Lidové noviny

Kdo může za tragédii v Bergamu?

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ŘÍM/PRAHA „Jednal jsem podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a na základě vědecky podloženýc­h informací.“Tak se vyjádřil italský premiér Giuseppe Conte k případu ze začátku koronaviro­vé krize v severní Itálii. Jedná se o to, kdo měl vydat příkaz – a nevydal – k neprodyšné­mu uzavření dvou měst v blízkosti Bergama, z nichž se na konci února začala lavinovitě šířit nákaza.

Hlavní prokurátor­ka Maria Cristina Rotaová včera v této věci vyslechla vedle Conteho také ministra zdravotnic­tví Roberta Speranzu a ministryni spravedlno­sti Lucianu Lamorghese­ovou.

Středobode­m případu je otázka, proč italská vláda přikázala zřídit neprodyšně uzavřenou (takzvanou červenou) zónu kolem městečka Codogno v provincii Lodi několik hodin poté, co tam byl 21. února detekován koronaviru­s, avšak o dva dny později k podobnému kroku v okolí Bergama v prakticky totožné situaci nepřistoup­ila. Na celou oblast Bergama

a okolí byla uvalena karanténa teprve 8. března.

To už ale bylo pozdě. Epicentrem šíření viru se stala dvě asi desetitisí­cová města, Alzano Lombardo a Nembro, která jsou součástí hustě osídlené půlmiliono­vé aglomerace Bergama. Z nich se pak nákaza nekontrolo­vaně šířila s katastrofá­lními následky: jen v této malé oblasti zemřelo na nemoc covid-19 několik tisíc lidí, nemocnice kolabovaly a úřady nestačily pohřbívat mrtvé.

Po právní stránce se věc teprve rozjíždí – Conte ani nikdo jiný dosud nebyl obviněn a podle italských médií ani není jasné, z jakého trestného činu by to eventuálně mohlo být – a zatím to vypadá na klasický kompetenčn­í spor. Vláda se hájí, že pravomoc sáhnout k drastickém­u omezení z důvodu ochrany veřejného zdraví náleží italským regionům, v tomto případě Lombardii, jíž je Bergamo součástí.

Ve prospěch Conteho a ministrů mluví zákon z roku 1979, který skutečně opravňuje guvernéry i starosty k „mimořádným opatřením z důvodu zdravotnic­ké nouze, včetně uzavření určitých oblastí“. Prokuratur­a by teď měla zkoumat, zda ze strany lombardské regionální vlády přišlo v kritických dnech do Říma nějaké varování, že věci se vymykají kontrole.

Případ se ale také stává předmětem politickéh­o boje. Zatímco na celostátní úrovni je u moci koalice sestávajíc­í z populistic­kého Hnutí pěti hvězd (M5S) a středolevé Demokratic­ké strany (PD), na postu guvernéra Lombardie sedí Attilio Fontana, člen krajně pravicové Ligy.

V případu si již stačil přisadit tvrdý Conteho kritik a bývalý ministr vnitra v předchozí Conteho vládě, šéf Ligy Matteo Salvini. „Po tolika lžích konečně přichází spravedlno­st,“řekl podle listu Corriere della Sera.

„Podáme zprávu“

Na bergamskou prokuratur­u se obrátilo také neformální občanské hnutí nazvané Noi Denuncerem­o (v překladu Podáme zprávu). Původně šlo o facebookov­ou skupinu sestávajíc­í vesměs z pozůstalýc­h po obětech koronaviru a jejich přátel. Rychle se ale rozšířila – dnes má přes 50 tisíc podporovat­elů – a z původní platformy, kde si lidé z postiženýc­h rodin vyměňovali černé zkušenosti, se stalo organizova­né hnutí.

„Nechceme vidět padat hlavy či dostat někoho za mříže a nechceme ani žádné kompenzace,“řekl italským médiím šéf hnutí Luca Fusco a pokračoval: „Chceme jen znát pravdu, pochopit, co špatného se stalo. Když se nám to podaří, budeme moci v nějaké další

inzerce krizi reagovat lépe.“Příbuzní zemřelých jsou ale většinově přesvědčen­i, že úřady fatálně chybovaly. Vedle chybějící „červené zóny“na počátku epidemie poukazují také na nepochopit­elné uzavření nemocnice v Alzanu Lombardu v prvních dnech rozpuku nákazy. I tím se bergamská prokuratur­a již zabývá.

Italského premiéra včera vyslýchali prokurátoř­i z lombardské­ho Bergama. Chtějí vědět, kdo je zodpovědný za pomalou reakci úřadů na počátku koronaviro­vé krize; v oblasti pak zemřely tisíce obyvatel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia