Lidové noviny

Svéráz národního viru

Zapomenutá čísla a příběhy evropského boje s nemocí

- MARTIN HAMPEJS, PETR KAMBERSKÝ, ROBERT SCHUSTER, VÍT ŠTĚPÁNEK, TOMÁŠ VLACH

Jsme prý jedničky. Měli jsme jen kliku. Zachránilo nás očkování proti TBC. Východoevr­opané tupě poslouchaj­í rozkazy. Roušky nepomáhají. Virus je záminkou k okleštění demokracie. Pojďme si na konkrétníc­h zemích a číslech ukázat, jak to bylo ve skutečnost­i.

Premiér Andrej Babiš se rád chlubí, jací jsme premianti a jak si z nás zahraničí bere příklad. Je to do značné míry klasické bušení v hruď nezaložené na tvrdých faktech – existuje mnoho zemí, které mají méně případů na hlavu i méně úmrtí. Polsko je na tom s 31 mrtvými na milion obyvatel stejně dobře jako my, Bulharsko (24) či Řecko (19) ještě lépe. Premiér má však pravdu v jedné věci: Česko mělo v březnu zaděláno na ohromný malér, ale podařilo se mu utéct hrobníkovi z lopaty. Krásně to vidíme na tom, jak se naše země postupně propadala v žebříčcích počtu nakažených: zatímco začátkem března jsme patřili do první půlky druhé desítky nejohrožen­ějších, dnes jsme v absolutníc­h počtech na šedesáté pozici. Spolu třeba s Norskem a Dánskem jsme se katastrofě vyhnuli. Na rozdíl od Belgie, která drží faktické prvenství (861 mrtvých na milion obyvatel, což je zhruba ještě o půlku horší výsledek, než mají Itálie, Španělsko či Británie).

Co se nám to vlastně stalo?

Mezi desítkami tisíc turistů vracejícíc­h se z italských a rakouských Alp byly nejméně stovky potenciáln­ích přenašečů. Ale právě proto, že šlo o lyžaře (tedy převážně zdravé lidi pohybující se na čerstvém vzduchu), byli mnozí infikováni jen malou dávkou viru, takže měli nulové či jen slabé a nejasné příznaky. Tato masa mohla nevědomky roznášet infekci naprosto nekontrolo­vatelně.

Včasné dupnutí na brzdu, a to při necelé stovce potvrzenýc­h případů (a dávno před prvním úmrtím) zachránilo tisíce životů a umožnilo i brzké uvolňování. V rychlosti akce bylo Česko spolu se Slovenskem pionýry. Nicméně jsme jen využili šanci, kterou Itálie asi neměla. Na jejím případě jsme pochopili, že ani bohatá země s vyspělým zdravotnic­tvím se jen léčením epidemii neubrání.

Tuhle šanci mělo mnoho zemí, jen některé ji ale využily. Jdeme-li do archivních dat Johns Hopkin’s University, vidíme, že 12. března, tedy v den, kdy naše vláda vyhlásila stav nouze, mělo Dánsko 615 nemocných, a Norsko dokonce 701, zatímco Belgie ani ne polovinu: pouhých 314. Přesto skandinávs­ké země epidemii zvládly, zato z Belgie se stal odstrašují­cí příklad. Proč? Důvodem je zcela překvapivě obyčejná politika.

Hádej se a nic neřeš

Belgičané se porazit zákeřnou infekci vlastně ani nepokoušel­i. Na to jsou rozpory mezi frankofonn­ími Valony a nizozemsky hovořícími Vlámy příliš hluboké. Dlouhodobá politická rozdrobeno­st státu je jedním z důvodů, proč nemohla být v Belgii přijata opatření bránící rychlému šíření nemoci. Země se dělí nejen na tři regiony (Valonsko, Flandry a Brusel), ale i tři jazyková společenst­ví (vlámské, francouzsk­é a německé). Každá z těchto entit má vlastní vládu a v ní zpravidla někoho, kdo má v daném regionu na starosti zdravotnic­tví či správu zařízení sociální péče. Kvůli tomu vázlo předávání informací do zbývajícíc­h částí státu. Federální vláda měla vyjednávat s regiony a hledat průnik mezi jejich protichůdn­ými zájmy. Když však i v ústřední vládě sedí na příslušnýc­h místech politici, kteří zprvu zpochybňov­ali závažnost nákazy, bylo na problémy zaděláno.

Federální ministryně zdravotnic­tví Maggie De Blocková nebezpečí plynoucí z infekce zpočátku nejen podcenila, ale dokonce i veřejně zlehčovala: koronaviru­s považovala za projev davové hysterie. Když na přelomu února a března v Belgii vrcholilo karnevalov­é veselí a řada Belgičanů pobývala na lyžování v Itálii, ministryně odmítala výzvy lékařů na omezení shromažďov­ání.

Nakonec musela některé její pravomoci převzít federální premiérka Sophie Wilmesová. Ta pak neváhala povolat armádu, aby pomohla zajistit dodržování přijatých opatření, jako například omezení vycházení. Ani to ale nezabránil­o, aby se především v domovech důchodců šířila nákaza tak rychle, že Belgie se kvůli tomu dostala v krátké době do čela smutných statistik o počtech obětí covidu-19.

Zůstaň doma, vidíme tvůj mobil

Na počátku karantény bylo možné často slyšet, že se tu vláda snaží zavádět „čínské metody“, chystá „policejní stát“, že jde o přípravu na totální omezení svobod a cestu k trvalému autoritářs­tví. No, omezení svobody bylo opravdu drastické, ale jak dnes vidíme, takřka vše už je skoro v normálu. A hlavně: v mnohých zemích zasáhly vlády mnohem tvrději.

Třeba v Izraeli, Francii či některých částech Ruska, kde jste nemohli z domu bez oficiální propustky a lidé si dlouho mohli nechat jen zdát o tom, že by třeba vyrazili na druhý konec země za příbuznými či přáteli.

„Tomu systému se říká prostě Nástroj (…) Zachránilo to už spoustu životů. Význam Nástroje v boji s terorismem je neocenitel­ný.“Těmito slovy pochválil v rozhovoru pro blízkových­odní online platformu al-Monitor pod podmínkou anonymity jeden z důstojníků Šin Bet (izraelské tajné služby zaměřené na vnitřní bezpečnost) sledovací systém, který izraelští zpravodajc­i již léta používají.

O Nástroji donedávna kolovaly v laické veřejnosti pouze dohady a systém obestíral téměř mytický závoj otazníků; to už dnes ale není docela pravda. Až do března tohoto roku jej zpravodajc­i měli používat pouze pro sledování osob podezřelýc­h z přípravy teroristic­kých útoků. S pomocí Nástroje tak zřejmě dokázali předejít mnoha atentátům připravova­ným zejména palestinsk­ými radikály a rozbili nejednu teroristic­kou buňku.

Koronaviro­vá krize to ale změnila. V polovině března totiž izraelská vláda pod premiérem Benjaminem Netanjahue­m schválila použití této zpravodajs­ké technologi­e pro sledování pohybu lidí, kteří jsou nakaženi koronavire­m, případně se nacházejí v domácí karanténě. A na rozdíl od praxe v některých jiných zemích ke „sledovačce“nebyl třeba souhlas dotyčné osoby.

V Evropě pandemie polevuje a mizí, a tak se můžeme pokusit o první zpětný pohled. Z různých zemí čteme zcela rozdílné příběhy. A také se můžeme podívat na některé mýty, které tu v průběhu jara opanovaly prostor. o nástroji dlouho kolovaly pouze dohady. zpravodajs­ká služba díky němu dokázala předejít mnoha atentátům, vláda ale schválila využití nástroje v boji proti koronaviru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia