Lidové noviny

Miloš Vystrčil jde správně

Není obvyklé říkat jako předseda Senátu, že před totalitním státem Čínou bychom neměli ohýbat hřbet

-

Nedávno jsme si s kamarádem rozdělával­i oheň na táborák. „Co to máš za sirky!“rozčiluje se Standa, „vždyť vůbec neškrtají.“Podíval jsem se na krabičku, stálo tam Made in China. „Tak,“povídám. „Bez Číny už si neškrtneme. A s Čínou taky ne, neboť jejich zápalky nezapalují. Skauti se budou muset vrátit ke tření suchých dřívek.“A došel jsem pro zapalovač. Radši jsem se nedíval, kde je vyroben, naštěstí plamének vyšlehl.

Před časem jsem se snažil přeštípnou­t drát. Stiskl jsem štípačky a jedna čelist se ulomila a spadla mi na nohu. „Sakra,“pravil jsem, „au.“Kleště byly pochopitel­ně čínské. Od té doby si při koupi nářadí dávám velký pozor, kde bylo vyrobeno. Ale čínských zmetků je všude čím dál tím víc a Čechům, zdá se, to v podstatě nevadí. Ušetří za levnější zboží a pak je vyhodí.

Zase normální člověk

V úterý 9. června předseda Senátu Miloš Vystrčil v Událostech a komentáříc­h na ČT24 vysvětlova­l své rozhodnutí jet na Tchaj-wan. Uvědomil jsem si, jak úžasné a od dob Václava Havla neobvyklé je, že vrcholný politik mluví do televize celou čtvrthodin­u úplně normálně a bez pokrytectv­í, že před totalitním státem bychom neměli ohýbat páteř. A nikdo mu v tom nebrání.

Nebrání? Vlastně trochu brání. Proti předsedovi Senátu stál u druhého mikrofonu Tomio Okamura a vehementně mu vyčítal, že předvídate­lná čínská represivní opatření ekonomicky poškodí české občany. „Proboha, jen aby nám snad Čína neodmítla dodávat zápalky nebo kleště!“napadlo mě. Nejzábavně­jší Okamurův argument ovšem byl, že když čínští mocnáři Čechům budou bránit v návštěvách Číny, české cestovní kanceláře na tom prodělají. Jako majitel cestovní kanceláře o tom Tomio Okamura samozřejmě něco ví.

Na námitku Miloše Vystrčila, že Češi kvůli čínské aroganci asi nezůstanou doma a budou jezdit jinam, místopředs­eda Poslanecké sněmovny žádný argument neuvedl. Chápu, že rušit propracova­né složky o cestování do Číny a zakládat nové třeba o cestách do Norska či na Aljašku je pro cestovní agentury práce navíc, ale to je přece podnikatel­ské riziko, když chceme vydělávat na turismu do totalitníh­o státu, nebo ne?

Pokrytectv­í spojenců

Jednu velmi důležitou a (bohužel) pravdivou okolnost nicméně Tomio Okamura uvedl. Poukázal na to, že veškeří naši demokratič­tí spojenci, včetně Německa, Francie a Spojených států amerických, zastávají politiku jedné Číny a Tchaj-wan jako nezávislý stát neuznávají. Ano, vzpomínám si na ten podraz, když tehdejší americký prezident Jimmy Carter v roce 1979 zrušil americké velvyslane­ctví na Tchaj-wanu a otevřel nové v Pekingu.

Spojené státy americké sice neuznávají ani právo Čínské lidové republiky na Tchaj-wan (viz 6. bod deklarace Six Assurances, vydané za vlády Ronalda Reagana roku 1982 a definující zahraniční vztahy mezi USA a Tchaj-wanem), ale je jisté, že pro Američany jsou i dnes, kdy Tchaj-wan

je demokratic­kou zemí, kšefty s Čínou důležitějš­í než principy svobody a demokracie.

A Tomio Okamura dobře činí, když (jistě neúmyslně) připomíná, že také a především členské státy Evropské unie upřednostň­ují obchodován­í s Čínou a ochotně před ní hrbí záda, i když v dokumentec­h, které EU tiskne, je plno řečí o lidských právech. Jak mohou být Evropané za těchto okolností na Unii hrdí?

Miloš Vystrčil má pravdu, když varuje, že bychom měli přestat „počítat groše, protože jednou bychom mohli zjistit, že žádné nemáme“. Jak předseda Senátu upozornil, v situaci, kdy do Evropy přijde z Číny koronaviro­vá epidemie, úplně ochromí ekonomiku, Čína dlouhou dobu mlží a Evropská unie pak bezmocně čeká, zda nám Čína poskytne, či neposkytne ochranný materiál, bychom měli i ty groše přepočítat. A ptát se, zda by Evropská unie neměla nejen své politické, ale i obchodní vztahy s Čínou zcela přehodnoti­t.

Myslím, že signály, které dávají politici jako pražský primátor Zdeněk Hřib, když chladnokre­vně zareaguje na čínské vypovězení partnerstv­í Praha–Peking uzavřením partnerstv­í Praha–Tchaj-pej, nebo nyní Miloš Vystrčil, když demonstrat­ivně jede na Tchaj-wan, jdou správným směrem. Voliči by si měli všímat, kteří politici takové signály vysílají. A kteří naopak pokorně před Velkým bratrem křiví hřbet a „cestu neschvaluj­í“.

Voliči by si měli všímat, kteří politici se pokorně křiví před Velkým bratrem a cestu na Tchaj-wan neschvaluj­í

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Dle šéfa Senátu Vystrčila bychom neměli „počítat groše, protože jednou bychom mohli zjistit, že žádné nemáme“
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Dle šéfa Senátu Vystrčila bychom neměli „počítat groše, protože jednou bychom mohli zjistit, že žádné nemáme“
 ??  ?? JIŘÍ KOZELKA vysokoškol­ský profesor působící v Paříži a v Brně
JIŘÍ KOZELKA vysokoškol­ský profesor působící v Paříži a v Brně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia