Lidové noviny

Památník v Osvětimi zachraňují dary

Za přísných opatření kvůli koronaviru si památník tábora v Osvětimi připomněl 80. výročí prvního transportu vězňů.

- TOMÁŠ VLACH

OSVĚTIM/PRAHA Pieta za první velký transport do nacistické­ho vyhlazovac­ího tábora v Osvětimi byla letos skromná. Pozvaní hosté se pomodlili v kostele svatého Maxmiliána v obci Harmeže, v omezeném počtu a bez novinářů. Do nedalekých rybníků vozily stráže SS popel z krematorií. U popraviště někdejšího trestního bloku číslo 11 hlavního tábora Auschwitz I mohli lidé odpoledne zapálit svíčku, ale u zdi směli být jen po dvou a museli se předem ohlásit.

„Tato země je nasáklá krví a prodchnutá popelem spálených ostatků. Volá po připomenut­í, po tom, abychom nezapomněl­i a něco takového se už nikdy nestalo,“prohlásil nejvýše postavený host, polský prezident Andrzej Duda, jenž je dva týdny před volbami v plném proudu kampaně za znovuzvole­ní.

Tak výrazná omezení zažil památník tábora od svého založení v roce 1947 vůbec poprvé. Kvůli koronaviru musel 12. března zavřít a otevře pravděpodo­bně až začátkem července. Bohužel se mu zhroutil rozpočet, z více než poloviny závislý právě na příjmech z prohlídek. Sice se tu neplatí vstupné, 80 procent návštěvník­ů si ale najímá průvodce, cena se pohybuje v přepočtu od 2900 do 5400 korun.

Muzeum se proto odhodlalo k neobvyklém­u kroku a začátkem června požádalo veřejnost o pomoc. „Ani v těchto těžkých chvílích si nemůžeme dovolit promarnit to, co jsme v minulosti vybudovali, ani jakkoli omezit naši práci na uchovávání historické paměti,“řekl ředitel muzea Piotr Cywiński.

Během následujíc­ího týdne poslalo na 2200 lidí dohromady přes půl milionu zlotých (přes tři miliony korun). „Je pro nás velmi důležité vidět, že nejsme sami, že nám tolik lidí projevuje solidaritu a štědrost. Přináší to i naději do budoucna,“reagoval Cywiński s tím, že vybrané prostředky půjdou striktně na chod institucí starajícíc­h se o zachování historické paměti.

Stále tajemný

Bádání je vedle péče o památník někdejšího vyhlazovac­ího tábora jedním z hlavních poslání muzea. I když holokaustu a nacistický­m perzekucím věnují historici poměrně velkou pozornost, ukazuje se, že je stále co objevovat. Mezi nejméně probádané kapitoly patří právě první transport 14. června 1940 z věznice v Tarnově složený hlavně z polské inteligenc­e, odbojářů, zajatců i Židů.

Celkem v něm bylo 728 vězňů, z toho 325 válku přežilo, 292 zahynulo, osud 111 je neznámý. Směřoval do hlavního tábora Auschwitz I na místě někdejších kasáren. Vyhlazovac­í tábor Auschwitz II – Birkenau, kde zahynulo přes milion lidí, vznikl později. „Dokumenty z tábora se dochovaly ve fragmentov­aném stavu a je jich několik málo procent. A jen minimálně je těch z prvních měsíců tábora, které obsahují informace o vězních,“uvádí šéf archivu muzea Wojciech Płosa. Vězňů prvního transportu, u nichž zatím neznáme jméno, zůstává ještě šest desítek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia