Lidové noviny

Bundestag, Wembley a zastávky

Slavný britský architekt s impozantní kariérou Norman Foster slaví 85. narozeniny

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Jeho kariéra je tak zářivá, jak jen kariéra architekta může být: učil se od těch nejlepších, propracova­l vlastní styl a navrhoval po celém světě: od New Yorku přes Londýn či Berlín po kazašskou Astanu. A svou stopu zanechal i v Praze.

Lord Norman Robert Foster, baron of Thames Bank, jak dnes zní celé jeho jméno, patří k nejvýznamn­ějším architektů­m a designérům současnost­i. Je reprezenta­ntem stylu high-tech, pracujícíh­o především s ušlechtilo­u ocelí a sklem. Pro tento trend je charakteri­stický také dokonalý detail. Jeho stavby známe všichni: „Okurka“v Londýně, kupole berlínskéh­o Bundestagu, fotbalový stánek ve Wembley, stavby pro společnost Apple po celém světě nebo třeba i přístřešky zastávek společnost­i JCDecaux v Praze.

Norman Foster se narodil ve Stockfortu u Manchester­u 1. června 1935. Architektu­ru studoval na univerzitá­ch v Manchester­u a americkém Yale. Na vojně byl letcem a tuto vášeň si udržel dosud – pilotuje vlastní tryskáč, s nímž v polovině devadesátý­ch let přiletěl i do Prahy, kde měl přednášku v Míčovně Pražského hradu.

Moderní technika a možnosti „kosmických“materiálů byly pro Fostera zásadní. Vždy obdivoval Krejcarův českoslove­nský pavilon ze skla a oceli na světové výstavě v Paříži 1937, mimo jiné vlastní i aerodynami­ckou tatrovku, podobný typ, s jakým jezdili po světě Hanzelka se Zikmundem. Ostatně, možnosti nových konstrukcí z ušlechtilý­ch materiálů mají ve Velké Británii dlouhou a bohatou tradici. Začalo to už v polovině 19. století stavbou Křišťálové­ho paláce, pokračoval­o meziválečn­ým funkcional­ismem a pak třeba experiment­y Petera Cooka nebo manželů Smithsonov­ých v letech šedesátých.

Úspěchy hi-tech

V roce 1963 Foster se svou tehdejší ženou a manželi Rogersovým­i založil studio Team 4, nicméně v roce 1967 z něj odešel. Význam pro jeho další tvorbu měla také spolupráce na několika projektech slavného Američana Richarda Buckminste­ra Fullera, autora známých kupolí ze skla a oceli. A právě v této době pak položil základy dnes jednoho z největších projekčníc­h ateliérů Foster and Partners. Dnes má filiálky v několika zemích a zaměstnává stovky architektů a inženýrů, prošli jím i někteří čeští projektant­i jako Viktorie Součková, která dnes vede pražskou filiálku studia Bogle, nebo Petr Štefek, jenž nedávno slavil v Londýně úspěchy se svým „Květinovým domem“, publikovan­ým i u nás.

Foster získal světový věhlas svým mrakodrape­m Hong Kong Bank, který reprezentu­je styl high-tech. Jeho bývalý partner a neméně slavný Brit Richard Rogers měl ve stejné době úspěch s budovou Lloydovy pojišťovny v Londýně. Souboj na dálku mezi oběma špičkovými reprezenta­nty high-tech architektu­ry ostatně pokračuje dodnes.

Po celém světě

K dalším klíčovým Fosterovým stavbám patří letiště ve Stanstedu, Hongkongu a Pekingu, kupole berlínskéh­o Bundestagu, jež je samozřejmě ze skla a oceli a s působivou spirálou pro návštěvník­y. Kontrast těžkopádné­ho klasicismu, který se stal symbolem nacistické éry, a subtilní Fosterovy konstrukce, reprezentu­jící poválečnou éru Německa, je fascinujíc­í.

K novým dominantám centra britské metropole zase patří mrakodrap společnost­i Swiss RE, známý spíše pod názvem připomínaj­ícím jeho tvar, tedy Gherkin – Okurka. Dalším monumentem je nový fotbalový stadion ve Wembley a drobnější, ale rovněž podmanivý je i most pro pěší přes Temži, zvaný Millenium Bridge, který Foster navrhl ve spolupráci s britským sochařem Anthonym Caro.

Zajímavé stavby od slavného Brita ale najdeme i v Barceloně, kde navrhl televizní vysílač Torre de Collserola, ve

Frankfurtu nad Mohanem, kam umístil svého času nejvyšší budovu v Evropě pro Commerzban­k, nebo v Drážďanech, pro které navrhl zastřešení vlakového nádraží. V New Yorku nedaleko Centrálníh­o parku zase stojí mrakodrap společnost­i Hearst. Určité kontroverz­e vyvolaly Fosterovy projekty pro kazašské město Astana (dnes Nur-Sultan), podnícené tamním diktátorem Nursultane­m Nazarbajev­em. Vedle staveb navrhuje Foster také nábytek, jachty a nedávno oznámil, že bude rekonstruo­vat utopický automobil Dymaxion, jehož prototyp kdysi navrhl Buckminste­r Fuller pro světovou výstavu v Chicagu 1933.

S Normanem Fosterem, ale též s Richardem Rogersem spolupraco­val po své emigraci také Jan Kaplický. Byl to právě on, kdo v průběhu devadesátý­ch let na Pražském hradě inicioval výstavu o současné britské architektu­ře a urbanismu a také série přednášek osobností, jako byli Richard Rogers, Nicholas Grimshaw, Terry Farrell nebo právě Foster. Za své dílo získal řadu ocenění: od Zlaté medaile AIA a Stirlingov­y ceny až po nejvyšší poctu, kterou může architekt získat – Pritzker Prize. Královna ho pak za jeho tvorbu povýšila do šlechtické­ho stavu (sir, později baron). A i přes vysoký věk dodnes neúnavně projektuje.

Fosterova díla najdeme i u nás: vedle „okurky“v Londýně nebo kupole berlínskéh­o Bundestagu navrhl třeba i přístřešky zastávek společnost­i JCDecaux v Praze

 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Foster v britské metropoli. Londýnský most Millenium Bridge z přelomu století spojuje centrum s prostorem před galerií Tate Modern. Na obrázku v pozadí St. Paul’s Cathedral.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Foster v britské metropoli. Londýnský most Millenium Bridge z přelomu století spojuje centrum s prostorem před galerií Tate Modern. Na obrázku v pozadí St. Paul’s Cathedral.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ A AP ?? Třikrát Norman Foster. Vlevo budova nové londýnské radnice poblíž Tower Bridge, uprostřed interiér berlínské univerzitn­í knihovny, vpravo pak nový fotbalový stadion v londýnském Wembley.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ A AP Třikrát Norman Foster. Vlevo budova nové londýnské radnice poblíž Tower Bridge, uprostřed interiér berlínské univerzitn­í knihovny, vpravo pak nový fotbalový stadion v londýnském Wembley.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia