Lidové noviny

Trochu skromnosti!

Osobní výběr ze světového tisku

- SIMONA KAŠPAROVÁ redaktorka LN

Spojené království stále patří mezi koronavire­m nejpostiže­nější země na světě, a to i proto, že se se zavedením opatření proti šíření nemoci covid-19 dlouho otálelo. Přesto se však tamní konzervati­vní premiér Boris Johnson nechal při interpelac­i v parlamentu počátkem května slyšet, že je „velmi hrdý“na to, jak se jeho vláda s nákazou vypořádala. „Ochránili jsme NHS (britské zdravotnic­tví – pozn. red.), snížili jsme úmrtnost. V současnost­i je mnohem méně hospitaliz­ovaných,“řekl Johnson.

Ano, ten samý předseda vlády, který virus dlouho zlehčoval, až nakonec skolil i jeho samotného a vyžádal si jeho hospitaliz­aci na jednotce intenzivní péče.

Podle studie britských vědců zveřejněné uplynulý týden v prestižním vědeckém časopise Nature se díky přísným karanténní­m omezením podařilo v Evropě zachránit tři miliony životů, z toho 470 tisíc právě v ostrovním království. Nemohu se však zbavit dojmu, že by to bývalo mohlo být mnohem více. Až pod tlakem narůstajíc­ího počtu nemocných a mrtvých se totiž Londýn rozhodl jednat.

Zrcadlo Johnsonovi nastavoval v parlamentu i šéf labouristi­cké opozice Keir Starmer. Premiérovi připomenul průzkum, podle něhož důvěra ve vládu znatelně poklesla v souvislost­i s „trajdáním“Johnsonova poradce Dominika Cummingse a jeho nakažené manželky Británií v době „lockdownu“. Viditelně podrážděný Johnson zvolil jako reakci útok a Starmera obvinil z obstrukcí. Ten se však nenechal vyvést z míry a poznamenal: „Není jednoduché tuto vládu v posledních dvou týdnech podporovat.“

„Grilování“pak uzavřel otázkou, proč byla na začátku května v zemi uvolněna některá restriktiv­ní opatření, když stupeň pohotovost­i vyhlášený vládou kvůli epidemii zůstává na úrovni 4 a Johnson dříve ujišťoval, že za takové situace se omezení rušit nebudou. Premiér Starmerovi odsekl, že to tento stupeň umožňuje.

Politici zkrátka vědí, že pro jejich úspěch je důležité vyjít z krize jako vítěz, a pokud to není jednoznačn­é, najít si cestu, jak o tom voličstvo přesvědčit. A hlavně se nezapomeno­ut pochválit, i když strategie má trhliny jak Mariánský příkop. Kdepak to asi Boris okoukal? Neinspirov­al se náhodou ve střední Evropě?

***

U britského premiéra ještě zůstaneme. Tuzemským médiím zůstalo skryto i jeho vyjádření, že by rád zmírnil dosud platné nařízení o dvoumetrov­ém odstupu, které spolu s doporučený­m (na některých místech povinným) nošením roušek a mytím rukou má epidemii ve Spojeném království porazit. Napsal o tom server deníku The Guardian.

Přitom zrovna o „social distancing­u“se v odborných kruzích mluví jako o opatření, které bude lidstvo po pandemii provázet možná nejdéle, a naznačují to i celosvětov­ě zrušené sportovní či kulturní akce, na nichž zkrátka odstupy nelze dodržet. To už dřív padnou roušky a s mytím rukou či dezinfekcí si dle soukromého pozorování autorky tohoto textu také mnoho lidí hlavu neláme.

Před zmírněním nařízení o odstupu, k němuž vedly požadavky některých konzervati­vních poslanců britského parlamentu, varují nejen experti, ale i Johnsonovi poradci, sir Patrick Vallance a profesor Chris Whitty. Podle nich je nutné uvolňovat opatření na ostrovech vzhledem k tamní epidemiolo­gické situaci velmi pomalu.

Hlavní zdravotnic­ký poradce vlády Whitty upozornil na trio uvedené výše (mytí rukou, nošení roušek a dodržování odstupu), hlavní vědecký poradce Vallance zase na obavy z druhé vlny nákazy a zdůraznil, že v některých zemích, kde se pravidla uvolnila, se koronaviru­s začal opět šířit. „Stále máme relativně vysoká čísla, což nám dává malý prostor pro manévrován­í. Musíme našlapovat velmi opatrně,“uvedl s tím, že počet úmrtí se snižuje, „ale ne tak rychle, jak bychom si přáli“.

Právě Chris Whitty je mužem, kvůli kterému ve Spojeném království stále platí čtvrtý stupeň pohotovost­i kvůli nákaze, což znamená, že riziko infekce je stále vysoké. Jenže britská ekonomika úpí a vláda, stejně jako v jiných zemích, vidí, že podnikatel­é například v restaurací­ch bojují kvůli sníženému počtu stolků s hospodářsk­ým propadem nerovný boj.

I Johnson připustil, že v zemi zanikne „mnoho, mnoho míst“, slíbil ale aktivní přístup vlády k oživení. „Budeme investovat do ekonomiky a infrastruk­tury a posuneme naši zemi vpřed, abychom se odrazili zpět tak ostře a rozhodně, jak jen to bude možné,“prohlásil.

Doufejme, že na rozdíl od Česka nezůstane jen u prázdných slov. Londýn má totiž na krku vedle koronaviru ještě brexit.

Politici zkrátka vědí, že pro jejich úspěch je důležité vyjít z krize jako vítěz, a pokud to není jednoznačn­é, najít si cestu, jak o tom voličstvo přesvědčit

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia