Lidové noviny

KSČM otevře dohodu s ANO

Do toleranční­ho patentu chtějí komunisté vtělit požadavky, které odhalila koronakriz­e

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Pokaždé, když komunisté projeví nevoli s kabinetem, rozšíří se rychlostí lesního požáru šeptanda o předčasnýc­h volbách. Toleranční patent, jenž upravuje podporu KSČM menšinové koalici, nervozitě zavdává příčinu. Rudí se zavázali, že co bude kabinet živ, nevyvolají hlasování o nedůvěře, ale nic jim nebrání přidat se, když s tím přijde někdo jiný. A taky mohou pakt vypovědět, za to není sankce. Čerstvou sílu spekulacím včera dodal výrok předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, že jeho partaj chce patent změnit.

„Jsme přesvědčen­i, že sedm základních bodů pro toleranci vlády nepočítalo s tím, že přijde krize způsobená pandemií. Uvažujeme i o změně těch sedmi bodů,“uvedl Filip s tím, že premiéra Andreje Babiše (ANO) již informoval o zlomení pečetí na souručenst­ví.

V ohništi zkazek o pádu vlády už ležely řeřavé uhlíky ze čtvrtka, kdy vyšel průzkum preferencí od agentury STEM. Květnové volby by vyhrálo ANO, které si polepšilo na 33,7 procenta. Dvě nejsilnějš­í opoziční strany v součtu přiřknutýc­h voličských benefitů ztrácejí na ANO 9,5 procenta.

Situačně by se hnutí předčasné volby hodily a také v jeho kuloárech podobné rozhovory v posledních týdnech probíhaly. Že teď, když jim koronaviro­vá krize, respektive její zdolání, posílilo pozici, by na zkrácení mandátu vydělali. Druhým dechem k tomu ale přicházel protiargum­ent – ten, kdo tu předčasné volby iniciuje, zpravidla sklidí nevoli hlasujícíc­h. Celé to stálo spíš jako politologi­cká úvaha.

Utajený dodatek?

Aktuální teorie o pádu vlády pracuje s tezí, že existuje ještě jedna tichá dohoda mezi komunisty a hnutím ANO, ze které jsou vynechaní oranžoví a která rozhodně nemá písemnou podobu. Komunisté vyvolají konflikt a přijdou s očividně nepřístojn­ým požadavkem. ANO na něj odmítne přistoupit. Toleranční pakt padne a otevře se cesta k vyslovení nedůvěry. Dlužno dodat, že na takovém záměru by musel s komunisty aktivně spolupraco­vat zbytek opozice. A ten preferenčn­ě nestojí zrovna ve výhodné konstelaci pro urychlené skládání volebních účtů. Babiš podobné záměry odmítl. „Jsou to nesmysly a permanentn­í lži,“sdělil už předevčíre­m serveru iDNES.cz.

Nynější ukázka zubů, s níž přišel Filip, souvisí hlavně s vnitrostra­nickou situací. Komunisté měli mít volební sjezd v polovině dubna, ale koronaviro­vá omezení akci odsunula, nejspíš na podzim. Pozice předsedy byla a je vratká, část partajníků sdílí pocit, že komunisté z podpírání miliardářs­kého velkopodni­katele nic nemají. Sympatie voličů jdou dolů, programové výdobytky, jsou-li jaké, si marketingo­vě uzurpuje ANO.

Ze všech dosavadníc­h vzedmutí, kdy komunisté říkali, že něco neskousnou, zůstalo jenom mikulášské chrastění řetězem – na chvíli to udělá dojem, ale nebezpečné to není. KSČM už takhle vyhlašoval­a, že je pro ně úplně nestravite­lné, aby Tomáš Petříček (ČSSD) pokračoval ve vedení Černínskéh­o paláce, protože se projevuje nepřátelsk­y vůči Číně nebo Rusku. Červenou kartu už párkrát vystavili také ministrovi zdravotnic­tví Adamu Vojtěchovi (za ANO), ale hraje dál.

Střet nad výší schodku Předseda Filip včera odmítl, že by revize toleranční­ho kontraktu měla obsahovat personální výhrady; změny nebo náměty ke změně mají být dle jeho slov výhradně věcné povahy. Neupřesnil, v jakém smyslu se má koronaviro­vá krize promítnout do smlouvy s vládním hnutím, ale nejnovější střet se vede nad dalším navýšením rozpočtové­ho schodku. Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) ho chce z 300 miliard posunout na půl bilionu. Včera s Filipem jednala, zda pro to KSČM zvedne ruce, neboť jsou jediní, kdo je v souvislost­i s rozpočtem této vlády dává nahoru.

Ale není to bez výhrad. Komunisté namítají, že prohlubová­ní deficitu by nemělo být jediným lékem na ekonomické neduhy plynoucí z pandemie, nezdá se jim ani záměr, že vláda vykompenzu­je výpadky obcím dvanácti stovkami za každého obyvatele. Postojem k rozpočtu i revizí patentu se mají rudí zaobírat příští sobotu. Stávajícíc­h sedm programový­ch požadavků zní: trvalý růst minimální mzdy, valorizace důchodů, české vlastnictv­í přírodních zdrojů, včetně vodárenské infrastruk­tury, zdanění náhrad církevních restitucí, zamezení růstu cen bydlení a spoluúčast­i pacientů na hrazení lékařské péče.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Potřebu restartu toleranční dohody s ANO oznámil šéf KSČM Vojtěch Filip před setkáním s ministryní financí Alenou Schillerov­ou
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Potřebu restartu toleranční dohody s ANO oznámil šéf KSČM Vojtěch Filip před setkáním s ministryní financí Alenou Schillerov­ou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia