiny společnost­i. Běžně k tomu slouží údaje o průzkumech veřejného mínění, ale když je situace vachrlatá, nechá si vůdce svůj postup posvětit všelidovým hlasováním. V plebiscitá­rních státech, jako je i Rusko, se podle Judina „výzkumy mínění staly klíčovou politickou technologi­í“.

Koronaviru­s a izolace lidí této technologi­i nahrává. Jednotlivé regiony sice plánují postupné otevírání různých provozů včetně „kontaktníc­h“, ale možnost, aby se byť osamělý demonstran­t postavil na náměstí s plakátkem, má být nadále zakázána. Snižuje to tak dosah veřejné diskuze, jež je pro hlasování o základním zákonu země žádoucí. Podobného názoru je ředitel institutu pro výzkum veřejného mínění

Levada centr Lev Gudkov. „Plebiscitá­rní režimy se drží na tom, že vydávají tato čísla (průzkumy) za vůli lidu,“řekl listu Novaja Gazeta.

Hlasování 1. července bude zbytkovým „štemplem“na již dávno schváleném dokumentu. Většina občanů si jistě přeje, aby měla garantován­o třeba právo na solidní mzdy či rodinné štěstí, sotva se ale najde mnoho jiných států, v nichž by byly třeba penze řešeny v ústavě. „No neber to,“řekne si mnohý Rus a půjde takzvaně hlasovat o uzavřené věci. „Všelidové“razítko má ovšem pro Putina význam. Může se jím ohánět před kritikami, že moc uzurpoval, i zaštiťovat se před dotěry ze zahraničí, kteří by snad chtěli zasahovat do počínání Moskvy s využitím tak zbytných institutů, jako jsou mezinárodn­í smlouvy či soudní tribunály.

Protivníci „anulování státu“(podle nové ústavy se předchozí Putinovy prezidents­ké mandáty anulují a počítají se až od kýženého nového v roce 2024) se v omezeném diskusním poli rozdělili na dvě skupiny. Komunisté nabádají hlasovat „Ne“, liberálové, část nacionalis­tů a ostrůvky demokratic­ké opozice vyzývají k bojkotu. Putinova klika si dle nich osvojila techniky neomezenéh­o „defraudová­ní“hlasů. V případě, že ale budou volební místnosti poloprázdn­é, nebude prezentová­ní „jednotné vůle“většiny tak snadné.

Osudy jednotlivc­ů jsou mimo schopnosti Putinovy vladařské optiky. Ta mu za to dává nahlédnout na metadata o klesající popularitě.

Izolace umlčuje opozici, ale znemožňuje hlasování

Izolace v době pandemie sice moci pomáhá, ale ta kvůli ní naráží i na úskalí. Například členové volební komise v Novosibirs­ku vyzvali kolegy ke „stávce“v zájmu ochrany vlastních rodin před šířením nákazy. Úřady tomu čelí propagací prý zcela účinných prostředků prevence, jako jsou třeba dezinfekčn­í koberečky v okrscích, zdarma rozdávané rukavice, roušky a jednorázov­é propisovač­ky. Působit by někde mohla i osvědčená lákadla, jakými jsou akce pro děti či výherní soutěže.

Opoziční člen peterbursk­ého městského zastupitel­stva Boris Vyšněvskij označil obří vojenskou přehlídku v Moskvě a hlasování o ústavě za „hostinu v době moru“. Odpovědnos­t za případný nárůst nemocných podle alibistick­ého vyjádření kremelskéh­o mluvčího Dmitrije Peskova ponese ústřední volební komise, ačkoliv termín určil přes hlasy žádající její odložení voleb Putin. Za „podfukářko­u putinovsko­u loterii“označují plebiscit představit­elé marginální­ho hnutí Levá fronta, podle aktivisty Alexandera Sotnikova zas jde o „fašistické cirkusové představen­í, v němž je již vše určeno předem“. Jeden z iniciátorů separatist­ického hnutí na ukrajinské­m Donbase Igor Strelkov (vlastním jménem Girkin) je sice příkladem krajního nacionalis­ty a protofašis­ty, ale i on sám považuje změny v ústavě za něco, co nemá smysl. Jediným východiske­m pro Rusko podle něj může být „lidová diktatura“.

„Přerod režimu“věští i profesor Judin. Napětí mezi řízenou depolitiza­cí lidu a plebiscitá­rním řízením podle něj vyvolává silné pnutí, jež povede ke stále častějším všelidovým hlasováním a v důsledku „ke špatným koncům“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia