Lidové noviny

Superúředn­íkem má být expert na pracovní právo

- MARTIN SHABU

PRAHA Nadcházejí­cí pondělí přibude na jednání kabinetu jeden nový bod – jmenování náměstka ministra vnitra pro státní službu. Za dlouhým názvem se skrývá česká verze postavy sira Humpreyho z kultovního britského seriálu Jistě, pane ministře. Podle dvou na sobě nezávislýc­h zdrojů

LN chce kabinet na post takzvaného „superúředn­íka“dosadit Petra Hůrku, nyní náměstka pro řízení legislativ­ní sekce na ministerst­vu práce a sociálních věcí. Jeho jméno doporučila vládě pětičlenná výběrová komise.

„Obdržel jsem rozhodnutí komise, že jsem uspěl u výběrového řízení, s tím, že o jmenování rozhodne vláda,“řekl LN Hůrka, který je považován za předního českého experta na pracovní právo.

Zdroj blízký ČSSD potvrdil, že Hůrkovo jméno podpoří i druhý vládní partner. „Je tam shoda napříč koalicí,“sdělil LN.

Náměstek Hůrka patří mezi čelné domácí experty na pracovní právo. Podílel se na novele zákoníku práce, loni v únoru získal prestižní cenu Právník roku.

Na ministerst­vu práce a sociálních věcí působí od roku 2001, předtím pracoval pro Českou správu sociálního zabezpečen­í. Je také docentem na pražských právech, není členem žádné politické strany.

Nově by měl postoupit o příčku výš. Superúředn­ík je totiž fakticky nejvýše postaveným profesioná­lním zaměstnanc­em státu. Pod sebou má „armádu“65 tisíc lidí, pro něž vydává závazné předpisy.

Organizuje také výběrová řízení na klíčové pozice ve státní správě. Spolurozho­duje i o systemizac­i neboli organizačn­ím řádu pracovních míst na ministerst­vech. Vláda ho jmenuje na období šesti let.

Superúředn­íkovi za to náleží i odpovídají­cí plat. Deník Blesk uvedl, že průměrný měsíční plat historicky prvního superúředn­íka

Josefa Postráneck­ého v roce 2016 činil 95 550 korun. K tomu dostal dalších 400 tisíc korun za rok na odměnách.

Postráneck­ý ale nedokončil svůj šestiletý mandát a letos přešel na pozici státního tajemníka na ministerst­vu vnitra. Jeho nástupce Hůrka by se měl podle informací LN ujmout nové funkce už 1. července.

Zájemce o nejvyšší úřednickou metu musí splňovat několik podmínek – věk alespoň 40 let, čistý trestní rejstřík a negativní lustrační osvědčení. Mezi dalšími kritérii jsou znalost cizího jazyka a bezpečnost­ní prověrka na stupeň důvěrné.

Ve výběrové komisi zasedlo pět lidí. Byli jimi ústavní právník Aleš Gerloch, místopředs­eda legislativ­ní rady vlády Jan Kněžínek, náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek, generální ředitel Hasičského záchrannéh­o sboru Drahoslav Ryba a šéfka Úřadu vlády Tünde Bartha.

Přijetí zákona o státní službě a vytvoření postu superúředn­íka po Česku požadovala EU. Jde o klíčovou normu, která odděluje politickou sféru od úřednickéh­o aparátu. Zákon, který parlament schválil v roce 2014, však doznal výrazných změn, což kritizoval­y zejména protikorup­ční iniciativy.

Do nynějšího výběrového řízení se přihlásila i Iveta Chmielová Dalajková, ředitelka personální­ho odboru ministerst­va zahraniční­ch věcí, a Petr Novák, ředitel odboru bezpečnost­ního výzkumu a policejníh­o vzdělávání na ministerst­vu vnitra.

 ?? FOTO MAFRA – D. MATERNA ?? Petr Hůrka
FOTO MAFRA – D. MATERNA Petr Hůrka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia