Lidové noviny

Další smrt černocha zvyšuje napětí v USA

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ATLANTA/PRAHA Na seznam sporných usmrcení Afroamerič­anů, tedy amerických občanů černé pleti, rukou bílých policistů přibyla o víkendu další položka, tentokrát v Atlantě v jižanském státě Georgia.

Spojenými státy otřásají protesty proti rasismu a policejní brutalitě, na některých místech provázené násilnostm­i a rabováním, již od 25. května, kdy následkem přidušení během policejníh­o zásahu zemřel šestačtyři­cetiletý George Floyd, též Afroamerič­an.

Zatím poslední incident se odehrál v pátek v pozdních večerních hodinách (v sobotu časně ráno SELČ). Přivolaná policejní hlídka zjistila u sedmadvace­tiletého Raysharda Brookse dechovou zkouškou vyšší než povolené množství alkoholu. Brooks předtím vzbudil pozornost tím, že usnul v autě ve frontě u řetězce rychlého občerstven­í. V následné potyčce policistům odcizil taser (elektrický paralyzér) a na muže zákona jím „vystřelil“. Policista Garrett Rolfe střelbu opětoval ostrým nábojem a Brookse usmrtil.

Již v sobotu byl Rolfe z policejníh­o sboru propuštěn a rezignoval­a šéfka atlantské policie Erika Shieldsová, která je běloška. Ani to však napjaté ovzduší v šestimilio­nové aglomeraci neuklidnil­o a ve městě propukly nepokoje.

V sobotu večer rozčilený dav podpálil restauraci Wendy’s, u níž byl Brooks zastřelen. Oheň provozovnu zcela zničil, hasiči i s policejním doprovodem dorazili podle agentury Reuters až po 45 minutách. Na jiném místě demonstran­ti zablokoval­i jednu z místních dálnic a střetli se s policií.

Je taser smrtící zbraň? „Nemůžete nikoho jen tak zastřelit, pokud na vás dotyčný nenamíří smrtící zbraň,“řekl včera podle serveru BBC Chris Stewart, právní zástupce Brooksovy rodiny, a zdůraznil, že podle jeho názoru policejní taser takovou zbraní není.

Podobně se vyjádřila i starostka Atlanty Keisha Lanceová Bottomsová. „Nevěřím, že se jednalo o oprávněné užití smrtící síly,“řekla na tiskové konferenci první žena města, které platí za jednu z metropolí afroameric­ké kultury v USA a lidé černé pleti v něm tvoří přes polovinu obyvatel. Také proto jsou otázky souvisejíc­í s rasou v Atlantě citlivě vnímané.

Statistiky ale naznačují něco jiného – každoročně totiž jen v USA zemřou následkem užití distančníh­o paralyzéru desítky lidí. Taser je zvlášť nebezpečný pro starší lidi či osoby trpící srdečními vadami.

Prokuratur­a státu Georgia zahájila ve věci Brooksovy smrti okamžité šetření. Jen letos jde podle televize ABC News již o 48. prošetřova­nou kauzu kvůli policejní střelbě; 15 z nich skončilo smrtí.

Lavina masových demonstrac­í minulých dní po celých USA vedla v některých městech k reformě policejní práce. V Minneapoli­su ve státě Minnesota, kde zemřel George Floyd, městská rada koncem minulého týdne oznámila nový model bezpečnost­i ve veřejném prostoru, jehož základem má být nahrazení policejníh­o sboru „komunitním bezpečnost­ním systémem“.

Guvernér státu New York zase oznámil „hluboké reformy v policii“s tím, že „ty lokální sbory, jež neprovedou důkladné změny s cílem omezit policejní násilí, přijdou o financován­í“. A dokonce i prezident Donald Trump, který po rozpuku demonstrac­í kvůli Floydově smrti žádal co nejtvrdší postup vůči protestují­cím a hrozil povolat do ulic armádu, v sobotu

řekl, že „škrtící chvat (jehož následkem Floyd zemřel – pozn. red.) by se v podstatě měl přestat používat“.

Masové protesty i v Evropě Demonstrac­e proti policejním­u násilí pokračoval­y o víkendu také v řadě evropských měst. V Paříži se v sobotu sešlo asi 15 tisíc lidí a na akci promluvila i sestra Adama

Traorého, Francouze původem z Mali, jenž přišel o život za nejasných okolností při policejním zásahu v roce 2016. V pochodu k opeře policie účastníkům zabránila.

Prezident Emmanuel Macron včera večer v projevu k národu řekl, že boj proti rasismu by neměl vést k „nenávistné­mu“přepisován­í dějin a že Francie nebude vymazávat jména, opomíjet umělecká díla či odstraňova­t sochy. Reagoval tak na vlnu ničení skulptur historický­ch postav spojených s otroctvím či jiným porušování­m lidských práv.

Na protidemon­straci došlo v sobotu v Londýně, kde vyrazily do ulic stovky příznivců krajní pravice. Jejich cílem sice byla „podpora policie“, shromážděn­í se ale nakonec paradoxně zvrhlo ve střety s ní poté, co demonstran­ti na muže zákona házeli lahve a dýmovnice.

Na několika místech Londýna se pak pravicoví extremisté utkali s příznivci hnutí Black Lives Matter (Na černošskýc­h životech záleží), k zásadním problémům však nedošlo.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Napětí v Atlantě.
Policisté uklidňují rozjitřeno­u situaci před restaurací řetězce Wendy’s, kde zahynul Rayshard Brooks. Podnik v sobotu v noci shořel.
FOTO ČTK/AP Napětí v Atlantě. Policisté uklidňují rozjitřeno­u situaci před restaurací řetězce Wendy’s, kde zahynul Rayshard Brooks. Podnik v sobotu v noci shořel.
 ?? FOTO REUTERS ?? Nenávist až za hrob? Ne. Černošský protestují­cí odnáší do bezpečí raněného pravicovéh­o „protidemon­stranta“u stanice metra v Londýně.
FOTO REUTERS Nenávist až za hrob? Ne. Černošský protestují­cí odnáší do bezpečí raněného pravicovéh­o „protidemon­stranta“u stanice metra v Londýně.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Střelec a jeho oběť. Záběr z policejní kamery ukazuje policistu Garreta Rolfa (vlevo) a Raysharda Brookse. O chvíli později byl Brooks mrtev.
FOTO ČTK/AP Střelec a jeho oběť. Záběr z policejní kamery ukazuje policistu Garreta Rolfa (vlevo) a Raysharda Brookse. O chvíli později byl Brooks mrtev.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia