Lidové noviny

Češi vyrážejí do ciziny

Dneškem začíná turistická sezona, většina Evropy uvolnila režim pro zahraniční hosty. O zájezdy panuje vysoký zájem

- KATEŘINA SURMANOVÁ VERONIKA KREJČÍ SLOUPEK LN

PRAHA Před jednou z cestovních kanceláří na pražském Andělu se vine dlouhá fronta. Stojí v ní hlavně starší ročníky – s internetem se moc nesžily a rády vyřizují pochůzky osobně. Společné mají ještě jedno. Chtějí cestovat, hlavně do ciziny. Po karanténní izolaci Češi touží po pohybu a svobodě.

„Člověk může být ostražitý, ale hlavně by se neměl bát a měl by zůstat optimistou,“povídá pětaosmdes­átiletá Marie Drbohlavov­á, která ve frontě čeká, aby pro sebe a kamarádku koupila lázeňský pobyt ve čtyřhvězdi­čkovém maďarském hotelu. Ať to stojí za to, jak paní Marie dodává.

Pro Čechy nemá letní cestování jen přídech prázdninov­é aktivity. Kvůli zkušenosti s bývalým režimem potřebují i samotný pocit, že to jde, aby je netísnila noční můra. Ode dneška může tíha odpadnout, Česko spouští cestování podle takzvaného semaforu – de facto zahajuje turisticko­u sezonu.

Do „zelených“zemí, což je barva značící nízké covidové riziko, lze odjet, aniž by po návratu musel člověk doložit důkaz, že se nenakazil, nebo setrvat v karanténě. Cestovní kanceláře potvrzují,

V Evropě svítí zelená že Češi se na tento den těšili a že vyjet chtějí. „Před třemi týdny si lidé chodili pro peníze nebo vouchery za neuskutečn­ěné cesty, báli se. Už to neplatí. Ti, co si mysleli, že nikam nepojedou, už zase vyhlížejí nové zájezdy. Dělali jsme i spoustu bezplatnýc­h převodů na Českou republiku, Slovensko a Rakousko,“řekla LN Barbora Stluková z cestovní kanceláře Mayer specializu­jící se na poznávací zájezdy.

Organizova­né výjezdy vyhovují hlavně seniorům, takže jsou spíš indicií, ale celkový obraz doskládá i enormní zájem o letošní novinku: jízdenky na vlak do chorvatské Rijeky. Jen v prvním dni, co RegioJet spustil prodej, naplnil sedm souprav. A za čísly, která se dají evidovat, jsou nespočítat­elné zástupy těch, kteří naloží auto či karavan a vyrazí po vlastní ose.

Všichni, kdo se těší, až mezi prsty ucítí plážový písek nebo v plicích alpský vzduch, by si měli zkontrolov­at, jak se k turistům staví země, kam jedou. Semafor určuje, co Česko žádá po svých lidech, když se vrátí domů, a od cizinců. Nepopisuje, co chce onen stát, když se do něj vstupuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia