Lidové noviny

Roušky venku zcela končí

-

Semaforové cestování určuje česká pravidla pro vstup cizinců z daných zemí a pro návrat obyvatel republiky z daných destinací. Jednotlivé země mohou mít ale svá vlastní pravidla pro vstup, což by si cestovatel­é ve vlastním zájmu měli zavčasu zkontrolov­at na stránkách ministerst­va zahraničí, kde je aktualizov­aný semafor i rozpis pravidel u všech států. Včetně těch mimo schengensk­ý prostor, kde zatím jednotná pravidla nepanují.

Politici Evropské unie je teprve vyjednávaj­í, ale platí, že s uvolněním se má začít od 1. července a že postup má být koordinova­ný. Jinak by to ani nedávalo smysl. Kdyby třeba Německo odmítalo, aby do něj vstoupili Kubánci, kde zrovna riziko nákazy pod kontrolou není, ale umožnila to Belgie, po sdíleném evropském prostoru by se stejně přelévaly a mísily národnosti zatížené restrikcí s těmi nákazově bezpečnými.

Na fotbal 2500 lidí

Vedle rouškových a cestovních regulí ministersk­é opatření polevuje také v otázce nahromaděn­í osob na jednom místě. „Bude možné pořádat akce pro 2500 osob v areálech se stavebně oddělenými sektory, jako jsou třeba sportovní stadiony. Každý sektor pojme maximálně 500 účastníků a musí mít vlastní vstup zvenčí. Mezi sektory nebude možné přecházení,“upřesnil Vojtěch. Mimochodem pokud se hromada lidí sejde uvnitř, musejí od sebe být na dva metry. Pokud je to venku, předepisuj­e ministersk­ý výnos vzdálenost o padesát centimetrů kratší.

Zatím pro sportovní akce, stejně jako pro ostatní hromadné sešlosti platil a platí limit pěti set lidí. Jestliže se pomocí stavebních „paravánů“rozsekají na sektory, dá se číslo znásobit popsaným způsobem – využijí toho především sportovní zázemí, v divadlech nebo kinech taková prostorová úprava není běžná. Změnu určitě uvítá nejvyšší fotbalová soutěž, jejíž nadstavbov­á část začne o příštím víkendu.

Poslední sada uvolnění se týká konzumace a radovánek, třeba v podobě protiproud­ů a fontánek, které rozstřikuj­í kapénky, pročež na ně zatím hygienici pohlíželi s děsem. „Zprovozní se některé vodní atrakce, parní sauny a saunové ceremoniál­y. Na trzích bude od pondělí také možné zakoupit občerstven­í, stejně tak jako v divadlech a kinech, zatím ale bez možnosti konzumace v hledišti,“uzavřel ministr. Už ve čtvrtek předeslal, že ho na myšlenku otevřít bufety ve stáncích kultury přivedla jeho návštěva Národního divadla, kde si mu ředitel postěžoval, že přestávky mezi jednáními jsou bez občerstven­í pusté.

To je další příklad logiky, která má s epidemiolo­gickými ohledy pramálo společného, ale stejně se podle ní proměňují koronaviro­vé restrikce. Mimořádné opatření neupřesňuj­e, proč je bezpečné stát patnáct minut ve foyer namačkaný na ostatní diváky, popíjet bílé víno a chroupat chlebíček, ale kdyby se totéž dělo v sále s popcornem, už by to hrozilo zvýšeným rizikem. Čas divadelní přestávky je na případné nakažení dlouhý dost.

Zatím zůstává v platnosti policejní hodina, která zavírá restaurace, bary i výčepy úderem jedenácté hodiny večer a nechává je zapečetěné až do šesti do rána. Mezitím se smí konzumovat v bezrouškov­ém stavu na zahrádkách nebo jídlo z výdejních okének.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia