Lidové noviny

Výtvarník s titulem sběratele

V Klatovské Galerii U Bílého jednorožce vystavuje s lehkostí a vtipem sobě vlastním Otis Laubert

- BLANKA FRAJEROVÁ

Sestavit výstavu tak nevšednímu umělci, jakým Otis Laubert v mnoha ohledech je, vyžaduje kurátorsko­u invenci i zkušenost. V klatovské Galerii U Bílého jednorožce se tohoto nelehkého úkolu ujal Jiří Machalický. Ve zhuštěné retrospekt­ivě přináší ukázky z umělcových nejvýznamn­ějších sérií nazvaných Sbírky, Blekenvajt, Tapisérie, Fotografie, Květy…

Slovenský výtvarník Otis Laubert (1946) nabízí množství koláží, asambláží a objektů, jimž nikdy nechybí kuriózní nápad. O to větší problém je vybrat reprezenta­tivní vzorek, dokazující autorův široký záběr. Jiří Machalický naznačil zvolený koncept již názvem expozice Systém i hra. Představuj­e Lauberta pracemi, které dostatečně vystihují jeho tvůrčí myšlení a postupy. Laubert si hraje, jeho fantazie a nápaditost obohacená o smysl pro humor dává vzniknout dílům, která divák může vnímat jako zajímavá, vtipná, vkusná, bláznivá..., a to v závislosti na svém vkusu. Za tím vším se však nachází podstatný fakt, jímž je Laubertem vymyšlený systém, jeho osobité know-how.

Pan Sběratel s panem Šetrným

Základem výtvarníko­vy tvorby je celoživotn­í vášeň shromažďov­at cokoliv, co by se mohlo použít pro vznik uměleckého díla. Laubert několikrát zdůraznil, že nechce být vnímán jako Otis – sběratel. V souvislost­i s jeho pracemi se této definici zcela vyhnout nelze. Ze zdánlivě nepotřebný­ch cetek nebo věcí běžné potřeby sestavuje objekty, kterým dokáže vtisknout myšlenku a řád. Soubor nazvaný Komentáře ke komerčnímu textilu vytvořil například z desítek rozmanitýc­h malých prvků (dětských miniaturní­ch hraček, ozdob do vlasů, korálků, figurek, magnetků) stejné barvy, lišících se pouze intenzitou pigmentu. Zasazeny do předkresle­né šachovnice jsou výstižným odkazem na někdejší metrový textil. Stejného cíle dosáhl i malými černými vinylovými deskami s barevným středem tvořeným polepem s názvem hitu a interpreta. Jejich poskládání­m vznikla „zástěrovin­a“, ale i dekorativn­í obrazec. Odlišně zpracované oděvní téma představuj­í Laubertova saka. Jedno je pokryto odznáčky (Sběratel), další poštovními známkami (Pošťák), jiné hodinkami (Hodinář) nebo mincemi (Šetrný).

Použité předměty autor shromažďov­al řadu let, slouží tedy i jako historický materiál evokující vzpomínky několika generací na to, „co se tenkrát sbíralo“. Celkový dojem zároveň nezavání archaismem. Retro fragmenty poskládané s lehkostí a vtipem vytvářejí nové předměty. Všechna saka by mohl směle nabídnout podobně výstředním­u umělci, jakým je třeba Elton John. O společensk­ých berlích od Lauberta potažených luxusní látkou a posetých napodobeni­nami drahokamů ostatně po úraze snila nedávno zemřelá Eva Pilarová. I v tom je kouzlo Laubertový­ch děl.

Českoslove­nsko slepené pro jistotu páskou

Příchylnos­t k ornamentu řeší umělec blyštivými sklíčky, draze vypadající bižuterií či podkůvkami na podpatky a na špičky bot. Tím vším zvýraznil a dokreslil původní vzory menších obdélníkov­ých koberců. Vtipně pojal také vzpomínku nazvanou Jak vypadaly SMS předtím. Pochází z roku 2013 a tvoří ji desítky rozlepenýc­h obálek s barevným vnitřkem. Jiný přístup uplatnil u křehkých koláží, pojatých jako reminiscen­ce na slavná barevná období Pabla Picassa.

Pracuje i s fotografic­kými portréty, výrazy lidí mění pomocí hracích kostek přilepenýc­h v různých seskupeníc­h na obličeje. Široké rozpětí si výtvarník udržuje také ve výběru témat od velmi odlehčenýc­h po vážnější, neopomíjí ani politická, kdy humor střídá ironie. K těm posledně zmíněným patří například mapa Českoslove­nska slepená kousky hnědé papírové pásky s přípisem Jen aby nám ta republika držela pohromadě.

Expozici prospívá členěný prostor galerie, který kurátor Machalický uměl důmyslně využít. Komorní sály menších rozměrů mu umožnily oddělit jednotlivé tematické okruhy, jimž se umělec věnuje. Sled místností zároveň přispěl k nenásilném­u propojení různorodýc­h okruhů v reprezenta­tivní ukázku autorova výtvarného cítění a jeho vyhraněnéh­o pohledu na svět, umění i společnost.

Otis Laubert / Systém i hra

Kurátor: Jiří Machalický Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech, do 19. 7.

Autorka je publicistk­a

 ?? REPRO LN ?? I smutná tvář hledá štěstí. Asambláž Otise Lauberta ze série Fotografie (2015).
REPRO LN I smutná tvář hledá štěstí. Asambláž Otise Lauberta ze série Fotografie (2015).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia