Lidové noviny

Adéla povečeřela Koněva

-

Jak asi tušíte, Chlívek je příznivcem přijímání minulosti „takové, jaká je“. Žijeme ale střetem dvou neslučitel­ných pohledů. Jeden říká: „Sochu jen těm, kdo jsou i dnes vzorem“; druhý naopak: „Socha je připomínko­u priorit a hodnot své doby.“Mezi těmito legitimním­i přístupy jen těžko nalézt nějakého průniku.

Chlívek coby zastánce onoho druhého pohledu sice Koněva oželí, ale pokusy o likvidaci soch lorda Roberta Baden-Powella, Kryštofa Kolumba či Olivera Cromwella jej upřímně děsí. Kam tohle všechno směřuje? S chladnou hlavou je ale třeba říci, že předpovědi „Nebudeme nakonec kácet i boží muka?“(což psal před rokem jakýsi hysterický Kamberský) jsou asi stejně relevantní jako predikce o konci demokracie ve střední Evropě. U nás sochy neházíme do řek ani neodstraňu­jeme po desítkách.

Jedna slavná filmová scéna charakteri­zuje náš národní přístup ke všemu: Slavný americký detektiv Nick Carter zkouší vyzvat na rohovnický duel komisaře Ledvinu. Poté, co se po nečekané dardě nevěřícně sbírá z podlahy, proběhne tento dialog: Carter: „Vy u vás neboxujete?“Ledvina: „My se prosím fackujeme.“A tak posprejova­ného Churchilla zase umejeme a bude chvíli klid.

Nejmenovan­ý deník přinesl včera zprávu, která začíná slovy: „Premiér Andrej Babiš (ANO) pokračuje v rozšiřován­í svého vlivu na klíčových úřadech v Česku i v Evropské unii. Nyní si navzdory rozhodnutí Rady vlády pro nestátní neziskové organizace prosadil jako kandidáta do Evropského hospodářsk­ého a sociálního výboru (EHSV) na roky 2020 až 2025 svého poradce a ekonoma Jaroslava Ungermana.“Na to film nestačí, na to je potřeba Saturninov­a Kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru.

Takže: Rada vlády nemůže nic rozhodnout, jen navrhuje. Rozhodnutí je na vládě. Text naznačuje, že Babiš má své lidi úplně všude. Svatá prostoto! Má své lidi na Ústavním soudu, Nejvyšším soudu, řídí ÚOHS? Určitě by rád, o tom nepochybuj­me, ale realita je krapet jiná. Nejsilněji má Babiš pod palcem Nejvyšší kontrolní úřad, odkud chodí neustále zprávy kritizujíc­í vládu takřka za cokoli. Ačkoli byl Babiš přes tři roky ministrem financí a nyní je třetím rokem premiérem, nepodařilo se mu vyměnit ani šéfa ČEZ.

Chlívek plně chápe neziskovky, kterým se pan Ungermann nelíbí. Chlívku se také nelíbí. Ale v rámci uvádění pohádek do reality dodejme: Ungerman není žádný Babišův manažer z Agrofertu, ale odborářský ekonom, kterého si k Babišovi prostrkal někdo úplně jiný. Někdo, kdo trůní na Hradě českých králů a kdo má zcela zásadní vliv na složení Nejvyššího soudu, Ústavního soudu a polovinu ministerst­ev. Včetně toho, kdo bude řídit ČEZ.

Žijeme střetem dvou neslučitel­ných pohledů. Jeden říká: „Sochu jen těm, kteří jsou i dnes vzorem.“Druhý naopak hlásá: „Socha je připomínko­u priorit a hodnot své doby.“Mezi těmito legitimním­i přístupy jen těžko nalézt nějakého průniku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia