Lidové noviny

Bitva o poháry vrcholí

30. kolo první fotbalové ligy

- TEREZA JANOVSKÁ

PRAHA Kdo se dostane mezi fotbalovou elitu, kdo si zahraje o poslední místo v Evropské lize a komu se nevyhne skupina o udržení? Některé příčky jisté jsou. Například Slavia určitě vstoupí do nadstavby z první příčky následovan­á Plzní, Příbram s Opavou se podělí o dno tabulky. Někde však bude probíhat tuhý boj až do poslední chvíle.

Nejlepší a zároveň nejhorší pozici má zřejmě Baník. Momentálně

inzerce

Neděle 14. června, od 17.00

■ hodin (všechny zápasy mají jednotný výkop): Slavia Praha

(1. místo v tabulce) – Zlín (13.), Olomouc – Viktoria Plzeň (2.), Bohemians (10.) – Jablonec (3.), Slovácko (8.) – Sparta Praha (4.), Liberec (5.)– Baník Ostrava (6.), Opava (16.) – České Budějovice (7.),

se nachází na šesté příčce, poslední, která zajišťuje účast ve skupině o titul.

V nedělním 30. kole o ni může přijít. Na paty ostravském­u celku šlapou České Budějovice, které se představí na půdě poslední Opavy. Šanci má ale i Slovácko, pokud se vypořádá se Spartou.

„Víme, jak se věci mají. Pro nás je samozřejmě nejlepší scénář v Liberci vyhrát a zajistit si páté místo a tím i dobrou výchozí pozici pro závěrečnou část,“uvědomuje si trenér Baníku Luboš Kozel. Pokud jeho výběr zvítězí, může být v klidu. V případě remízy či prohry ale bude muset sledovat

Karviná (14.) – Mladá Boleslav (9.), Teplice (12.) – Příbram (15.).

Zápasy Slavie, Plzně a Sparty

bude vysílat stanice 02 TV Sport, Liberce s Ostravou pak ČT Sport, ostatní pak O2 TV nabídne v tradiční multidimen­zi s možností přepínat mezi stadiony.

výsledky ostatních a to na psychice nepřidá.

Překvapení­m letošního ročníku je nováček ligy. Budějovice jsou na nečekané sedmé příčce a stále mohou o elitní část zabojovat.

„Asi nikdo nepočítal s tím, že kolo před koncem základní části budeme moci přemýšlet o skupině o titul. Myslím, že pro klub je to obrovský úspěch. Uděláme vše pro to, abychom uspěli,“vzkázal do Ostravy kouč Dynama David Horejš. Právě na úkor Baníku by totiž postoupit mohli.

V opačné pozici je Mladá Boleslav. Ta se po skvělém podzimu ocitla v krizi. Z pěti posledních zápasů vybojovala pouze dva body za remízy s Libercem a Zlínem. Definitivn­ě tak přišla o možnost zahrát si v elitní šestce, ale co víc, stále ještě může spadnout do bojů o záchranu.

„Abych byl upřímný, na umístění v šestce jsme po všech odchodech, které nás potkaly během zimní přestávky, pomýšleli jen okrajově. Mezi nejlepšími týmy tabulky nejsme zcela zaslouženě, odráží to naši aktuální sílu. Hrozba účasti ve skupině o záchranu samozřejmě není příjemná, ale jedná se o vyvrcholen­í našich špatných výkonů,“uznal hořkou pravdu pro LN kouč Jozef Weber.

Na dálku svede se Středočech­y bitvu Olomouc. Ta jako jediná z nižších pater má možnost si skupinu o Evropu ještě zahrát.

„Naděje na umístění v desítce pořád žije. Proti Plzni se o to popereme,“burcuje hráče kouč Sigmy Radoslav Látal.

Nedělní ligové kolo nabídne od 17.00 hodin všech osm zápasů.

Základní část první ligy je v cíli. Zítra se rozhodne, kdo si zahraje kterou nadstavbov­ou část. Největší boj ale nezuří na vrcholu tabulky.

Na Lidovky.cz/sport budeme průběžně mapovat dění ze všech stadionů v souhrnném článku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia