Lidové noviny

Slezsko se bojí prostupnýc­h hranic

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Polsko dnes otevírá svoje hranice. A snad nikdo k tomu nemá rozporupln­ější postoj než Moravskosl­ezský kraj. Ve Slezském vojvodství je ohnisko nákazy nemoci covid-19, která se šíří hlavně mezi polskými horníky. Část obyvatel české části Slezska se bojí, že by se z Polska po otevření hranic mohla nákaza šířit i na českou stranu. Druhá část Moravanů a Slezanů otevření hranic vítá, protože se těší na příbuzné, které měsíce neviděli.

Naplno otevře Česko hranice s Polskem až v pondělí. Volného pohybu tam i zpět si ale užijí jen občané Libereckéh­o a Královéhra­deckého

kraje. Pro Slezsko bude platit jiný režim.

„Z české strany nyní probíhají namátkové kontroly u všech hranic a bude se v nich pokračovat i po 15. červnu. Na hranici se Slezským vojvodství­m bude nadále nutné, aby se občané přijíždějí­cí z této oblasti prokazoval­i negativním testem na covid,“sdělil LN premiér Andrej Babiš (ANO). Dodal, že na hranicích s Moravskosl­ezským krajem bude policie provádět intenzivně­jší namátkové kontroly.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) by stát mohl také vydat doporučení, aby Češi necestoval­i do konkrétníh­o regionu. Od pondělí se začne cestovat podle takzvaného semaforu, do červených zemí se lidem nedoporuču­je jezdit, v zelených by se naopak nemuseli strachovat. Z Polska, které jinak patří k bezproblém­ovým zemím, ministerst­vo vyjmulo Slezské vojvodství a označilo ho červenou barvou.

O to, aby Česko přijalo nějaké opatření na hranici sousedící s tímto vojvodství­m, požádal i hejtman Moravskosl­ezského kraje Ivo Vondrák (ANO). „Kraj bohužel žádnou kompetenci nemá. Obavy z toho, že by se ohnisko nákazy mohlo rozšířit, se množí,“sdělil LN Vondrák. „Už tak máme problémy s dolem Darkov, samozřejmě to ale může platit i naopak, protože dnes máme víc nemocných, než jsme měli během vrcholné pandemie před dvěma měsíci,“dodal hejtman.

Důl Darkov je největší české lokální ohnisko nemoci covid-19, čítá bezmála 500 nakažených, mezi nimi je i 22 polských pendlerů. Okres Karviná, kam důl spadá, přímo sousedí se zasaženým polským regionem.

V Česku jsou horníci nejzasažen­ější skupinou podle povolání. Ke konci května jich bylo nakažených 249, zatímco kancelářsk­ých pracovníků, kteří jsou hned na druhém místě, jen 73.

Situace se ale stabilizov­ala. Krajská hygienická stanice v Ostravě včera zrušila na Karvinsku mimořádná opatření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia