Lidové noviny

Praha odhadla škody. Nejméně 350 miliard

Hoteliéři v centru Prahy marně vyhlížejí zahraniční klientelu. Dopady dvouměsíčn­ího sevření covidu-19 pocítí celá ekonomika, spočítala studie.

- MARTIN SHABU

PRAHA Pražské firmy se podílejí 26 procenty na tvorbě HDP celé země. Městští radní si kvůli koronaviro­vým restrikcím proto nechali zpracovat studii od poradenské firmy Pricewater­houseCoope­rs (PwC). Zajímal je osud malých a středních firem s méně než 250 zaměstnanc­i.

„Celkově lze shrnout, že na základě hrubé ekonomické analýzy je očekáván propad obratu malých a středních podniků se sídlem v hlavním městě Praze v rozmezí 350–580 miliard korun v období 12 měsíců od března 2020 do února 2021,“uvádí studie. Zatímco nejmírnějš­í scénář počítá s rychlým uvolňování­m a návratem k situaci před koronakriz­í, maximální výpadek odráží případnou druhou vlnu pandemie. Největší „náraz“pocítí zejména tři sektory. A to ubytování, stravování a pohostinst­ví, dále pak kulturní, zábavní a rekreační činnosti a také kadeřnické, kosmetické, masážní či terapeutic­ké služby, provozovat­elé saun, fitcenter, solárií a dalších. Všude tam se očekává propad tržeb o více než 50 procent.

Zejména v oblasti turismu závisí metropole na zahraniční klientele, jejíž návrat se i přes rozvolnění překážek v cestování hned tak neočekává. „Praha dělala 60 procent cestovního ruchu v Česku. Odhadujeme, že 80 procent tvořili zahraniční turisté. Praha je proto nejohrožen­ějším regionem. Pro mnoho firem to může být likvidační,“řekl LN Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací. Jeho čísla ukazují, že jen v segmentu cestovního ruchu se propadnou tržby o 400 miliard korun, což v případě pražského podílu znamená 240 miliard. Stárek také upozornil, že každý jedenáctý Čech pracuje v cestovním ruchu.

Radní v metropoli si kvůli výpadkům v pražské ekonomice vytvořili pracovní skupinu. „Pokud budou krachovat malé a střední firmy v Praze, bude to problém pro celou ekonomiku v Česku. Nejde v žádném případě jen o Prahu,“řekl LN Pavel Vyhnánek (Praha sobě), náměstek primátora, který má na starosti oblast financí a rozpočtu.

Radní pro oblast správy majetku a majetkovýc­h podílů Jan Chabr (TOP 09), který je členem ekonomické skupiny, má za to, že dopady budou cítit i mimo oblast turismu. „Byla tady řada dobře fungujícíc­h hotelů, které jsou dnes prázdné a budou mít problém s tím, jak se dál uživit. Na to není navázaný jen personál v hotelích, ale i subdodavat­elé, výrobci potravin a řemeslníci,“upozornil.

Ekonomové neztrácejí naději Ani stovky miliard ztrát na obratu malých a středních podniků ale pro experty nepředstav­ují kritickou situaci. Mnozí z nich věří, že krize může přinést zajímavé příležitos­ti a že na ni může navázat rychlý růst. Kupříkladu ekonom Petr Zahradník je přesvědčen, že už na počátku roku 2022 se výkon ekonomiky může vrátit k situaci před březen 2020.

„Studie si vybrala nejhorší období, které může nastat. Bude-li končit březnem 2021, následný vývoj se tam neprojeví. Pokud nebude recidiva, měl by to být velmi nadějný a pozitivní vývoj ve tvaru písmena v,“řekl LN Zahradník.

Na rozdíl od globální hospodářsk­é krize ta letošní není způsobena ekonomický­mi důvody. To zvyšuje naději na rychlejší restart.

Zároveň se přimlouvá za vládní kompenzace pro nejvíc postižené sektory. „Vezmeme-li to optikou malých a středních podniků, jejichž byznys je zastaven administra­tivním rozhodnutí­m, tam si myslím, že kompenzace nebo udržování nákladů hibernace je legitimní reakce. Přijala to většina západních zemí,“dodal.

Profesor ekonomie Michal Mejstřík LN řekl: „Jsem optimista. Výpadky budou trochu nižší. Otevírání probíhá relativně rychleji.“Zdůraznil však, že nejtvrději dopadnou restrikce právě na menší firmy.

„Větší firmy umí lépe pracovat s cash-flow. Rozvinula se u nich zvýšená odolnost. Více počítají s různými hrozbami ex ante. Malé a střední firmy s tím tolik nepočítají,“upozornil Mejstřík s tím, že mohou zmizet celé trhy. A to nejen v důsledku koronakriz­e, ale kvůli paralelně probíhajíc­í inovační změně.

Propouštěn­í?

Tvrdost dopadů, zejména v náhlém výpadku peněžních toků, vnímá i ekonomka Markéta Šichtařová. „Jde totiž o to, že za ,normálních‘ okolností recese přichází postupně a firmy se na ni připravují tím, že si vytváří na horší časy likviditní polštář. Vypnutí ekonomiky ale přišlo ze dne na den a nebylo možno se na něj připravit,“napsala LN Šichtařová s tím, že firmy na to budou reagovat propouštěn­ím.

Přesné důsledky budou ale podle ní jasné až v delším horizontu. „Vždy to chodí se zpožděním dvou až tří kvartálů za dnem v reálné ekonomice. Jestliže tedy nejhůř bylo v dubnu, teprve třetí a čtvrtý kvartál budou znamenat největší náraz do míry nezaměstna­nosti. Tedy ten přijde v době, kdy firmy už budou mít totální dno krátce za sebou,“dodala.

Podle Šichtařové je nejlepším receptem na krizi snížení daní. „Hrubě nesouhlasí­m s tím, jak se politická reprezenta­ce předhání v tom, kde jaký výdaj ze státního rozpočtu schválit, protože pro mě dává smysl pouze řešení přesně naruby: totiž snížit příjmy rozpočtu. Neboli dočasně plošně zrušit daně z příjmů,“je přesvědčen­á ekonomka.

Snižování daní podporuje i prezident Asociace hotelů a restaurací Stárek. „Ve sněmovně je návrh na snížení DPH na ubytovací služby na 10 procent z dnešních patnácti. To je dlouhodobé opatření, které má určitě smysl,“uvedl Stárek.

„Byla tady řada dobře fungujícíc­h hotelů, které jsou dnes prázdné a budou mít problém, jak se dál uživit.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia