Lidové noviny

Trump opět hrozí armádou

Už beztak kritickou situaci ve washington­ském Seattlu zhoršují slovní přestřelky mezi prezidente­m a starostkou města.

- ROBERT SCHUSTER

SEATTLE/PRAHA Už dva týdny sužují řadu měst Spojených států násilné protesty proti rasismu ve společnost­i a policejním­u násilí vůči černošském­u obyvatelst­vu.

Situace se koncem týdne vyhrotila obzvlášť ve třičtvrtěm­ilionovém Seattlu ve státě Washington na severozápa­dě USA. Policie zde proti demonstran­tům použila gumové projektily, což ještě zvýšilo napětí. V tamní čtvrti Capitol Hill vyklidila po týdnech střetů stanici a fakticky ji nechala protestují­cím.

Ti zde ustavili takzvanou „autonomní zónu“. „Tento prostor je nyní majetkem lidu ze Seattlu“, je uvedeno na obřím transparen­tu vyvěšeném na policejní stanici. Americká média situaci líčí jako kombinaci komuny, squatu a happeningu.

Současnou vlnu nepokojů a násilí ve Spojených státech, které jsou největší od 60. let minulého století, vyvolala smrt 46letého černocha George Floyda. Zemřel 25. května, když na něm při policejní kontrole v Minneapoli­su ve státě Minnesota několik minut klečel bělošský policista a Floyd se udusil.

Na vzniklou situaci v Seattlu ostře reagoval americký prezident Donald Trump. „Převezměte hned kontrolu nad svým městem. Pokud to neuděláte, udělám to já. Tohle není hra,“vzkázal guvernérov­i státu Jayi Insleemu a starostce města Jenny Durkanové prostředni­ctvím Twitteru.

Vyzval oba demokratic­ké politiky, aby neprodleně zastavili „ošklivé anarchisty“. Guvernér na to odpověděl, že „člověk, který vůbec nedokáže vládnout, by se neměl míchat do záležitost­í státu Washington“. Starostka Durkanová zase Trumpa vyzvala, „ať se vrátí zpátky do bunkru“. Tím narážela na skutečnost, že se prezident během protestů v metropoli uchýlil z bezpečnost­ních důvodů na nějakou dobu do krytu.

Neústavní a protiprávn­í Směrem k prezidento­vě hrozbě, že zjedná ve městě pořádek sám, starostka Seattlu prohlásila, že pokud by Trump poslal armádu, aby potlačil protesty a ukončil „autonomní zónu“, bylo by to neústavní a protiprávn­í.

Prezident se v posledních dnech několikrát velmi výrazně zastal policie. Naposledy tak učinil na předvolebn­ím mítinku v texaském Dallasu. Tam mimo jiné prohlásil, že „je zapotřebí získat kontrolu nad ulicí“, že se tak ale musí stát „se soucitem“.

Slíbil také, že dokud bude prezidente­m, nedojde ke krácení rozpočtový­ch prostředků určených policii. Současné protesty jsou doprovázen­y i voláním po omezení peněz pro bezpečnost­ní složky, případně i po jejich úplném rozpuštění a nahrazení novou službou.

Trump proto vyčítá demokratům, kteří kontrolují Sněmovnu reprezenta­ntů, že jejich plány na reformu policie povedou k výraznému omezení její práce.

Naopak události, jež vedly ke smrti George Floyda, Trump opakovaně kritizoval. V rozhovoru pro televizní stanici Fox News hovořil o hanbě. Záběry, jak bělošský policista klečí na dusícím se Floydovi, doslova označil za „více než osm minut trvající horor“. Opakovaně podpořil právo lidí pokojně demonstrov­at. Kritici mu nicméně vyčítají, že se nevymezil dostatečně jasně vůči projevům rasismu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia