Lidové noviny

Průmysl klesl více než za finanční krize

-

popisuje vicepremié­r a ministr Karel Havlíček (za ANO), pod nějž spadá průmysl i doprava. Vedle zaměstnano­sti řeší s firmami i podporu investic, výzkumu a vývoje, prodejů i čistou mobilitu. Více chce říci až příští týden, kdy by mohlo být jasné, co z jednání vzešlo.

„Pro firmy je velkou výzvou udržet na palubě zaměstnanc­e, které v minulých letech složitě sháněli,“popisuje Zdeněk Petzl jeden z motivů. Firmy se bojí propouštět, když vědí, jak těžké bylo lidi v minulosti na trhu najít a zaučit.

Autoprůmys­l chválí vládní program Antivirus, který firmám částečně ulevil. Chtějí ale víc. „Uvítali bychom flexibilit­u využití režimu ‚C‘, tedy odpuštění sociálních odvodů, ale aby nebyl omezen počtem zaměstnanc­ů,“říká Petzl s tím, že společně s odboráři chtějí okopírovat německý model podpory. Ideálně aby začal platit v září a plynule navázal na stávající vládní program v režimech A a B.

Nové zakázky za kurzarbeit „Auta se určitě nebudou tolik prodávat. Automobilk­y jich navíc mají plná letiště,“říká Pavel Juříček. Popisuje, že řada firem má nyní pětkrát menší tržby než na začátku roku a on sám u své firmy čeká za červen pokles o 40 procent, což považuje za nadprůměrn­ý výsledek v rámci trhu.

Hovoří se také o tom, zda bude možné dál udržet výrobu, když je poptávka po autech tak nízká. Řada evropských automobile­k už plánuje na léto delší odstávky, a to až na šest týdnů, a s tím zastaví i odběry autodílů z Česka. Tuzemské automobilk­y zatím nad rámec dvoutýdenn­í dovolené zastavení linek na léto neplánují.

Situaci navíc komplikuje tvrdá konkurence mezi jednotlivý­mi závody nadnárodní­ch firem. Centrály korporací nyní nové zakázky svěří továrnám v těch zemích, ve kterých jsou vlády vstřícnějš­í například v podpoře kurzarbeit­u, tedy dorovnáván­í mezd těm, pro které není práce. Jednak je to výraz vděku, ale také příprava na nejistotu. Nikdo neví, jaký bude další vývoj.

Automobilo­vý průmysl je zpravidla ukazatelem hospodářsk­é kondice. Když se ekonomice daří, prodeje rostou u firem i domácností. Naopak každý problém se rychle projeví na poklesu poptávky. Když zákazníci nevidí dobře svou budoucnost, nákup auta spíše odloží. Hospodářsk­é krize proto tento obor vždy zasáhnou rychle a tvrdě.

BRUSEL/PRAHA Průmyslová výroba v eurozóně v dubnu podle sezonně přepočtený­ch údajů klesla proti předchozím­u měsíci o 17,1 procenta, v celé Evropské unii pak o 17,3 procenta. Oznámil to evropský statistick­ý úřad Eurostat. V obou případech je to nejvýrazně­jší propad od začátku měření a mnohem hlubší pokles než za finanční krize let 2008 a 2009. Největší meziměsíčn­í propad, a to o 30,5 procenta, zaznamenal­o Maďarsko. Za ním je s propadem o 27,7 procenta Rumunsko, třetí s 26,7 procenta Slovensko. Pokles v České republice činil 23,4 procenta. čtk

 ?? FOTO ŠKODA AUTO ?? Mladoboles­lavská Škodovka zatím nepropoušt­í. Zaměstnanc­e, které v minulosti obtížně získávala, si chce za každou cenu udržet.
FOTO ŠKODA AUTO Mladoboles­lavská Škodovka zatím nepropoušt­í. Zaměstnanc­e, které v minulosti obtížně získávala, si chce za každou cenu udržet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia