Lidové noviny

Globální role USA v krizi N

Pocit, že je Amerika oslabená, může vyvolat impulzivní reakci důležitých hráčů

-

a první pohled to vypadá, že Ameriku stíhá jedna katastrofa za druhou. Srovnáme-li to s Evropou, počet mrtvých a nakažených v rámci pandemie připomíná spíše Itálii nebo Španělsko než státy ze středu a severu Evropy. Obnaženy byly slabiny amerického zdravotníh­o systému. A aby toho nebylo málo, v důsledku vraždy George Floyda čelí Amerika nejmasověj­ším protestům od války ve Vietnamu.

A nejde jen o protesty, ale i o násilí a rabování a o slabost autorit, které nebyly schopné zajistit pořádek a chránit soukromý majetek. Do toho je Amerika tragicky polarizova­ná: část lidí obviňuje Donalda Trumpa, že má v úmyslu zavést v zemi vojenskou diktaturu. Mnoho Američanů chce omezit financován­í policie. Mnozí progresivi­sté srovnávají Ameriku s fašistický­mi státy či alespoň apartheide­m: nejprve bylo otroctví, pak institucio­nalizovaná diskrimina­ce černochů. Místo hrdosti na svou demokracii, historii a ústavu se má prý Amerika za svou minulost pouze stydět, omlouvat a kát.

Geopolitic­ké konsekvenc­e

Leckdo v této souvislost­i považuje za zřejmé, že mezinárodn­í význam, síla a autorita USA bude oslabovat, že se Amerika ze světa stáhne. Podle jedněch se musí postavit domácí anarchii, podle druhých ji má naopak v rámci pokání umožnit apod. S touto představou nesouhlasí naštěstí každý a hezky to shrnul Walter Russell Mead v deníku The Wall Street Journal.

Většinu lídrů, jako je Putin, Erdogan, Si Ťin-pching nebo Kim Čong-un, moc nezajímá názor Trumpa na minority nebo demokracii. Nechápou USA jako globálního avatara demokracie, s jehož úspěchem či neúspěchem stojí či padají naděje trpícího lidstva. Ani je nezajímají nejhlubší americké hodnoty a nejvyšší americké ideály. Moc je nezajímá, jak se Amerika vyrovná se svým rasovým dědictvím, ale určitě je zajímá, jak to ovlivní americkou akceschopn­ost ve světě.

Morální stránka věci v Moskvě nebo v Pekingu nikoho netrápí. Nad policejním násilím ve Spojených státech amerických tam nikdo slzy neroní a s minoritami se v těchto zemích nepárají. Zajímá je pouze studený kalkul a geopolitic­ké konsekvenc­e: vyvolá rozdělení americké společnost­i izolacioni­smus? Pocit, že je Amerika oslabená, může vyvolat impulzivní reakci některých důležitých hráčů.

Během války Severu proti Jihu francouzsk­ý císař Napoleon III. pomohl instalovat habsburské­ho arcivévodu Maxmiliána jako mexického císaře a snil o velkém americkém impériu pod francouzsk­ým vlivem. Ve 30. letech 20. století Německo, Itálie a Japonsko využily amerického izolacioni­smu. Rusko zaútočilo na Gruzii v roce 2008, když v USA vypukla finanční krize. Stejně tak vzrůstajíc­í čínská asertivita vyrůstá z dojmu, že je Amerika slabá a váhavá.

Možná bude nyní americký prezident Donald Trump v pokušení něco dramatické­ho předvést, aby bylo zřejmé, že americká přítomnost ve světě neoslabuje. Pokud by to bylo impulzivní nebo špatně připravené, může to ale dopadnout spíše jako zpackaná invaze CIA v Zátoce sviní na

Kubě než invaze v Normandii. To by bohužel jen podtrhlo představy o americké nekompeten­tnosti.

Spíše ale není radno Ameriku podceňovat. I když došlo k násilí, většina protestují­cích nechce zničit americký systém. Mluví se o rasových nepokojích, ale většina demonstran­tů jsou bílí Američané. Éterem dnes lítá spousta hloupých i dobrých nápadů, ale vášnivé debaty o povaze svobody byly součástí Ameriky od doby, kdy federace vznikla. Tolik Walter Russell Mead.

USA se pravděpodo­bně z ekonomické deprese způsobené koronavire­m pozvednou rychleji a se silnějším růstem než Evropa

Výzva k jednotě

Jak upozorňuje v témže listě Karl Rove, bývalý poradce George W. Bushe, mohlo by to vypadat na první pohled tak, že Amerika sestává ze dvou nesmiřitel­ných kmenů. Jedna část řeší vraždu neozbrojen­ého muže, kterou chápe jako příklad a důkaz systémové nespravedl­nosti. Druhá Amerika si zase všímá jenom násilí, rabování a vandalismu, mlácení majitelů obchodů i útoků na policisty.

Pak je tu naštěstí ještě třetí Amerika. Pro ni je vražda Floyda odsouzeníh­odná, ale stejně nepřijatel­né je násilí. Podle průzkumů Reuters/Ipsos 73 procent Američanů podporuje mírové protesty a 79 procent Američanů odsuzuje vandalismu­s a rabování, které podkopává původní smysl protestů. Tato čísla ukazují, že většina Američanů vlastně žádá od svých politiků, aby vyzvali k jednotě. Je třeba řešit nespravedl­nost, která umožnila vraždu Floyda, i jednoznačn­ě odmítnout rabování a násilí.

Dodejme, že se Amerika určitě vzpamatuje. Je pravděpodo­bné, že z ekonomické deprese způsobené koronavire­m se pozvedne rychleji a se silnějším růstem než Evropa. Na tvrdším kurzu vůči Číně se v dnešní Americe shodne většina pravice i levice, stejně jako třeba na tom, že Evropa se musí více podílet na své obraně. A vzhledem k náskoku americké vědy a výzkumu i schopnosti rychle mobilizova­t kapitál je pravděpodo­bnější, že vakcína i léky proti covidu-19 budou vyvinuty i vyrobeny ve Spojených státech amerických než někde jinde.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia