Lidové noviny

Pomsta na synovi generála

- JIŘÍ PLACHÝ

Armádní generál Alois Liška, velitel Českoslove­nské samostatné obrněné brigády, bojující na západní frontě, zaplatil za svoji účast v zahraniční­m odboji vysokou cenu. Manželka s dcerou byly nacisty uvězněny v koncentrač­ním táboře Ravensbrüc­k. Syn Jaroslav zahynul na pochodu smrti jen několik dní před koncem války. A Liška sám byl jedním z prvních generálů postiženýc­h politickou perzekucí bezprostře­dně po komunistic­kém převratu. Počátkem června 1948 byl propuštěn z armády a StB ho hlídala na každém kroku. Prostředni­ctvím ilegální organizace Kornélie Procházkov­é, rodinné přítelkyně a bývalé před okupací byl vyslán na Vysokou školu válečnou, vychovávaj­ící budoucí velitelsko­u a štábní elitu armády, a stal se důstojníke­m generálníh­o štábu.

Z okupované vlasti odešel v roce 1940 tzv. balkánskou cestou přes libanonský Bejrút do Francie, kde vstoupil do řad čs. zahraniční armády. Po porážce Francie odjel do Velké Británie. Bojů o severofran­couzský přístav Dunkerk se od října 1944 do května 1945 účastnil jako přednosta 4. oddělení štábu Čs. samostatné obrněné brigády. Za svoji činnost obdržel mimo jiné Řád britského impéria.

Po návratu do vlasti se stal profesorem Vysoké školy válečné. V té době se oženil s Vlastou Liškovou a narodily se jim dvě děti. V říjnu 1948 byl ale sám vyhozen z armády a začal uvažovat o odchodu za hranice, který však již nestačil uskutečnit.

Již necelé tři měsíce po zatčení, 27. června 1949, stanul před senátem Státního soudu v Praze, který jej za „velezradu“poslal na 12 let do vězení. Trest si téměř celý odpykal – na svobodu se dostal až v rámci velké amnestie v květnu 1960.

Odešel do Ostravy, kde pak až do odchodu do důchodu pracoval jako hutník-ocelář ve Vítkovický­ch železárnác­h. Měl štěstí a dočkal se pádu komunistic­kého režimu v listopadu 1989, po němž byl občansky i profesně rehabilito­ván.

Prezident Václav Havel jej vyznamenal Řádem Milana Rastislava Štefánika a jmenoval ho do hodnosti generálmaj­ora ve výslužbě. Bohumil Pelikán zemřel 17. června 1993 v Ostravě.

 ?? FOTO VHÚ ?? Bohumil Pelikán (zcela vpravo) v době nasazení Čs. samostatné obrněné brigády u Dunkerku. Vedle něj velitel brigády a jeho budoucí tchán generál Alois Liška.
FOTO VHÚ Bohumil Pelikán (zcela vpravo) v době nasazení Čs. samostatné obrněné brigády u Dunkerku. Vedle něj velitel brigády a jeho budoucí tchán generál Alois Liška.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia