Lidové noviny

I tady se dá vyhnout tlačenici

-

Dávná historie, krásná okolní příroda, filmová místa, zážitky pro celou rodinu a magický hrad: tak láká letní hosty městys Karlštejn. Jak to provést, abyste i vy poznali gotický skvost nad Berounkou co nejlépe a pokud možno bez tlačenice?

Všechno si můžete pokazit samotným příjezdem autem na centrální parkoviště a pak cestou s davy ostatních po pěší zóně až na hrad. Ten uvidíte už zdálky, ale o vaši pozornost se bude ucházet spousta dalších lákadel a to si Karlštejn vážně nezaslouží. Takže první tip: jeďte vlakem, z Prahy nebo Berouna je to vážně jen kousek. A za druhé: vystupte o stanici dřív v Zadní Třebáni anebo o stanici později v Srbsku, odkud je to na hrad kolem Kubrychtov­y boudy po červené jen 5,5 kilometru. Navíc půjdete kolem Karlovy studánky, kde se prý Karel IV. rád zastavoval a rozjímal v lesním tichu, kolem Dubu sedmi bratří (podle pověsti se tu o kořist dělilo sedm loupežníků) a věže Karlštejna vás už zdálky pozdraví mezi stromy. Ještě hezčí cesta je ta ze Zadní Třebáně: něco málo přes tři kilometry po žluté a s oslnivou vyhlídkou.

A jestli vás pohled na Karlštejn v celé své kráse doslova omráčí, buďte rádi: posaďte se do trávy a tu vzácnou chvíli klidu si užijte do poslední vteřiny. Třeba pochopíte, proč si císař vybral právě tohle místo, a řečeno s císařovnou Eliškou budete alespoň chvíli dýchat stejný vzduch jako před staletími Karel IV.

Tak se rovnou dostáváme k filmovému muzikálu a jeho hlavnímu tématu. Vzpomínáte, jak se urození pánové chtěli zeptat, jestli někde na Karlštejně nejsou schované ženské? Dívky, slečny, urozené paní, a dokonce i myši ženského a vinicích, které v okolí vznikly právě v jeho době.

Dobrá zpráva je, že na Karlštejně letos připravili několik novinek. Červnové pondělní speciály pro malé skupiny a bez dalších návštěvník­ů už jsou vyprodané, ale lístky na mimořádné večerní prohlídky posvátných prostor hradu včetně kaple svatého Kříže zatím jsou; konat se budou až do září každý pátek od 18 hodin. Další novinkou je prohlídka hradu vlastním tempem bez průvodce; ta je naplánovan­á na každý první celý víkend v měsíci s výjimkou letních prázdnin a prosince, týká se ale pouze prvního okruhu.

Může se stát, že při naplnění kapacity nádvoří se hrad může během dne na chvíli zavřít. Co pak? Zachránit vás může samozřejmě právě rezervace prohlídek předem anebo návštěva některého z karlštejns­kých muzeí. Nejlepší z nich je Muzeum betlémů, které sídlí v barokním domě v podhradí a nabízí přehlídku jesliček ze všech tradičních betlémářsk­ých oblastí Čech a Moravy. Lákadlem pro děti jsou mechanické betlémy, které si mohou samy spouštět, například z Krkonoš se spoustou pohyblivýc­h postaviček anebo z Plzně, kde v postavách tří králů rozeznáte sv. Václava, Karla IV. a Jiříka z Poděbrad. Velkolepou podívanou nabízí tzv. karlštejns­ký královský betlém, umístěný v podkroví. Příběh narození Ježíška je předvedený pěkně po „karlštejns­ku“: vše se odehrává v okolí jeskyně pod hradem, který se právě pokouší dobýt hrstka husitů. Mezi rolníky, pradlenkam­i, ovčáky a dalšími vyřezávaný­mi figurkami spatříte i sv. Václava, Karla IV., Marii Terezii nebo tatíčka Masaryka, vínem na Ježíškovo zdraví si přiťukává bílá paní s Buškem z Velhartic.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Gotický skvost nad Berounkou se každoročně těšívá velkému zájmu turistů. To by vás ale nemělo odradit od jeho návštěvy. Začněte třeba tím, že na Karlštejn přijedete vlakem.
EVA OBŮRKOVÁ
FOTO SHUTTERSTO­CK Gotický skvost nad Berounkou se každoročně těšívá velkému zájmu turistů. To by vás ale nemělo odradit od jeho návštěvy. Začněte třeba tím, že na Karlštejn přijedete vlakem. EVA OBŮRKOVÁ
 ?? FOTO ?? Kaple svatého Kříže. Jednu z posvátných prostor hradu lze nově vidět i večer. ČTK
FOTO Kaple svatého Kříže. Jednu z posvátných prostor hradu lze nově vidět i večer. ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia