Lidové noviny

Africký návrat Strausse-Kahna

- MARTIN HAMPEJS

PAŘÍŽ/PRAHA Jako francouzsk­ý ministr financí měl Dominique Strauss-Kahn našlápnuto ke slibné kariéře. Kolem roku 2010, kdy vedl Mezinárodn­í měnový fond (MMF), se o něm spekuloval­o jako o budoucím prezidento­vi Francie. Jeho stoupající hvězdu však srazilo setkání s pokojskou v newyorském hotelu Sofitel.

V sobotu 14. května 2011 jej na letišti zadržely americké úřady kvůli obvinění z pokusu o znásilnění. Musel rezignovat na post šéfa MMF, objevila se další obvinění z kuplířství a soudní spory ho zaměstnaly na několik let.

Přestože byl nakonec osvobozen, jeho reputace byla v troskách.

DSK, jak Strauss-Kahnovi přezdívají ve Francii, zmizel z veřejného života a živí se jako poradce. V roce 2013 se stal členem dozorčí rady Ruské rozvojové banky, která je dceřinnou společnost­í státem vlastněné ropné firmy Rosněfť, a v květnu téhož roku pomáhal otevřít National Credit Bank v Jižním Súdánu.

Situace v zemi, která tou dobou existovala pouhé dva roky, rozhodně nebyla poklidná. Jen pár dní po otevření banky se v zemi nanovo rozhořely boje. Instituce se ocitla v minusu a hlavní manažer prchl do zahraničí.

Její většinový vlastník Thierry Leyne skončil nešťastně. DSK s ním na podzim 2013 založil společnost Leyne Strauss-Kahn & Partners, aby ji o rok později opustil. Tři dny poté skočil Leyne z okna svého bytu v izraelském Tel Avivu. Společnost vyhlásila bankrot a zůstaly po ní dluhy ve výši 2,6 miliardy korun. DSK se však nezastavil. Během pár měsíců se stal členem dozorčí rady ukrajinské banky Credit Dnepr i komerční banky Arjil, která radila s investicem­i například srbské vládě. Magazín Jeune Afrique však upozorňuje, že se Strauss-Kahn v posledních letech zaměřil hlavně na africký kontinent. Od roku 2014 hledal v západní Africe zákazníky pro švýcarskou společnost Sicpa a skrze ni se dostal do kontaktu například s prezidente­m

Toga Faurem Gnassingbé­m. Bývalý šéf MMF začal pracovat pro autoritářs­kého vládce jako ekonomický poradce a pozici zastává údajně dodnes. Podobně si pak našel práci i v Kongu. Svou kancelář má přímo v prezidents­kém paláci Denise Sassou-Nguessa. Pro despotické­ho vládce, jenž vládne zemi 22 let, DSK díky kontaktům v Mezinárodn­ím měnovém fondu vyjednal ekonomicko­u pomoc od Světové obchodní banky, MMF a Francie ve výši 448 milionů dolarů. Kvůli porušování lidských práv a vysoké míře korupce však zatím fondy do Brazzavill­e nedorazily.

Strauss-Kahn své služby nabízí i lídrům v Burkině Faso, Pobřeží slonoviny či Senegalu. Díky kontaktům v MMF pomáhal marocké vládě s vytvořením finančního centra v Casablance, kde sídlí jeho nová firma Parnasse Internatio­nal.

Podle francouzsk­ého magazínu L’Obs 71letý DSK nikdy nevyděláva­l tolik peněz jako teď. Mezi lety 2013 a 2018 vydělala Parnasse Internatio­nal na 560 milionů korun a díky sídlu v Casablance neplatila daně. Strauss-Kahn je jediným akcionářem a zaměstnanc­em firmy.

Bývalý šéf Mezinárodn­ího měnového fondu Dominique Strauss-Kahn po obvinění ze znásilnění v New Yorku zmizel z veřejného života. Našel si však jiné živobytí. Stal se z něj finanční poradce despotů černého kontinentu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia