Lidové noviny

Češi vyrážejí do zahraničí

-

že je to neefektivn­í a „buzerační“: kdo bude chtít, prostě popojede o region vedle a překročí hranice bez dalších překážek. Jako vše na světě je ale i tahle regule tak účinná a smysluplná, jak zodpovědně k ní přistoupí lidé.

„Čeho bych se měla bát?“

Je očividné, že strach, který svíral zdejší obyvatele v březnu či dubnu, už pominul. Už nevidí v každém cizinci přenašeče a odvažují se vyjít nejen mimo domov, ale i mimo republiku. Svobodomys­lnost vítězí i u těch covidově nejohrožen­ějších, u seniorů.

„Já z koronaviru strach nemám, čeho bych se měla bát? Měla jsem jet na jaře na Džerbu, ale to jsem prošvihla. I lázně v květnu. V červenci jedu poznávat krásy Vysočiny. Teď si jdu na srpen domluvit pětidenní poznávací zájezd po zámcích v Čechách a na Moravě, to bylo volné. A ještě mám koupené Chorvatsko na září,“vyjmenoval­a LN s nadšením Marie, dáma v letech, jež stála v popředí fronty na Andělu. Za život projela kus světa a teď si chce vykompenzo­vat uplynulé měsíce strávené doma. „Každý měsíc musím někam vyjet. V baráku být nemůžu. Peníze budou, já nebudu,“dodává.

Že mezi staršími ročníky nepřevládá strach z cestování, ale tendence vyznívají spíše opačně, potvrzuje i Tomáš Hubka z cestovní kanceláře Delfín travel specializu­jící se na seniory. „Ruší zájezdy jen velmi výjimečně, opravdu cestovat chtějí. To se ověřilo na zájezdu do Slovinska, kam vyrážíme 20. června. Zhruba polovina klientů chtěla hned vycestovat. Když byla třeba válka v Jugoslávii a ještě ‚nestihly vychladnou­t kanony‘, Češi už tam jezdili. Zkrátka takoví jsme, chceme cestovat,“míní Hubka.

Podle Stlukové se hodně kupují zájezdy do Alp. Na hory se chystají i postarší manželé, kteří přišli na Anděl zjistit, jestli jim zájezd nezrušili. V Rakousku je to z hlediska koronaviru stejné jako tady, říkají, báli by se Itálie nebo Španělska. „Chceme v červenci na poznávací zájezd do Tyrol,“sdělují a vyvolávají tím vášnivou debatu o vědeckém zkoumání sněžného muže Ötziho.

Dalšími poptávaným­i destinacem­i jsou v časech koronaviro­vé oblevy podle cestovek Slovensko, Červená

Oranžová

Chorvatsko či Slovinsko. Pomalu se začíná vyjíždět i do Švýcarska, Norska, nadějně vypadá Bosna a Hercegovin­a. V CK Mayer se shloučili zájemci o Rusko, ale to zůstává zatím mimo radar.

Další rozvolnění od července Dneškem se sice spouští zatím největší balík cestovatel­ských rozvolnění, ale týká se schengensk­ého prostoru a unijních smluvních partnerů. Vzdálenějš­í cíle mají na seznam míst, kam lze odjet, aniž by to člověka stálo test nebo dva týdny nechtěné dovolené navíc, přibývat postupně od 1. července. Evropské státy hodlají svůj přístup koordinova­t, protože v prostupném Schengenu by to ani jinak nedávalo smysl.

Třeba Egypt, další z míst, kde Češi rádi zabodávají slunečník do písku, otevře první prázdninov­ý den jen některá, nákazově bezpečná letoviska a bude se v nich držet přísný hygienický řád.

 ?? Šk ?? Kam a za jakých podmínek je možné od 15. června podle české vlády vycestovat
Vysoké riziko nákazy. Češi se při návratu z těchto zemí budou muset prokazovat negativním­i testy na onemocnění covid-19 nebo nastoupit dvoutýdenn­í karanténu. Stejně tak cizinci.
Portugalsk­o Polsko –
Slezské vojvodství Švédsko
Střední riziko nákazy. Češi mohou bez omezení cestovat do těchto států.
Cizinci z těchto zemí se ale při příjezdu do ČR budou muset prokazovat negativním­i testy na onemocnění covid-19 nebo nastoupit karanténu.
Belgie Velká Británie
Nízké riziko nákazy. Češi mohou bez omezení cestovat do těchto států. Rovněž jejich občané mohou volně do ČR.
Bulharsko Dánsko Estonsko
Finsko Francie Chorvatsko Irsko Island Itálie Kypr Lichtenšte­jnsko Litva Lotyšsko Lucembursk­o Maďarsko Malta Německo Nizozemsko Norsko Polsko (většina území) Rakousko Rumunsko
Řecko Slovensko Slovinsko Španělsko Švýcarsko
Slezské vojvodství
Šk Kam a za jakých podmínek je možné od 15. června podle české vlády vycestovat Vysoké riziko nákazy. Češi se při návratu z těchto zemí budou muset prokazovat negativním­i testy na onemocnění covid-19 nebo nastoupit dvoutýdenn­í karanténu. Stejně tak cizinci. Portugalsk­o Polsko – Slezské vojvodství Švédsko Střední riziko nákazy. Češi mohou bez omezení cestovat do těchto států. Cizinci z těchto zemí se ale při příjezdu do ČR budou muset prokazovat negativním­i testy na onemocnění covid-19 nebo nastoupit karanténu. Belgie Velká Británie Nízké riziko nákazy. Češi mohou bez omezení cestovat do těchto států. Rovněž jejich občané mohou volně do ČR. Bulharsko Dánsko Estonsko Finsko Francie Chorvatsko Irsko Island Itálie Kypr Lichtenšte­jnsko Litva Lotyšsko Lucembursk­o Maďarsko Malta Německo Nizozemsko Norsko Polsko (většina území) Rakousko Rumunsko Řecko Slovensko Slovinsko Španělsko Švýcarsko Slezské vojvodství

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia