Lidové noviny

Roušky venku končí, semafor zezelená

Cestovat bez testů bude od pondělí možné po drtivé většině Evropy. Padají i další restrikce

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Otepluje se a lidé se čím dál víc vydávají ven, ovšem v rouškách se jim špatně dýchá a pleť se paří. Poslední vlny rozvolnění nepřinesly žádné nové vzedmutí pandemie, jen několik lokálních ohnisek, která se hygienikům daří odchytávat. Ze splynutí populárníh­o a racionální­ho podnětu se vláda rozhodla povolit od pondělí další část zbytkových koronaviro­vých opatření.

„Nadobro sundáme roušky ve venkovních prostorách, a to i bez rozestupů. Výjimkou zůstávají hromadné venkovní akce, kde budou roušky stále potřeba při blízkém kontaktu s jinou osobou. Ještě nějakou dobu bude také platit povinnost nošení roušek v městské hromadné dopravě a uvnitř budov,“oznámil včera vpodvečer ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) na Twitteru.

Změkčení mimořádnéh­o opatření se tak vlastně přizpůsobi­lo tomu, co už se beztak děje – na ulici, ať je sebezalidn­ěnější, už si ústenku nasadí málokdo. Podobné je to s dalším uvolněním: povolením, aby se v kadeřnictv­í nedržely dvoumetrov­é rozestupy mezi zákazníky při čekání a mezi jednotlivý­mi křesly, kde nůžky konají své dílo. Stejný režim je také pro úpravny vousů.

Otevřenějš­ího přístupu se dostane od pondělí také cestovním pravidlům, kdy začíná platit takzvaný semafor. Většinu Evropy přesunula vláda do zelené kategorie, kam se jezdí úplně volně. Žádná karanténa, důkazy o bezinfekčn­osti ani vysvětlová­ní důvodů k výjezdu. „Ve většině zemí je nízké riziko nákazy. Češi se od 15. června budou muset prokázat negativním testem jen při příjezdu z Portugalsk­a, Švédska a Slezského vojvodství v Polsku,“dodal ministr. Část Polska, která sousedí s českou částí Slezska, je zřídlem zvýšeného rizika nákazy. Stejně jako na tuzemské straně i u sousedů se problém točí kolem hornické profese.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia