Lidové noviny

Virus jim pomohl odhalit, co chtějí

- VERONIKA KREJČÍ

Zastavit se, bilancovat, věnovat se sám sobě, otevřít nové pracovní dveře, jiné zavřít. I to umožnily koronaviro­vé měsíce, které byly pro všechny zcela novou zkušeností.

Co pro jednoho představov­alo nejistotu, stres nebo finanční tíseň, jinému přineslo kýžený prostor pro sebe, čas pro změnu, zásah do rutiny. Část lidí pojala období izolace kvůli koronaviro­vé pandemii jako impulz k novému začátku. Tuto hozenou rukavici zvedla třeba fotografka Mária Maťková, kterou pandemie donutila vrátit se z Islandu, kde pracuje jako průvodce na ledovci, zpátky na Slovensko. Uchýlila se na samotu obklopenou lesy a hřebeny Malé Fatry, pod Malý Kriváň.

Naordinova­la si rozjímání, kontakt s přírodou a princip jednoducho­sti, kdy člověk přichází na to, jak málo k životu doopravdy potřebuje. „Korona přinesla totální zabrzdění, které se dalo využít a já jej využívám naplno. Média vyvolala v lidech strach, pochopitel­ně vzhledem k mentalitě a smýšlení masy, aby byla situace zvládnutel­ná. Ale já jsem díky tomu naběhla na skvělý program, který jsem si sestavila a který dodržuji už více než dva měsíce,“popsala LN.

Několik pracovních let strávených v mediálním světě Márii už před časem přimělo ke změně životního stylu, o jehož smyslu se díky nouzovému stavu ujistila. „Chci žít jinak než většina lidí. Největší změna a myšlenky, které bych ráda aplikovala, jsou svoboda a nezávislos­t na státu, zaměstnava­teli, společnost­i. Díky tomuto období jsem dostala čas navíc, abych se mohla naplno rozvíjet, měnit, učit a nacházet,“přiblížila.

Bilancují i sportovci

Mentální kouč Marian Jelínek je názoru, že covidová hibernace byla obdobím možnosti jisté transforma­ce jak v osobním životě, tak i v celkovém pojetí toho, co jako lidstvo, společnost, město či vesnice děláme. „Člověk byl vyhozen ze stereotypn­ího života, nazval bych to emočním šokem, který vede k zastavení a možná i otevření černých boxů,“okomentova­l pro LN. I on se mezi svými klienty, jimž jsou převážně sportovci, setkává s bilancován­ím.

„Spousta jich končí kariéry, protože měli před sebou poslední dvě sezony. Nebo mám sportovce, již se připravova­li na olympiádu, která teď není, a oni po ní chtěli končit. Jedna slečna chtěla mít rodinu a najednou neví, co teď. Jestli má rok prodloužit, nebo ne,“přiblížil.

Podle psycholožk­y Kateřiny Matouškové vede každá výjimečná situace přirozeně k sebepoznán­í. „Mnoho lidí říká, že si uvědomilo, jak jim bylo zpomalení v době krize příjemné, jak víc prožívali, byli intenzivně­ji v kontaktu sami se sebou, aniž by to byl ale plán nebo cíl,“sdělila zkušenosti klientů.

Kupříkladu pro Ondřeje Dohnala karanténa přišla krátce po státnicích a ve chvíli, kdy začal hledat práci. „Umožnilo mi to zpomalit. Nejsem ve městě, ale u rodičů ‚na venkově‘. Uvědomil jsem si, jak velký jsem introvert. Aniž bych to čekal, dokážu si teď nejen představit práci z domova, ale možná bych ji i uvítal. V tomto to mé hledání práce ovlivnilo,“říká Dohnal, který je i dálkovým studentem teologie. Čas, jejž mu pandemie poskytla, věnoval důkladnějš­ím rozvahám, kudy by se měl jeho pracovní život ubírat.

Nekončím, ale ztrácím motivaci

Podle psycholožk­y Gabriely Böhmové je dobré pěstovat citlivost vůči vlastním potřebám, zastavit a vnímat i své tělo, abychom předešli kolapsu. Protože všechna prozření nebyla příjemná. Pracovním vyhořením si prošla Simona Bagarová, která se dvacet let věnuje management­u pro neziskové organizace a nyní i důstojné péči o seniory v sociálně-zdravotní oblasti. V největším nedostatku zdravotnic­kého materiálu pomáhala zásobovat domovy pro seniory a má za sebou dvouměsíčn­í maraton.

Koronaviro­vá krize v ní posílila deziluzi, že by se mohl ve společnost­i systémově změnit přístup k seniorům, hlavně ze strany státu. „Je to dlouhodobě náročné a pochybnost­i přicházejí v různé míře. Teď se zviditelni­ly. I proto, že vnímám roli neziskovek jako doplněk státu tam, kde on ji vykonávat nemůže nebo neumí. Nevidím v něm ale partnera,“řekla LN. Poslední týdny ji přiměly zvážit, jestli má nadále cenu investovat energii.

„Chci svou práci dělat s pocitem, že má smysl a je možné něčeho dosáhnout. Nejsem tak daleko, abych řekla, že končím. Spíš přehodnocu­ju, kolik energie a s jakým očekáváním do toho budu dávat. Kromě faktu, že je práce neziskovek očerňovaná, je pro mě navíc těžké hledat motivaci k prosazován­í systémověj­ších řešení, jako třeba omezení ústavní péče, když o ně stát nestojí,“dodala.

Učení mě neuvěřitel­ně baví Nečekané obzory se rozprostře­ly před Ivanou Šatrovou z Prahy. Živí se jako konzultant­ka ve fundraisin­gu pro neziskové organizace a zároveň si plní dávný sen a vystupuje s bubenickou brazilskou show TamTam Batucada. Koronakriz­e ale oběma obživám udělala přítrž. „Stála jsem před otázkou, co budu dělat. Naštěstí se otevřely možnosti, kterým jsem šla naproti. Mám synovce na jižní Moravě a najednou se ukázalo, že jej dlouho neuvidíme. Začala jsem proto Káju učit dálkově online angličtinu, kterou mám na poměrně dobré úrovni, a další předměty,“popsala s nadšením LN, jak se rodila nová etapa.

Protože začala své postřehy z výuky sdílet na Facebooku, otevřely se netušené příležitos­ti. „Ozvaly se mi maminky samoživite­lky, zda bych jim nemohla pomoci, některým zdarma, jiným za úplatu. Začalo se to šířit, ozvali se další, kteří potřebují pro děti intenzivní konverzaci angličtiny. Den se mi tím naplnil a musím říct, že mě to neuvěřitel­ně baví a odezvy žáků i rodičů jsou pozitivní. Do budoucna bych u toho chtěla alespoň částečně zůstat,“zhodnotila.

Radost jí navíc zmnohonáso­bil fakt, že do nového projektu zahrnula i svou 74letou maminku, jež začala děti vyučovat češtinu přes online aplikace. „Maminku, která kdysi učila, to úplně rozsvítilo, během korony se rozhodně nenudila, dělala do půlnoci přípravy, opakovala si skladební dvojice. Vidím na ní, jak je ráda, že je užitečná. Koupila si kvůli tomu počítač, naučila se spoustu nových online dovedností,“dodala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia