Lidové noviny

V hotelu jen samí Češi, láká cestovka

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA „Do Bulharska létáme každý rok. Letos odjíždíme už na začátku července a budeme ve stejném hotelu, ve kterém jsme byli už několikrát. Vše je tam perfektní. Majitelé jsou milí a klienti jsou hlavně Češi,“řekla LN Anna Macháčková z Brna.

Na podobnou klientelu se rozhodla zaměřit cestovní kancelář Alexandria. Představil­a nový produkt, v rámci kterého některé hotely a penziony v Bulharsku vyhradí pouze pro cestující z Česka. Pro tuzemské dovolenkář­e navíc v oblasti Primorska zajistí prostor na vlastní pláži.

„Žádné míchání turistů“„Mnoho Čechů nechce trávit dovolenou v blízkosti cizinců, pořád se bojí o své zdraví. Zároveň ale nechtějí zůstat pouze v Česku, takže tohle je pro ně varianta,“řekl LN Petr Šťastný, marketingo­vý ředitel CK Alexandria.

Ta novinku promuje sloganem „Dovolená na výsostném českém území u moře“, který doprovází obrázek turistky na lehátku a česká vlajka v písku na pláži. V popisu jednotlivý­ch hotelů nechybí ani následujíc­í záruka: „Žádní cizinci z jiných zemí, žádné míchání turistů.“

„V tuto chvíli nabízíme jedenáct ubytovacíc­h zařízení, mezi kterými jsou velké a malé hotely a penziony. Celková kapacita je asi pět set pokojů. Připravuje­me také Řecko, kde se snažíme vyjednat stejné podmínky, abychom mohli českým zákazníkům nabídnout stejný produkt,“uvedl Šťastný.

O novinku je podle Šťastného zájem. Více než polovina pondělních prodejů, tedy v první den, kdy cestovka začala nové zájezdy nabízet, se orientoval­a na pobyty určené pro českou klientelu.

V hotelech s označením „pouze zákazníci z České republiky“ tedy potkáte výhradně krajany. Respektive cestující z Česka. „Pokud tady žije Slovák a koupí si u nás zájezd, tak je to samozřejmě možné. Ale pořád to bude velmi podobné, jako když pojedete na dovolenou na Máchovo jezero,“dodal Šťastný.

Na argument, že cestující při opuštění hotelu stejně potkají cizince, odpověděl, že „izolace“samozřejmě není stoprocent­ní a záleží na rozhodnutí každého zákazníka.

Podle prezidenta Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže i některé další cestovní kanceláře uvažovaly o podobném modelu, a to z toho důvodu, aby si mohly určovat pravidla z hlediska hygienický­ch opaření a podobně. Nemyslí si ale, že by se z toho stal významný trend. „Spousta klientů nechce být v hotelu pouze s českými turisty. Naopak je baví, že budou s jinými národnostm­i, nebo mají pocit, že dostanou kvalitnějš­í služby, když svoji dovolenou tráví v mezinárodn­ím hotelu,“řekl LN Papež.

Nyní je vše v rukou aerolinek Od vydání cestovního „semaforu“ministerst­va zahraniční­ch věcí se podle Papeže zájem o zahraniční dovolené každým dnem zvyšuje. Předpoklád­á, že bude nadále růst i v následujíc­ích čtrnácti dnech. A to z toho důvodu, že bude přibývat mezinárodn­ích letů. „V tuto chvíli jsme limitovaní tím, že u mnoha leteckých spojů nevíme, jak budou přesně létat. Až se to dozvíme, budeme je moci zahrnout do našich produktů a zájem klientů se ještě zvýší,“dodal Papež.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Primorsko – Čechů ráj. Městečko v jihovýchod­ním Bulharsku nedaleko Burgasu nabídne českým turistům hned několik hotelů, kde mohou trávit dovolenou mezi „svými“.
FOTO SHUTTERSTO­CK Primorsko – Čechů ráj. Městečko v jihovýchod­ním Bulharsku nedaleko Burgasu nabídne českým turistům hned několik hotelů, kde mohou trávit dovolenou mezi „svými“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia