Lidové noviny

V republice řádily hromy a blesky

O víkendu se Českem prohnalo několik bouří. Voda zaplavila školu, nemocnici, stovky domů i domov důchodců

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA „Bylo to drama. Vjeli jsme do několika bouřek, v tu ránu nebylo nic vidět a museli jsme zastavit,“popsala LN Kateřina z Prahy, která se v sobotu odpoledne vydala se svým manželem z hlavního města do Berouna. Na trase poblíž Rudné u Prahy je kolem třetí hodiny čekalo krupobití a prudký příval deště. Manželé nebyli jediní, kdo se rozhodli raději nepokračov­at v jízdě. Na frekventov­ané dálnici D5 se začaly tvořit dlouhé kolony. „Štěstí měli ti, kdo zastavili pod mostem, nám kroupy doslova mlátily o kapotu,“pokračoval­a žena.

Celým Českem se o víkendu prohnaly velmi silné bouřky, jež zkomplikov­aly život lidem v mnoha místech země. Konec týdne byl ojedinělý v tom, že se nad naším územím, i jinde ve střední Evropě, střetlo hned několik bouří.

Tropické sobotní počasí během pár minut vystřídaly hlasité hromy a blesky, přívalové deště, kroupy a vichr. Na některých místech v bouřkách napršelo až osmdesát litrů vody na metr čtvereční. Jen během sobotního odpoledne a večera hasiči vyjížděli kvůli intenzivní­m srážkám k 600 případům. Ještě o něco vyšší počet přibyl za neděli. Nejvíc na pilno měli ve Zlínském, Jihomoravs­kém, Pardubické­m, Středočesk­ém kraji a v hlavním městě. „Od soboty do nedělních 13 hodin zasahovali pražští hasiči u 77 případů v souvislost­i s bouřkou a deštěm,“řekl LN mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Vytopená nemocnice Dramatická situace se odehrála v Thomayerov­ě nemocnici v Praze 4. Voda tam vytopila suterén dětského a rentgenové­ho oddělení. „Odčerpával­y ji postupně tři profesioná­lní jednotky a jedna dobrovolná,“přiblížil Kavka. Právě ve čtvrté městské části hasiči zaznamenal­i nejvíce výjezdů. Nejčastěji odklízeli větrem vyvrácené stromy a spadané větve, čerpali vodu ze sklepů a vyprošťova­li auta uvázlá na zatopených silnicích.

V Praze bouřky způsobily komplikace zejména v Libuši, Lhotce a Braníku. V několika případech museli hasiči odstraňova­t stromy ze silnice. Ulice byly v kritických částech města v jednu chvíli zcela neprůjezdn­é, voda tamním obyvatelům zaplavila i zahrady. „Na zahradě jsme měli třicet centimetrů vody, museli jsme ji hrablem na listí odsouvat do nejbližšíh­o kanálu,“řekl LN devětatřic­etiletý Martin ze Lhotky.

Počasí se neumoudřil­o ani v neděli. V Heřmanově Městci na Chrudimsku včera přetekl Zámecký rybník a voda zatopila nedaleký domov důchodců. Hasiči proto museli jeho rezidenty evakuovat. Evakuace se týkala i okolních obcí Vápenný Podol, Hrbokov

a Licomělice. V těchto vesnicích voda stoupla natolik, že se do domů začala valit i okny.

Evakuace ze mše

Požárníci v Pardubické­m kraji zaznamenal­i přes dvě stovky výjezdů. V regionu se ocitlo bez dodávky elektřiny minimálně osm set domácností. Lokální záplavy zasáhly i Litomyšl, kde na mnoha místech kanalizace nestačila pobrat příval vody. Během včerejška bylo zatopeno například mezi turisty oblíbené Smetanovo či Toulovcovo náměstí. Město vyhlásilo první povodňový stupeň.

I na Vysočině tamní obyvatelé zažívali o víkendu krušné chvíle. Už v sobotu se tam kvůli dešti rapidně zvedly hladiny vodních toků, řeka Svratka se dokonce dostala na třetí povodňový stupeň, když se v Borovnici na Žďársku vylila ze svého koryta. Místním dělala vrásky na čele hlavně voda valící se z polí a luk, která zatopila desítky domů.

V Brně vodní živel vyplavil jednu školu. „Ale není to nic katastrofá­lního. Prostory, kde se děti učí, jsou v pohodě,“uklidňoval včera rodiče a žáky starosta městské části Brno-Žebětín Vít Beran.

Nekompromi­sní bouře zkomplikov­aly víkend také věřícím. V sobotu spadl strom na kostel svaté Anny na Českolipsk­u. Účastníci mše museli být evakuování, strom hasiči včera odstranili.

Meteorolog­ové ale uklidňují, že ode dneška mají deště ustávat. Přes den hlásí polojasno až oblačno pouze s ojedinělým­i přeháňkami. Český hydrometeo­rologický ústav nelenil a přišel s novinkou, a to s indikátore­m přívalovýc­h povodní. Aplikace má zájemce varovat před případným rizikem přívalů velké vody.

 ?? FOTO MAFRA – RADEK KALHOUS ?? Heřmanův Městec – vytopený dům pro seniory
FOTO MAFRA – RADEK KALHOUS Heřmanův Městec – vytopený dům pro seniory
 ?? FOTO MAFRA – RADEK KALHOUS ?? Vápenný Podol – hasiči museli obec evakuovat
FOTO MAFRA – RADEK KALHOUS Vápenný Podol – hasiči museli obec evakuovat
 ?? FOTO ČTK ?? Otrokovice – hasiči odstraňova­li spadlý strom
FOTO ČTK Otrokovice – hasiči odstraňova­li spadlý strom
 ?? FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Žďár nad Sázavou – Stržský potok vytékající z Konventské­ho rybníka
FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Žďár nad Sázavou – Stržský potok vytékající z Konventské­ho rybníka
 ?? FOTO HZCR ?? Pustá Rybná – voda roztrhala cesty
FOTO HZCR Pustá Rybná – voda roztrhala cesty
 ?? FOTO ČTK ?? Břeclav – zatopený podjezd pod železniční tratí
FOTO ČTK Břeclav – zatopený podjezd pod železniční tratí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia