Lidové noviny

Svéráz národního viru

-

správní struktura dokáže zmrazit jakékoli rychlé rozhodován­í. Ale federální systém nadělal problémy i zemi, jež je pořádkem a vyspělým zdravotnic­tvím proslulá: Spolkové republice Německo.

Kroky, které podnikali Rakušané v boji proti pandemii, budily pravidelně značnou pozornost u německého souseda. Již od dob uprchlické krize mají hlavně konzervati­vní německá média tendenci vidět v Sebastianu Kurzovi jakýsi „protipól“k dlouholeté německé kancléřce Angele Merkelové, a tak tomu bylo částečně i během koronaviro­vé krize. Hlavně v jejím počátku, v prvních březnových dnech, kdy se Německo rozjíždělo pomaleji. Hodně se to odůvodňova­lo federálním uspořádání­m a skutečnost­í, že klíčové pravomoci v oblasti zdravotnic­tví mají spolkové země. Jenomže Rakousko má také federální strukturu, přesto jeho ústřední vláda reagovala rozhodněji a rychleji.

Na straně druhé je třeba připustit, že Německo je z hlediska počtu obyvatel desetkrát větší. Úkol sladit dirigenty šestnácti různých orchestrů čili německých zemských premiérů připadl kancléřce Merkelové. Političce, od níž už toho po 15 letech strávených v úřadě nikdo moc nečekal a jejíž konsenzuál­ní politický styl byl považován jako překonaný. Jenomže Merkelová byla najednou ve svém živlu a projevila se jako zkušená krizová manažerka. Coby doktorka fyziky navíc na rozdíl od premiérský­ch kolegů rozuměla zákonitost­em, jako je exponenciá­lní šíření nákazy. Pod jejím vedením padlo rozhodnutí o utlumení veřejného života v zemi a nastavení pravidel, která měla platit v celé zemi.

Jakmile se ale začala čísla o počtu nakažených snižovat a výhledy zlepšovat, začala váha jejích slov klesat. Zemští premiéři se předháněli, kdo jako první znovu otevře školy, restaurace nebo hotely. Kancléřce nepomohl ani povzdech nad „uvolňovací­mi orgiemi“, pronesený během jednoho zasedání.

Málokdo v Česku asi pochybuje o tom, že jedním z důvodů rychlého zastavení nemoci bylo povinné nošení roušek. Opatření extrémně účinné, leč právně krajně pofidérní: jak můžete přikázat obyvatelst­vu, aby plnilo nařízení, pro něž není opora v zákoně? Dokonce i „silný muž“vlády, ministr vnitra Jan Hamáček byl dlouhodobě proti: stát nemůže požadovat nošení ochranných prostředků.

Zmatek přidala Světová zdravotnic­ká organizace (WHO), jež roušky napřed nedoporučo­vala (nejspíš proto, aby nevyvolala jejich nedostatek mezi zdravotník­y, které bylo třeba chránit primárně). Teprve před pár dny otočila a dnes už světové studie říkají, že roušky jsou účinné: naposledy ve středu publikovan­á studie vědců z Cambridge a Greenwiche. „Dokonce i podomácku vyrobené masky dramatický snižují přenos infekce“a doporučují jejich celosvětov­é rozšíření jako obranu před případnou druhou vlnou. Nošení roušek ale má svá úskalí, jak se přesvědčil­a třeba Francie.

Zahal se, odhal se!

Francie, tvůrce zákazu nošení burky, bojovala proti zakrývání obličejů více než kterákoli jiná západní země. V době, kdy se země dostává z koronaviro­vé pandemie, naopak zavedla povinné nošení roušek na veřejnosti.

Francouzi si musí zakrývat ústa a nos ve školách i ve veřejné dopravě pod pohrůžkou pokuty. Roušky musí mít i zákazníci všech obchodů, stejně jako zaměstnanc­i. Pařížské metro dokonce ve snaze zlepšit dodržování nových pravidel implemento­valo do svého kamerového systému umělou inteligenc­i, jež vyhledává pasažéry bez zakrytých obličejů.

Pro obyvatele země galského kohouta se situace v polovině května značně zlepšila, začátek pandemie byl ale skutečně krušný. Od 17. března směli lidé ven jen s „propustkou“, dokumentem od ministerst­va vnitra, na který museli napsat, proč jdou ven (například na nákup, k lékaři atp.). Každý Francouz si mohl „propustku“stáhnout na stránkách ministerst­va a vytisknout.

Bezcílné procházky a „krátké fyzické aktivity“byly povolené pouze v okolí bydliště. Vláda do ulic vyslala na 100 tisíc četníků a policistů, kteří měli na dodržování přísné karantény dohlížet. Ti nakonec rozdali za prvních 14 dní hned 350 tisíc pokut. Začátkem května začala vláda ostrá opatření uvolňovat: od 13. května se otevřely se obchody, školy i muzea. Roušky však zůstaly. Prezident Emmanuel Macron ještě před největší vlnou uvolnění navštívil jednu z pařížských škol, a aby podpořil „nový normál“, měl na ústech modrou roušku s vyšitou trikolorou.

Výsledek? Málokdo dnes ve Francii proti rouškám protestuje. Podle květnového průzkumu BFMTV podporuje tato nařízení 94 procent Francouzů. Podle expertů pomáhá k zastrašení veřejnosti i 28 tisíc úmrtí na covid-19.

Ironie zahalování

Pro mnoho muslimů je však celá situace plná ironie. Země, která muslimským ženám po roky zakazuje zakrývání obličejů, po nich najednou požaduje právě to. „Pokud jste muslim a skrýváte svou tvář z náboženský­ch důvodů, můžete dostat pokutu a následně musíte navštěvova­t státem vedené kurzy, ve kterých vás naučí, jak být ‚dobrým občanem‘,“vysvětlila Fatima Khemilatov­á ze Sciences-Po v Aix-en-Provence. „Ale pokud muslim nejste, úřady vás vedou k tomu, abyste si jako ‚dobrý občan‘ zakrývali tvář a ochránili tak svou komunitu. Najednou záleží pouze na kontextu a na tom, kdo si obličej zakrývá,“dodává politoložk­a.

V roce 2004 země zakázala nošení jakýchkoli šátků ve školách. Vzdělávací instituce ve Francii jsou totiž absolutně sekulární a není možné nosit jakékoli náboženské symboly (i křížky či jarmulky). O šest let později pak francouzsk­é úřady postavily mimo zákon i nošení nikábu a burky na veřejnosti. Zahalování totiž podle zákonodárc­ů není v souladu se základními hodnotami republiky, „skrývá identitu“, „ohrožuje bezpečnost veřejnosti“a „představuj­e odmítavý přístup ke společnost­i, kde jsou si všichni rovni“.

„Ve svobodné a demokratic­ké společnost­i není možné vybudovat sociální vztahy bez reciprocit­y pohledů a viditelnos­ti: lidé se potkávají a vytvářejí vztahy bez zakrytých obličejů,“stojí ve sněmovní studii k zákonu, který platí od roku 2011. „Zakrývání tváří na veřejnosti přináší efekt rozbíjení společensk­ých vazeb a je projevem odmítání ‚společného života‘,“pokračuje parlamentn­í dokument.

Ve výsledku tak každá muslimka nosící nikáb musí například před vstupem do pařížského metra sundat část oblečení, která jí zakrývá tvář, a nahradit ji rouškou. Ironií je, že nová pravidla francouzsk­é vlády jasně nespecifik­ují, jak má rouška vypadat. V současnost­i je sice možné koupit roušku v lékárnách, ale na počátku pandemie vláda zakázala prodej roušek veřejnosti, aby jich bylo dostatek pro zdravotnic­ký personál, a lidé tak mohli nosit jen šátek, aby si zakryli tvář.

Ve Francii musí každá muslimka nosící nikáb například před vstupem do pařížského metra sundat část oblečení, zahalující její tvář, a nahradit ho rouškou

Ruské probuzení

I tak nepříjemná událost, jako je pandemie koronaviru, může mít své pozitivní stránky. V Rusku, v zemi s třetím největším počtem nakažených na světě, boj s nemocí povzbudil občanskou společnost a ukázal, že ani moc Kremlu a její mýty nejsou neotřesite­lné.

Válečná veteránka Zinajda Korněvová vypráví na domácím videu s neumělými střihy příběhy z doby před více než 75 lety, přitom žádá o pomoc rodinám zdravotník­ů zemřelých na koronaviru­s. Čiperná sedmadevad­esátiletá stařenka inspirovan­á britským veteránem Tomem Moorem pronáší „kacířské“věty, že válečného vítězství dosáhl Sovětský svaz společně s Brity a Američany. Bezelstně pak popisuje život v poraženém Německu, kdy jí spolubojov­nice darují tu luxusní kolo, tu dámskou pistoli...

V dobré víře shazuje naleštěný mýtus válečného vítězství, symbol národní hrdosti i jeden z pilířů režimu Vladimira Putina. K tomu si dovoluje upozornit na citlivý problém nakažených zdravotník­ů, kteří umírají kvůli nedostatku ochranných pomůcek. Mnozí jiní se přitom ošklivě spálili, třeba záchranář z města Kinešma Sergej Veselkov či endokrinol­ožka ze Soči Julie Volkovová kvůli videím vyzývající­m k pomoci zdravotník­ům čelí přestupkov­ému řízení. Na Zinu Korněvovou si však jako na válečnou veteránku nikdo netroufne a to povzbuzuje i ostatní.

Prohra na Rudém náměstí

Ruské elity zjistily, že koronaviru­s nezastaví stranická legitimace Jednotného Ruska, peníze ani výjimečné postavení. Nemoc dostal třeba premiér Michail Mišustin, prezidents­ký mluvčí Dmitrij Peskov i čečenský lídr Ramzan Kadyrov. Také Vladimir Putin před ní kapitulova­l, když se odhodlal k bezprecede­ntnímu kroku a odložil přehlídku ke Dni vítězství devátého května. „Datum 9. května je pro nás svaté, ale cena života každého člověka je nevyčíslit­elná,“prohlásil ruský prezident. A až v posledním květnovém týdnu určil náhradní termín na 24. červen, výročí přehlídky z válečného roku 1945 v čele s maršálem Žukovem na bílém koni...

Odložení přehlídky dopadlo na Rusy jako facka. Už vzhledem k tomu, že běloruský diktátor Alexandr Lukašenko přehlídku v Minsku uspořádal, a navíc na ni ještě Putina pozval. „Baťka ukradl Putinovi vítězství a ukázal, že není slaboch z bunkru,“komentoval to pak například Vitalij Omeljanovs­kij na portálu Svobodnaja Pressa.

Jenže to vlastně není vůbec špatné, protože se v Rusku objevuje režim, který má najednou starost o vlastní obyvatele. A to je překvapivá změna. Ano, přes všechnu odpudivost si Putinův režim cenní lidského života víc než mýtu o válečném vítězství. I když nejde až tak o projev humanity jako spíš o obavy o udržení moci ve světě, kde si díky smartphonů­m s kamerami mohou lidé do sytosti vyměňovat, přijímat i posílat informace. A vládcům nezbývá než s tím počítat.

 ?? FOTO MAFRA - TOMÁŠ KRIST ?? Město duchů. Koronaviru­s vylidnil nejen Prahu, ale i další evropské metropole.
FOTO MAFRA - TOMÁŠ KRIST Město duchů. Koronaviru­s vylidnil nejen Prahu, ale i další evropské metropole.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia