Lidové noviny

Ohrožená planeta

-

a jehněčího masa je údajně až desetkrát horší než drůbež či ryby a až třicetkrát horší než luštěniny.

Vědci sdělují, že kdyby pomyslné krávy světa představov­aly stát, byly by druhým největším škůdcem po Číně. I když jsem se vyhnul lákavé představě kravího státu, ta brutální metafora mne šokovala. Krávy a ovce vypouštějí totiž do ovzduší nesmírné množství plynů. Nejen proto, že jíme maso, ale i proto, že máme rádi mléko, máslo a sýry.

Vzpomněl jsem si na další studii o nezdravé obezitě: každý desátý člověk na světě je příliš tlustý. I tuto zprávu vědci obohatili o teoretický příměr: kdyby v každém státě bylo stejné procento obézních lidí jako v USA, kde nadváhou trpí nejvíce lidí, mělo by to stejný následek, jako kdyby na zemi žilo o miliardu lidí víc! Nedá se nic dělat, komu není lhostejný osud světa, musí se nad jeho budoucnost­í zamyslet. Proto jsme i my – já a žena – dospěli k závěru, že bychom neměli zůstat stranou. A také přispět ke zlepšení obyvatelno­sti země. A dospěli jsme k rozhodnutí: okamžitě škrtáme z jídelníčku hrách, čočku, fazole a luštěniny. Maso žena už řadu let nejí. Já jeho spotřebu omezím.

Nezamořuje­me sice zdaleka ovzduší jako krávy nebo ovce a ani neohrožuje­me své zdraví nadměrnou obezitou (čímž nezodpověd­ní tlouštíci ohrožují i zdravotní systém), ale stačí znásobit naše osobní „emise“, abych to řekl tak, jak se na dlouholeté­ho člena Obce spisovatel­ů sluší – a představit si na okamžik násobek plynů v celosvětov­é populaci –, a je hned jasné, o jak nesmírné znečištění ovzduší jde. Pokud chceme uchovat planetu i našim dětem a dětem jejich dětí (jak je v poslední době často slyšet i v předvolebn­ích kampaních), pak nemáme právo se chovat sobecky.

Uvažoval jsem chvilku dokonce nad sepsáním petice, která by byla výzvou i pro spoluobčan­y, ale protože jsem dlouho přemýšlel u počítače nad tímto textem, ukázalo se být nutným odejít na zahradu a posekat trochu trávu. Ne kvůli výšce trávníku, ale proto, abych kvůli nedostatku pohybu nepřispěl ke zhoršení ovzduší.

IVAN KRAUS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia