Lidové noviny

Příspěvek pro obce? Senát vrátil zákon poslancům

- MIROSLAV PETR

PRAHA Dostanou obce jako kompenzaci za koronaviro­vá opatření státu 1200 korun za každého občana v srpnu, nebo dříve? Verdikt mají v rukou poslanci, kterým včera senátoři vrátili projednáva­ný protikrizo­vý balíček s vlastním návrhem na finanční pomoc samosprává­m. Balíček mimo jiné zavádí takzvané zpětné uplatnění daňové ztráty, což umožní letos ztrátovým firmám v dodatečném daňovém přiznání získat ze zisku minulých dvou let ještě v tomto roce daňovou vratku.

Státu to ubere zhruba 20 miliard z inkasa daní z příjmů. Ty jsou sdílené a to znamená, že stát pomůže ztrátovým firmám nejen ze svého, ale i miliardami, které za jiných okolností rozděluje také krajům a obcím.

Není to jediná díra, kterou státní opatření v rámci koronakriz­e udělají v rozpočtech samospráv. Mnohamilia­rdové propady mohou obcím zablokovat či úplně znemožnit jejich vlastní důležité investice.

Poté co kraje a obce začaly bít na poplach a požadovat dostatečno­u náhradu, přišla vláda s návrhem, že obcím poskytne nevratný příspěvek 1200 korun za každého občana. Celé legislativ­ní projednává­ní vládního návrhu by přineslo samosprává­m peníze zhruba v polovině srpna.

Senátoři proto včera při hlasování o protikrizo­vém daňovém balíčku, který peníze obcím vysává, doplnili vlastní návrh. Má prakticky totožné parametry. V souhrnu necelých 13 miliard korun by ale obce dostaly dřív než v srpnu.

Vládní vs. senátní návrh

Celý balík zákonů projednává parlament ve zrychleném režimu, nyní ho dostanou na stůl znovu poslanci. A na nich teď záleží, zda vyhoví doplněnému návrhu senátorů, nebo počkají na verzi, která k nim teprve na začátku celého schvalovac­ího procesu poputuje z vlády.

„Myslím, že by poslanci neměli být proti našemu návrhu. Umožní vyplatit obcím chybějící peníze dřív, než by k tomu došlo, kdyby se postupoval­o od začátku celou procedurou vládního návrhu,“uvedl pro LN senátor za ČSSD Jaromír Strnad.

V rámci přerozdělo­vání státem vybraných daní dostávají část nejen obce, ale i kraje. I ty nyní přijdou o miliardy. Senátní pozměňovac­í návrh proto původně předpoklád­al i kompenzaci pro kraje – 500 korun za každého občana. Před včerejším hlasováním to ale z návrhu senátorský hospodářsk­ý výbor vypustil. Podle Strnada proto, aby se verze ze Senátu co nejvíce podobala té vládní a měla tak větší šanci na úspěch při hlasování poslanců. Příspěvek pro kraje pak chtějí senátoři řešit samostatně.

Takzvané zpětné uplatnění daňové ztráty je součást balíčku několika daňových změn a má ulevit v tomto roce krizí postiženým podnikům. V praxi to umožní podnikatel­ům, kteří loni a předloni hospodařil­i se ziskem a letos se dostanou do ztráty, podat dodatečně přiznání. A získat tak od finančních úřadů vlivem snížení předchozíh­o zisku za roky 2018 a 2019 část zaplacenýc­h daní zpět.

Dosud totiž česká legislativ­a umožňuje firmám uplatnit v daňovém přiznání ztrátu nikoliv zpětně, ale jen dopředu v pěti následujíc­ích letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia