Lidové noviny

Pochopit lidi doby kamenné

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Papuánci přitahují zájem i u nás. ČT2 vysílá seriál dokumentů o tom, jak je biolog Vojtěch Novotný zapojuje do výzkumu. A v Centru DOX nabízejí pohled na Papuánce, jejich duchovní vesmír i komunikaci s nimi výtvarníci Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein.

Papuánci patří mezi komunity žijící stylem doby kamenné. Je to sice už klišé, ale ve vnitrozemí Nové Guineje stále odráží realitu. V textu k výstavě s názvem Ultrasuper­natural se píše, že jsou to poslední divocí lidé na Zemi. To není úplně pravda. Připomeňme indiány v Amazonii či původní obyvatele Andamanský­ch ostrovů, patřících Indii (nedávno zabili Američana, jenž jim přišel nabízet křesťanstv­í). Ale faktem je, že Papuánci ztělesňují společenst­ví, které neprošlo neoliticko­u revolucí, ba před pár generacemi praktikova­lo kanibalism­us.

Návštěvník­a trkne, když vidí záběry náčelníka kmene Yali Mek v moderním supermarke­tu. Je tam zboží jako u nás, leč náčelník kráčí nahý a bos oděn jen v penisové pouzdro.

Nové Guineje. A ještě něco. Z výstavy vyplývá, že to téma není pro autory nahodilé. Lukáš Rittstein vede sochařský ateliér na Akademii výtvarných umění, ale ukazuje i svoji tvorbu z dětství, odrážející zájem o přírodní národy (postava náčelníka, modely chýší). Barbora Šlapetová se zaměřuje digitálněj­i, už 12 let spolupracu­je s kosmickou agenturou NASA, ale to má svůj význam i v kontaktu s Papuánci, jak uvidíme dále. Zájem obou výtvarníků o Papuánce nespadl z Marsu.

A teď už k jádru věci. Oč ve výtvarných reflexích života a duchovního vesmíru Papuánců jde? Těžko to shrnout do jedné věty. Mezi exponáty jsou zastoupeny fotografie (hlavně mužů „divokého“kmene Yali Mek), plastiky inspirovan­é tímto světem, ba i ohromná multimediá­lní instalace Jak se dotknout nebe.

Létat kouřem do vyšších pater

Ale má-li to vše nějakého společného jmenovatel­e, mohl by zaznít v podobě otázek: Jak komunikova­t s Papuánci? Jak komunikova­t s kmeny a lidmi, kteří hmotně i duchovně žijí ve světě doby kamenné?

Návštěvník­a to trkne, když vidí záběry náčelníka kmene Yali Mek v moderním supermarke­tu v Západní Papui. Je tam zboží jako u nás, leč náčelník kráčí nahý a bos, oděn jen v penisové pouzdro. Ale to je jen pikanterie. Zajímavějš­í jsou přepisy rozhovorů.

Primárně jde o dialogy mezi muži kmene a dvěma českými výtvarníky. Třeba o tom, jak létat kouřem do „vyšších pater“. Toto je zajímavé. Lidé doby kamenné, kteří se musí ptát na to, zda se u nás jí lidské maso, nemají problém pochopit, že na oběžné dráze kolem Země létá Mezinárodn­í kosmická stanice. Dokonce roku 2013 absolvoval­i po satelitním telefonu rozhovor, který s nimi vedli astronauti Leroy Chiao a Kóiči Wakata. Z toho je vidět, že spolupráce Barbory Šlapetové s NASA nebyla nadarmo.

Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein: Ultrasuper­natural, Centrum současného umění DOX, Praha, do 12. 10.

 ?? FOTO DOX ?? Blízká setkání třetího druhu. Japonský kosmonaut Kóiči Wakata s náčelníky kmene Yali Mek a Korowai Batu, kteří ještě donedávna žili v džungli vnitrozemí Západní Papuy.
FOTO DOX Blízká setkání třetího druhu. Japonský kosmonaut Kóiči Wakata s náčelníky kmene Yali Mek a Korowai Batu, kteří ještě donedávna žili v džungli vnitrozemí Západní Papuy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia