Lidové noviny

Autoprůmys­l žádá plošné úlevy na odvodech

- ROMAN ŠITNER

PRAHA V Česku jsou ohroženy desítky tisíc pracovních míst v automobilo­vém průmyslu. Na vině je zhroucení prodeje aut napříč Evropou. Pokud se situace v dalších měsících nezlepší, bude muset odvětví propouštět. Proto nyní bojuje za větší státní podporu, aby pracovní místa zůstala a firmy nepřišly o kvalifikov­anou sílu.

Podniky z oboru, jenž tvoří podstatnou část české ekonomiky, zpozorněly hlavně nyní. Ukázalo se totiž, že jim chystané zákony na podporu zaměstnano­sti nepomohou.

Nynější program Antivirus, v jehož rámci stát přispívá postiženým firmám na mzdy, v srpnu končí. A sněmovna navrhovala, aby se navazující program, obsahující odpuštění sociálního pojištění firmám, které nepropoušt­ěly a nekrátily mzdy, týkal jen těch nejmenších. Senát sice navrhuje okruh rozšířit na podniky do 150 zaměstnanc­ů, to ale autoprůmys­lu, kde jsou v závodech stovky i tisíce lidí, prakticky vůbec nepomůže.

Firmy z odvětví proto žádají, aby program nebyl omezen počtem zaměstnanc­ů. „Situace je velmi napjatá, a to především u dodavatels­kých firem,“argumentuj­e šéf Sdružení automobilo­vého průmyslu Zdeněk Petzl.

„Se zástupci automobilo­vého průmyslu nyní jednáme nonstop,“potvrzuje aktuální lobbing odvětví vicepremié­r Karel Havlíček (za ANO), pod kterého spadá průmysl i doprava.

Poptávka po autech je nyní tak nízká, že evropské automobilk­y chystají na léto další dlouhé odstávky, podobně jako za koronakriz­e. Čeští výrobci, včetně Škody Auto, zatím zastavení pásů – kromě pravidelné dvoutýdenn­í dovolené – neplánují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia