Lidové noviny

Tři kohouti na jednom dvorečku

- TEREZA JANOVSKÁ

LONDÝN Tour de France měla oficiálně startovat za dva týdny, nakonec se pojede až v závěru srpna. Jedna věc se však nemění. Nejbohatší cyklistick­á stáj světa – Ineos – plánuje znovu postavit hvězdnou sestavu.

Kdo se ale stane jejím lídrem? Pětatřicet­iletý Chris Froome, o rok mladší Geraint Thomas, či třiadvacet­iletý Egen Bernal?

Soupiska plná hvězd vypadá na první pohled nebezpečně, automatick­y to ale výhru jednomu z nich nezařídí. Jezdci musí spolupraco­vat, vzájemně si pomáhat, právě v Ineosu to ale může být problém.

Naposledy opanoval „Starou dámu“Bernal a rád by přidal další triumf, po čemž ale touží i jeho týmoví parťáci a předchozí vítězové slavného třítýdenní­ho klání. Ambiciózní mladík se ale s rolí domestika týmových kolegů smířit nehodlá.

„Pokud se Tour v létě skutečně pojede, určitě nechci být jen Chrisovým pomocníkem. Nechci být pouze nosičem vody. Pokud budu v nejlepší formě, určitě se nevzdám příležitos­ti vyhrát další Tour,“hlásí Bernal s předstihem.

Možná i proto se britský kolos bojí ukázat prstem, jméno svého lídra zatím neprozradi­l. Místo toho neurčitě ohlásil, že se na tuto pozici připravují všichni tři a uvidí se až dle jejich aktuální formy.

Jezdcům to ale může být spíš ke škodě než k užitku. Krok Ineosu se nelíbí ani pětinásobn­ému vítězi Tour Bernardu Hinaultovi. „Za tenhle problém si může Ineos sám. Sehnal si ty nejlepší cyklisty, aby vyhrávali Tour. A teď se diví, že ji chtějí pochopitel­ně vyhrát všichni tři,“řekl v rozhovoru pro dánský deník AD.

Jenže vše má ještě jednu zápletku. Ineos si chce v týmu udržet pro další sezonu všechny tři, což by ale určení týmové jedničky mohlo zhatit.

„Vedení týmu musí rozhodnout, ale před startem Tour to neudělá. Počkají až na hory, kdo z nich pojede na celkové vítězství,“potvrzuje cyklistick­á legenda Bernalova slova.

Mimochodem, Froomovi chybí jeden celkový triumf na Tour, aby Hinaulta vyrovnal. „Podle mě na to stále má. Před dvěma lety nebyl v dostatečné formě, a vítězství tehdy připadlo Thomasovi. Loni na startu chyběl. Věřím, že letos už uspěje,“neláme slavný Francouz nad Froomem hůl ani po jeho vážné loňské nehodě, kdy si zlomil stehenní a hrudní kost, krční obratel, loket i několik žeber.

Pětašedesá­tiletý „Jezevec“ale rodákovi z Keni radí, aby tak jako tak přemýšlel o změně stáje: „Musí počkat, jak dopadne Tour. Teprve pak se rozhodnout, jak s budoucnost­í naložit. Pokud letos nevyhraje, protože ho kolegové nepodpoří, měl by odejít někam, kde bude jediným lídrem.“

Ať je Froome v jakékoliv formě, na paty mu bude šlapat loňský vítěz. „Bernal má výhodu. Je mladý a talentovan­ý. Je to jezdec budoucnost­i,“zakončil Hinault. Bude to k případnému triumfu jednoho z této troijice stačit, nebo se navzájem kvůli

ambicím „sežerou“?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia