Lidové noviny

Starý a nový lid

Dal komunismus imunitu vůči kulturní revoluci?

- Zbyněk Petráček

Když se kácejí sochy, stahují filmy z nabídky či vyhazují novináři z médií, čímsi to smrdí. Když se v amerických městech zvažuje rozpuštění policie, ten odér získává jasné obrysy. A když na to vše rezignují odpovědné úřady, když místo zákonem argumentuj­í „problémy komunity“, máme před sebou kulturní revoluci jako vyšitou.

V extrémní podobě ji známe z Kambodže. Když tam převzali moc Rudí Khmerové, zrušili trh, peníze, rodinu i čas a města evakuovali na venkov. Takže měli starý a nový lid, z nichž jeden bylo třeba převychova­t, anebo zlikvidova­t. Takhle drsné to teď samozřejmě nebude, ale dělení na starý a nový lid se vyhrocuje. K tomu starému patří i nedávní progresist­é, kteří naivně trvají na svobodě slova a platnosti pravidel. K novému pak ti, kteří prosazují Dobro, rovnost, antirasism­us či antidiskri­minaci s takovou vervou, že starým harampádím, jako je svoboda slova, se nezabývají.

Tuto kulturní revoluci nesrovnáve­jme s Maovou v Číně či tou v Kambodži, ale to neznamená, že by se srovnání nenašla. Třeba když čteme polemiku spisovatel­ky Joanne Rowlingové s hercem Danielem Radcliffem (filmovým Harry Potterem). Rowlingová si dovolila napsat, že si je jistá, že „lidem, kteří menstruují“se říkávalo ženy. Radcliffe rázně oponuje: odmítá se smířit s tvrzením, že transgende­r ženy nejsou ženy.

Pro mnohé je to jen bizarní spor. Nicméně připomíná pasáže z Kunderova románu Žert, které se odehrávají v roce 1950. I tam jakobínský svazák Zemánek odsuzuje studenta Ludvíka Jahna za pouhý gymnaziáln­í humor z dopisu, který napsal své přítelkyni: „Optimismus je opium lidstva! Zdravý duch páchne blbostí! Ať žije Trockij!“A zničí mu za to život.

Toto je i barikáda nynější kulturní revoluce. Starý lid na pravici či levici přísahá na svobodu slova, nadsázky, humoru či alegorie. Ale nový lid to vnímá tak, že „privilegov­aní“urážejí „diskrimino­vané“, aniž by to musel dokázat. Zvítězí-li nový lid, měl by být důsledný. Měl by strhnout sochy egyptských faraonů i pyramidy (ty arogantní symboly otroctví) a z knihoven vyřadit spisy Platona či Aristotela (obhajovali otroctví).

Jsme vůči tomuto běsnění imunní? Generace, jež samy zažily komunismus či alespoň četly Kunderův Žert, nejspíše ano. Mají to ve své společensk­é DNA. Ale na imunitu těch mladších bychom raději sázet neměli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia