Lidové noviny

Petříček: Čína přitvrzuje

-

PRAHA Čína se podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) snaží o tvrdší postoj vůči těm, kdo udržují kontakty s Tchaj-wanem, který Peking pokládá za svou vzbouřenec­kou provincii. Chystaná tchajwansk­á mise předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) nepomůže ani neuškodí, řekl Petříček v ČT.

Čína podle Petříčka „postupně přitvrzuje, co se týče kontaktů s Tchaj-wanem“. Ministr uvedl, že cesta není v rozporu s českou politikou jedné Číny. „My si v rámci politiky jedné Číny vyhrazujem­e, že budeme udržovat vztahy s Tchaj-wanem,“řekl Petříček.

Česko by mělo ve vztahu k Číně využívat toho, že je členem EU.

„Nemyslím si, že by tato cesta (Vystrčila na Tchaj-wan) nějakým způsobem pomáhala, ani nebude škodit. Tu cestu doporučit nemohu, ale není v mých pravomocíc­h ji nějak zakazovat,“uvedl ministr. Nemyslí si, že by návštěva nějak zásadně poškodila české obchodní vztahy s Čínou. Připomenul, že řada čínských příslibů ohledně investic v ČR nebyla naplněna.

Člen sněmovního zahraniční­ho výboru Pawlas z KSČM označil podobně jako předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) Vystrčilov­u cestu za „jeho trucpodnik, aby se zviditelni­l“. Podle Pawlase zahraniční politiku dělá vláda a Vystrčilov­o zdůvodnění cesty jsou „proklamace a hesla“.

Vystrčil na adresu kritiků cesty uvedl, že Senát zůstal jedinou institucí, která vůči Číně hájí českou suverenitu, svébytnost a sebevědomí českého národa. „Musíme počítat s tím, že za to nebudeme všemi chváleni,“poznamenal. „Považuje-li to někdo za trucpodnik, tak vůbec nic nepochopil nebo má krátkou paměť nebo ji má zatemněnou,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia