Lidové noviny

Nechodí jim lidi

Preventivn­í screening není povinná „garančka“

- Martin Zvěřina

Donutit někoho k dobrovolno­sti. Vnímáte ten rozpor? A přece je to zavedená komunikačn­í metoda mezi lékaři a pacienty. Prý většina z nás zahodí pozvánku na preventivn­í vyšetření a lékařům je to oprávněně líto, vědí totiž, že preventivn­í prohlídky zachraňují životy. Máme na to statistiky a nelze zpochybňov­at tisíce prodloužen­ých životů, případně roky života bez projevů nemoci.

S lehkomysln­ým chováním nás pacientů se lékaři, pojišťovny ani ministerst­vo zdravotnic­tví nechtějí smířit, takže se rozhodli přitvrdit. Zdravotní pojišťovny chtějí lidem telefonova­t či se jim připomínat s pomocí aplikací, premiér jde ještě dál, myslí, že je dobré „lidi vystrašit“.

Přitvrzení je asi ten nejhorší způsob motivace založený na zásadním nepochopen­í. Lékaři se jednak stali obětí svého úspěchu – na každém kroku se prezentují stále se zlepšující výsledky léčby nádorových onemocnění. Na druhé straně soustavně a programově bagatelizu­jí nepříjemno­sti či komplikace preventivn­ích screeningů. Takto „zpracovaní“pacienti pak s lehkým srdcem zahazují pozvánky.

Pro lékaře je nějaká falešná pozitivita jen kolonkou ve statistice, ale třeba pro ženu, které oznámili po mamografic­kém vyšetření, že má nález, pak i měsíce úzkosti a starostí. A že se nakonec dozví, že jí nic není? To ji těch protrápený­ch měsíců nezbaví. Onkologové dělají podobnou chybu jako gynekologo­vé, jejich vylepšován­í péče je vedeno výhradně v technokrat­ické rovině a s pacientem počítají pouze jako s objektem. Vyšetříme, vyhodnotím­e, případně zaléčíme a vykážeme. Že je pacient individuum, to systém odmítá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia