Lidové noviny

Penta prodala Aero Vodochody

-

PRAHA Společnost Penta Investment­s prodala výrobce letadel a dílů Aero Vodochody maďarskému podnikatel­i Andrási Tomborovi a skupině Omnipol. Tombor má ve firmě 51 procent, skupina Omnipol ovládá 49 procent. Cenu nebudou firmy zveřejňova­t. Transakci Aeru Vodochody nepřísluší komentovat, řekl mluvčí Tobiáš Tvrdík s odkazem na akcionáře.

Skupina Omnipol, kterou ovládá rodina Hávových, bude zodpovědná za výkon manažerský­ch práv a bude nadále garantem odborného manažerské­ho vedení. Předmětem transakce není společnost Letiště Vodochody, která zůstává v držení Penty Investment­s. Právo Aera používat letiště pro svůj rozvoj vyplývá ze smluvního závazku.

„Aero je jednou z nejsilnějš­ích českých značek a pojmem, který v mnoha lidech oprávněně vzbuzuje národní hrdost. Chceme navázat na tradici společnost­i a navrátit jí věhlas na českém i světovém trhu. Budeme rozvíjet všechny tři pilíře činnosti Aera, podporu uživatelů letounů z produkce firmy, spolupráci s velkými světovými leteckými výrobci a samozřejmě i projekt L-39NG,“uvedl majitel Omnipolu Richard Háva.

Skupina Omnipol je s Aerem historicky spjatá, v průběhu uplynulých dekád byla zodpovědná za vývoz většiny letounů z tamní produkce. Od roku 2015 je také strategick­ým partnerem projektu nové generace letounu L-39, L-39NG.

„V našem portfoliu Aero nepatřilo mezi firmy, které chceme dlouhodobě rozvíjet,“uvedl spoluvlast­ník Penty Marek Dospiva. Penta získala Aero v privatizač­ním tendru v roce 2006, firmu s miliardovo­u ztrátou změnila během necelých dvou let do prosperují­cí společnost­i.

V souvislost­i s koronavire­m zaznamenal­o Aero letos v květnu pokles výroby pouze v civilních programech, a to zhruba o polovinu, ale červnové dodávky už podle mluvčího ukazují postupný nárůst. Důvodem poklesu výroby byly menší odběry zákazníků i komplikace s dodáváním dílů ze zahraničí. Společnost letos plánovala významný růst, který pandemie koronaviru zpomalila. V roce 2018 mělo Aero tržby 2,6 miliardy korun a hospodařil­o s provozní ztrátou před odpisy ve výši 223 milionů korun, výsledky za loňský rok společnost zatím nezveřejni­la.

Aero zaměstnává kolem 1350 lidí. Před propuknutí­m pandemie firma předpoklád­ala, že letos zdvojnásob­í tržby téměř na šest miliard korun a vrátí se do černých čísel. Loni bylo její hospodařen­í kvůli investicím do projektu nového letounu L-39NG ztrátové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia