Lidové noviny

Agresivní mutace pokroku

- ISTVÁN LÉKO šéfredakto­r LN

Mám jednu dobrou zprávu a jednu špatnou. Dobrá je ta, že našli Leninovu matku. A špatná: je zase těhotná. Tento vtip mne napadl, když jsem viděl záběry z demonstrac­í a nepokojů v USA, ve Velké Británii, v Belgii a v jiných velkoměste­ch vyspělého Západu. Rozzuřený dav tam pod heslem boje proti rasismu rabuje obchody, rozbíjí výlohy, zapaluje auta a mlátí nevinné lidi.

Nejnovější zábavou lůzy, která za sebou cítí jednoznačn­ou podporu levicových a ultraliber­álních politiků a jejich mediálních dělníků, je strhávání, poškozován­í a hanobení soch různých politiků či vojevůdců, o nichž od této chvíle bude dovoleno mluvit jen jako o otrokářích a rasistech. Kdo bude mít na tyto osobnosti jen trochu odlišný názor, riskuje, že ve jménu tolerance může být okamžitě označen za rasistu a v nejlepším případě zlynčován jen na sociálních sítích.

Otázka je, zda se vtipu o Leninově matce můžeme dnes smát. Ptám se proto, že v Gelsenkirc­henu se místní levičáci chystali tomuto masovému vrahovi k jeho kulatým narozeniná­m (150 let) postavit velkou sochu (mimochodem koupenou v České republice). Mělo se tak stát 22. dubna, tento historický okamžik (první Leninova socha na území bývalého západního Německa) nenastal díky koronaviro­vé epidemii. Jenže z Německa přišla optimistic­ká zpráva, socha vůdce komunistic­ké revoluce v Rusku bude odhalena s dvouměsíčn­ím zpožděním už zhruba za týden, 20. června.

Doufejme, že slavnostní projev nepronese nějaký křesťansko­demokratic­ký gigant z Evropské komise. Tuto divokou obavu sdílím proto, že před dvěma lety při odhalení sochy Karla Marxe (duchovního otce Lenina) v západoněme­ckém Trevíru hájil tohoto „filozofa“v památném projevu tehdejší předseda řečené Evropské komise – křesťanský demokrat Jean-Claude Juncker. Asi aby si šplhnul u politiků a voličů nové evropské levice.

Bohužel agresivní mutace pokroku už dorazila i do Prahy a čeští příznivci hnutí Black Lives Matter (Na černošskýc­h životech záleží) po vzoru svých západních soudruhů poničili červeným sprejem sochu někdejšího britského ministersk­ého předsedy Winstona Churchilla, symbolu vítězství nad nacismem ve druhé světové válce. Na pomník na pražském Žižkově, který 17. listopadu 1999 slavnostně odhalili tehdejší předseda sněmovny Václav Klaus a bývalá britská premiérka Margaret Thatcherov­á, napsali: „Byl rasista. Black Lives Matter.“Ještě že Thatcherov­á tuto ostudu nezažila (zemřela v dubnu 2013).

Socha stojí na náměstí, které od roku 1990 nese jméno Winstona Churchilla. Pirátský primátor Prahy Zdeněk Hřib by měl podat návrh na odstranění sochy rasisty a na přejmenová­ní tohoto náměstí po nějaké pokrokové osobnosti. Třeba po Marxovi. Nebo Leninovi. V opačném případě jeho strana ztratí punc levicovost­i a progresivn­osti, tudíž i podporu voličů a kolegů z vyspělého Západu. Ale než pražský primátor Hřib návrh podá, měl by vyhlásit celostrani­ckou veřejnou online diskusi na téma, kdo byl, je a bude rasista v České republice.

Čeští příznivci hnutí Black Lives Matter (Na černošskýc­h životech záleží) po vzoru svých západních soudruhů poničili červeným sprejem sochu někdejšího britského ministersk­ého předsedy Winstona Churchilla, symbolu vítězství nad nacismem ve druhé světové válce, na pražském Žižkově

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia